Udligningsform får skyld for dårlig økonomi
Foto: TV2/Nord
De nordjyske kommuner er trængte på økonomien. Flere kommuner skal finde millioner for at dække underskuddet på næste års budget. Den store udligningsreform, der egentlig skulle hjælpe kommunerne, får en stor del af skylden.
En stor gruppe mennesker i Frederikshavn var onsdag aften mødt op ved rådhus for at protestere mod kommunens besparelser, hvor kommunen skulle finde 200 millioner. I dag skal sparekniven svinges i Rebild kommune, der dog kun skal finde 7,5 millioner
Selv om underskuddet ikke er lige så stort som i Frederikshavn, så skal der stadig spares på kommunens budget. Præcis som der er det i mange andre kommuner i Nordjylland. I alt skønnes det, at der mangler op mod en halv milliard i regionen.
- Især når vi oplever en krise, som den vi har set de senere år, hvor det er de traditionelle arbejdspladser, der forsvinder, så rammer det hårdere i Nordjylland, end det for eksempel gør inde omkring København, hvor der er mere vidensbaseret produktion, siger Per Nikolaj Bukh, der er professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet.
Det får nu politikere til at tordne mod den nu tidligere regerings udligningsreform.
- Det er i hvert fald ikke en besparelse. Det er nærmere en massakre på det kommunale system. Der er jo ikke nogen kommuner, der kan finde så mange penge uden at skære i de kerneydelser, de netop er sat i verden for at give til borgerne, siger Bjarne Laustsen (Soc.Dem.)
Den økonomiske udligning kommunerne imellem skulle sikre serviceniveauet i de fattigere kommuner. Men som det er nu tager ordningen ikke højde for bland andet kommunernes vækst og uddannelsesniveau. I sidste ende kan det koste kommunerne dyrt.
- Der er en række kommuner, for eksempel Frederikshavn, der kæmper med en negativ befolkningsudvikling. Det vil sige, at det først og fremmest er de rige, der flytter fra, og pensionisterne der bliver. Det giver altså en skæv fordeling, siger Bjarne Laustsen.
Frederikshavn kommune valgte i går at udskyde beslutningen om kommunens budget. Rebild kommune kommune har derimod fundet pengene.
- De 7,5 millioner skal findes på de forskellige driftsområder inden for børn og unge, inden for sundhedsområdet, teknik- og miljøområdet, kulturområdet og økonomiudvalgsområdet, siger Anny Winther (V), der er borgmester i Rebild Kommune.
Hun forventer, at førstebehandlingen af kommunens budget for 2012 bliver vedtaget på et byrådsmøde torsdag aften.