LIGE NU:

Unge afsværger tandlægen

Færre unge går til tandlæge i Nordjylland

Tre små huller i tænderne kan udvikle sig til at kræve en stor rodbehandling. Men det afskrækker ikke nordjyske unge, som i stort tal vender ryggen til tandlægestolen og boret. Det oplyser P4 Nordjylland.

De unge nordjyder venter nemlig i op til to år med at gå til tandlæge, når de for første gang selv skal betale for behandlingen. Det viser en stikprøve, som Region Nordjylland har lavet sammen med Rebild Kommune.

Kommunen har kigget på 120 unge, som blev myndige i 2006 og 2007 og dermed blev sluppet af den kommunale skoletandpleje.

Til dato har 30 af dem - svarende til hver fjerde - endnu ikke besøgt en tandlæge, op til to år efter, at de fyldte 18 år. Derfor får de 30 tandlægesky unge i nærmeste fremtid et brev fra den kommunale tandpleje med opfordring til et tjek.

Formanden for de nordjyske tandlæger, Martin Bagger, siger, at det har alvorlige konsekvenser for nogle af de unge at droppe tandlægen.

- Det drejer sig både om huller og syreskader fra rigelige mængder cola, siger Martin Bagger.

Og økonomien bør ikke være årsag til at droppe det faste tandlægetjek. Unge under 26 år betaler kun 76 kroner for et eftersyn.