Vinden nåede orkanstyrke i Nordjylland
Foto: Ib William Christensen
Søndagens blæsevejr nåede orkanstyrke i Vestjylland og Nordjylland - mandag er der varsel om forhøjet vandstand i København.
Der er mandag varsel om forhøjet vandstand i Øresund og Limfjorden med op mod halvanden meter - men ellers er søndagens stormvejr gået i sig selv igen. Det fortæller Mikael Jarnvig fra TV2's Vejrcenter.
- Det bliver noget mere stille og roligt og vinden er noget mere aftagende. Vi kommer ned på en frisk vind og en vindstyrke på 10 meter pr. sekund ud over åbent vand, siger han.
Søndagen bød på kraftig blæst med både storm og orkanstyrke i Vestjylland.
- Hele kyststrækningen fra Hirtshals til Thorsminde har været oppe på 38 meter pr. sekund, og altså et godt stykke over det vi kalder orkan - det hedder det allerede ved 33 meter pr. sekund, siger han.
Og selvom mange har både mærket og hørt den voldsomme vind, så er blæstens styrke langt fra at sætte rekord.
- Stormen i 1999 slog alle rekorder, og den rekord vil nok ikke blive slået de næste 100 års tid, siger han.
Ved orkanen den gang var de kraftigste vindstød 46 meter pr. sekund.?
- Men det har været usædvanligt og så kraftigt, som det var i går, det får vi ikke hvert år, siger Mikael Jarnvig.
Efterdønningerne fra blæsevejret er derfor kun den forhøjede vandstand, som skyldes, at blæsten har flyttet rundet på en masse vand i Nordsøen og mast vandet ind mod den jyske vestkyst.
- Men der er man vant til høje vandstande, der er diger og ikke de store problemer. Det løber ind i Limfjorden, og det kan skabe op-til-kanten problemer ved Løgstør, siger han.
Vandet er desuden suset ned gennem Skagerrak, Kattegat og Øresund, hvilket betyder, at især i Københavns Havn vil man opleve, at der er mere vand i kanalerne.
- Det er lidt sjældent. Hvis man bor ude ved vandet, vil man kunne se, at afstanden fra kajkanten og ned til vandet er betænkelig lille, siger han.
- Men jeg tror ikke, det er noget, der vil give rigtige oversvømmelser, da man har taget højde for den slags ting, siger Mikael Jarnvig.
/ritzau/