LIGE NU:

1200 halmballer i flammer: Risiko for spredning til skov

22 brandfolk holder fredag morgen øje med en stor halmbrand ved Støvring. På grund af den stærke blæst er der risiko for, at ilden kan sprede sig.

Det er et større slukningsarbejde, Nordjyllands Beredskab i Rebild er i gang med på en gård ved Sørup lidt uden for Støvring.

Her gik der cirka klokken 3 natten til fredag ild i et stort halmlager. Ifølge indsatsleder Allan Frisk er det et lager med 1200 bigballer, der brænder på en ejendom på Hornum Søvej.

- Det kommer til at tage noget tid, før branden er overstået, men det afhænger faktisk lidt af vinden i dag, siger Allan Frisk.

Med så stor en halmbrand som denne er det nemlig lettest og sikrest at lave en kontrolleret nedbrænding. Men på grund af det kraftige blæsevejr kan det blive nødvendigt at begynde at slukke ilden, fortæller indsatslederen. 

 
 
Foto: Per Frank Paulsen

- Hvis blæsten bliver for stærk, er der risiko for, at ilden kan sprede sig til en hal ved siden af og til en nåletræsplantage ikke så langt herfra. Og så må vi jo i gang med slukningsarbejdet. Men det vil betyde, at vi først er færdige om flere dage. Hvis halmen kan få lov til at brænde ned af sig selv, vil det kun tage et døgns tid, vurderer Allan Frisk.

- Lige nu ser vi tiden an, men jeg synes, det blæser meget allerede, tilføjer han.

Fredag morgen er 22 mand fra Støvring, Nibe og Beredskabsstyrelsen i Thisted til stede ved branden. Hverken mennesker eller dyr har været i fare i forbindelse med branden.

OPDATERING: Cirka klokken 11 fredag formiddag har beredskabet fået ilden under kontrol. På grund af den stærke blæst blev det nødvendigt at påbegynde slukning, og indsatsleder Allan Frisk vurderer, at det vil tage et par dage, før ilden er slået helt ned.

 
 
Foto: Mogens Jørgensen