Døde træer er som sød musik for naturnørd Gitte Holm

I de nordjyske skove ligger der lige nu mange væltede træer efter lørdagens storm, og de kan faktisk være med til at gavne livet i naturen.

Lørdagens storm Malik fik både trampoliner og træer til at vælte rundt. Og selvom det kan ende ganske katastrofalt, kan det også ende som en god historie. For de mange væltede træer kan faktisk gavne naturen ved at skabe mere liv. 

Derfor er det sød musik i ørerne hos naturnørd Gitte Holm, når træer vælter, som de har gjort det i weekenden i Nordjylland. 

Alene i statens del af Rold Skov er cirka 35.000 træer væltede i sidste års snestorm i december og under weekendens storm Malik. 

- Vi vil have mere biodiversitet, så når skoven ser sådan her ud, er det en gave, siger Gitte Holm, der sidder i bestyrelsen hos Dansk Ornitologisk Forening Nordjylland. 

Se hele TV2 Nords historie her: 

Døde træer giver mere liv i naturen.

Døde træer mangler i de danske skove

En stor del af de væltede træer i Rold Skov får faktisk lov til at blive liggende i skoven. Det gælder blandt andet bøge- og birketræer.

- Vi har områder, som er udpeget til urørt skov, og der vil vi lade alt det ligge, som giver mening for biodiversiteten, siger Erik Dalsgaard, der er skovfoged i Naturstyrelsen Himmerland. 

Men selvom det lige nu næsten flyder med væltede og døde træer i Rold Skov, er de faktisk en mangelvare, fortæller Gitte Holm. Og det er ærgerligt, mener hun. 

- Hvis vi vil have biodiversitet, som vi gerne vil have, skal vi have så mange arter som muligt, fordi de bærer hinanden oppe. Arterne kan ikke undvære hinanden, siger Gitte Holm. 

Hele 35.000 træer er væltet i den statslige del af Rold Skov i vinterens to storme.
Hele 35.000 træer er væltet i den statslige del af Rold Skov i vinterens to storme.
Foto: Julie Schou Nielsen / TV2 Nord

Nogle træer fjernes

Det er dog ikke alle træer, der får lov til at blive liggende i skovene. I Rold Skov er mountainbikeruter og skovveje ved at blive ryddet for træer, så det igen er muligt at bevæge sig langs dem. 

Skovfoged Erik Dalsgaard fortæller, at det særligt er de nordamerikanske træer, der bliver fjernet, og det vil tage tre til fire måender, før alle træerne er ryddet.

- Der er ikke så meget biodiversitet, der er tilknyttet dem. De giver mere værdi for savværket, siger Erik Dalsgaard. 

Hør professor Jens-Christian Svenning fortælle, hvorfor døde træer gavner biodiversiteten: 

Professor ved Institut for Biologi & Centerleder ved Aarhus Universitet Jens-Christian Svenning fortæller, hvorfor døde træer gavner naturen.

Seneste nyt

fra Nordjylland