Hjemmeboende ældre vælges fra i klippekortsordning
Foto: Ib Christensen
Åge Astrup på 104 år brugte sit klippekort på en indkøbstur en gang i ugen, men det er slut nu.
Flere nordjyske kommuner har afskaffet klippekortsordningen til svage ældre, der bor i eget hjem. Det går hårdt ud over de ældres livskvalitet.
En tur til frisøren, et museumsbesøg og hjælp til indkøb er blot nogle af de ting svage ældre, der bor i eget hjem, har haft glæde af ved brug af et klippekort.
Nu er det slut i tre af landsdelens kommuner. Vesthimmerland, Aalborg og Rebild kommuner har nemlig fravalgt den såkaldte klippekortsordning, som giver hjemmehjælpsmodtagere mulighed for at få ekstra hjælp en halv til en hel time i ugen.
Nu tager man bestemmelsen fra mig, og det er dét, jeg ikke kan ha'.
Åge Astrup, 104 år
Det rammer blandt andet Åge Astrup på 104 år. Han er benamputeret, sidder i kørestol og kan næsten ikke se. Alligevel bor han alene i sit eget hus i Terndrup.
- Jeg har været vant til at være selvstændig, siden jeg var 4 år. Nu tager de mit klippekort, og dermed tager man bestemmelsen fra mig, og det er dét, jeg ikke kan ha´, siger Åge Astrup.
Åge Astrup har haft stor glæde af et klippekort i næsten et år. Han har brugt sine klip på at få hjælp til at komme frem og tilbage til købmanden en gang i ugen, men den 1. april i år måtte han vinke farvel til den ugentlige indkøbstur.
- Det er uretfærdigt, at jeg ikke må få det klippekort, og det hæmmer mig jo særdeles meget i min livsudfoldelse, siger han.
Hør i videoen herunder, hvorfor det er så vigtigt for Åge Astrup at handle ind selv.
Åge Astrup blev tilknyttet klippekortsordningen, fordi han går ind under kategorien ”svage ældre”. Han har besøg af en hjemmehjælper fem gange om dagen, og det er mere end rigeligt for at blive tilknyttet ordningen. Man bliver nemlig betragtet som svag ældre, når man har besøg af en hjemmehjælper ti timer i ugen.
Det er uretfærdigt, at jeg ikke må få det klippekort, og det hæmmer mig jo særdeles meget i min livsudfoldelse.
Åge Astrup, 104 år
Rebild Kommune tilbyder nu Åge Astrup hjælp til at bestille varer i et katalog, hjælp til levering og hjælp til at sætte varerne på plads, men det er ikke godt nok til den 104-årige mand.
- Jeg vil selv vælge min mad, og jeg vil selv handle ind. Jeg vil ikke sidde og vælge ud fra et katalog.
Klippekortet blev indført i 2015 ved hjælp af en pulje på finansloven. De sidste to år har pengene i puljen været øremærket til klippekortet til svage ældre i eget hjem. Nu er pengene overgået til kommunernes bloktilskud. Kommunerne kan derfor selv vælge, hvad de bruger pengene til. Her har de tre Nordjyske kommuner altså fravalgt ordningen.
På kortet kan du se, hvilke kommuner der har fravalgt eller beholdt klippekortsordningen til ældre, der bor i eget hjem.
Det betyder, at 163 ældre i Rebild Kommune nu har fået frataget den halve til hele time i ugen, hvor de selv kunne bestemme, hvad der skulle ske. Ifølge formanden for Sundhedsudvalget skyldes det, at efterspørgslen på klippekortet ikke var stor nok i begyndelsen.
- Der gik lang tid før borgerne fik øjnene op for klippekortet, og på det tidspunkt hvor vi laver budget for 2017, er der slet ikke behov for klippekortet, siger Anette Søgaard, formand for Sundhedsudvalget i Rebild Kommune (SF).
Den køber formanden for Ældresagen Aalborg, Anni G. Walther, ikke.
Jeg kan ikke li’ den forskelsbehandling. Jeg kan slet ikke li’, at dem der virkelig holder sig i gang derhjemme, selvom de er svage og har brug for pleje, ikke kan få sådan et åndehul en halv time i ugen, hvor de kan få lov til at bestemme selv.
Formand for Ældresagen Aalborg, Anni G. Walther.
- Dem der bor hjemme er beskedne og råber ikke ret højt. Det er derfor, vi andre er her. Jeg tror bestemt, behovet er der, siger hun.
Som noget nyt har regeringen for Finanslov 2017 lavet en pulje, som giver ældre på plejehjem mulighed for at være en del af klippekortsordningen.
- Jeg synes selvfølgelig, det er godt for dem, der bor på plejehjem, men jeg kan ikke li’ den forskelsbehandling. Jeg kan slet ikke li’, at dem der virkelig holder sig i gang derhjemme, selvom de er svage og har brug for pleje, ikke kan få sådan et åndehul en halv time i ugen, hvor de kan få lov til at bestemme selv. Jeg synes, det er rigtig ringe, siger formanden for Ældresagen Aalborg, Anni G. Walther.
Det er hun ikke alene om. Åge Astrup føler, han bliver straffet, fordi han bor i sit eget hus.
- Jeg synes, det er smadderuretfærdigt over for os, der bor alene i vores eget hus. Vi er en mindre omkostning for kommunerne, end dem der bor på plejehjem, og så kan de ikke engang give os den ekstra hjælp en gang i ugen, siger han.
TV2 Nord tog Åge Astrup med ud på indkøbstur. Se hele indslaget her.
Det lader dog til, at Åge Astrup kan se frem til at få sit klippekort tilbage i 2018. Formanden for Sundhedsudvalget i Rebild Kommune har nemlig indset, at der stadig er behov for ordningen blandt ældre, der bor i eget hjem.
- I forhold til de henvendelser vi har fået, så synes vi i hvert fald i SF, at det er en god idé at arbejde på, at få det indført i budget 18, siger Anette Søgaard, formand for Sundhedsudvalget i Rebild Kommune (SF).
Når man er i Åges alder, er det ikke godt nok.
- For mig at se er der 8 måneder tilbage, og det er lang tid. Jeg har ikke tid til at vente. Jeg er ikke tilfreds, før det kommer tilbage. Jeg savner det jo, siger han.
Vesthimmerlands kommune har 19. maj oplyst TV2 Nord, at de fejlagtigt har meddelt at klippekortsordningen var afskaffet. Det er korrekt, at en forsøgsordning med klippekortsordningen er stoppet, men klippekortsordningen er i stedet blevet en fast del af det, kommunen tilbyder deres hjemmeboende ældre.