02:29

Foto: Johnni Isaksen

1 af 2

For rask til førtidspension, men for syg til invalidebil

Den 20-årige Mathias Søndergaard fra Terndrup, der kom ud for en BMX-ulykke for snart fire år siden, kæmper endnu engang en kamp mod Rebild Kommune, der denne gang har givet ham afslag på en invalidebil.

Mathias Søndergaard kunne i lørdags fejre sin 20 års fødselsdag. Som fødselsdagsgave fra Rebild Kommune kunne han læse kommunens afslag på den invalidebil, som han længe havde håbet at få bevilget.

- Jeg savner alt det som jeg kunne engang, som de unge jeg kender de kan. Når jeg kommer på elscooter der, så kommer de jo i bil og skal til Aalborg. Det sårer jo en, at jeg kan se alt det de kan, siger den 20-årige Mathias Søndergaard.

For snart fire år siden skadede Mathias nogle nerver i ryggen, der gør ham delvist lam i benene og giver ham konstante smerter. Men Rebild Kommune vurderede, at hans tilstand var for god til, at man kunne give ham førtidspension. Nu har de også givet ham afslag på en invalidebil. Med den begrundelse - at hans tilstand er for dårlig.

-Vi har set Mathias' ungdomsliv forsvinde mellem hænderne på ham de sidste 3,5 år. Han kommer ingen steder og han har ingen glæder i livet. Det gør ondt at se det på den måde. At en så aktiv dreng, som han var før, da han cyklede BMX bare er låst inden for Terndrup by, siger Mathias' far, Lars Søndergaard.

En invalidebil vil kunne hjælpe Mathias både i forhold til plads og hjælpemidler. Og med et speciallavet sæde, vil han kunne undgå mange smerter.

- Det gør ondt at se, når vi pakker ham sammen i en Toyota Yaris at han skal restituere i dage efter, for han kan ikke sidde hverken i kørestol eller bilen i kort tid uden at han skal ligge flere dage. Det er jeg ked af, siger Lars Søndergaard.

Kommunen har opfordret til, at Mathias får et mere aktivt ungdomsliv, hvor det vil være godt for ham at komme mere ud blandt unge mennesker, men på grund af manglende balance og førlighed kan han ikke køre med offentlig transport. Så uden mulighed for invalidebil og offentlig transport er han tvunget til at køre på sin el-scooter eller med sin far.

Mathias og hans familie har klaget over afgørelsen og venter nu på svar fra Rebild Kommune. Også i sagen om førtidspension, venter man på en afgørelse. En afgørelse der nu ligger hos Ankestyrelsen.