I det seneste år er der over 100 færre fuldtidsansatte sygeplejersker i Nordjylland. Foto: Michael Andersen

Nordjyske sygeplejersker: - Vi er slået tilbage til nul

Dansk Sygeplejeråd kræver stop for nedskæringer.

Frustrationen blandt de nordjyske sygeplejersker er stor. For der er utilfredshed med, at mens folketingspolitikerne i finansloven bevilger penge til, hvad der svarer til cirka 100 ekstra sygeplejersker i Nordjylland, så skærer regionspolitikerne mindst lige så mange stillinger.

- Vi er slået tilbage til før nul. Vi har mistet flere end de hundrede stillinger, som der nu bliver tilført. Så man giver med den ene hånd og tager med den anden. Det er jo det, der virker fuldstændig grotesk, siger den nordjyske kredsformand for Dansk Sygeplejeråd, Jytte Wester.

Vi har mistet flere end de hundrede stillinger, som der nu bliver tilført. Så man giver med den ene hånd og tager med den anden. Det er jo det, der virker fuldstændig grotesk.

Jytte Wester, kredsformand, Dansk Sygeplejeråd, kreds Nordjylland

Hun siger, at politikerne giver indtrykket af, at de prioriterer sygehusområdet, og at der skal tilføres flere sygeplejersker. Men så ender det alligevel med besparelser og stillinger, der er forsvundet gennem det seneste år.

- På landsplan er det lige knap 500 sygeplejerskestillinger, der er forsvundet gennem det seneste år. Og her i Nordjylland har vi i hvert fald taget så rigeligt en del med 114 færre fuldtidsansatte sygeplejersker. Et fald som er mere end dobbelt så stort som landsgennemsnittet, siger Jytte Wester.

Hun opfordrer de nordjyske regionspolitikere til at udvise mod, og at alle spareplaner sættes på hold.

- I må holde op med at gøre situationen på sygehusene værre dag for dag. Ellers risikerer vi, at personalet giver op, og endnu flere dygtige og erfarne sygeplejersker forlader sygehusene og faget. I stedet har vi brug for, at løfterne fra finansloven bruges til at tænde håb og skabe en optimistisk spiral på sygehusene. Til gavn for ikke bare de ansatte, men i høj grad også for patienterne, lyder det fra Jytte Wester.

Og langt hen ad vejen er der forståelse for sygeplejerskernes situation - i hvert fald i følge regionsrådsformand Ulla Astman.

- Jeg forstår godt frustrationen. Jeg deler også frustrationen over, at vi bliver nødt til at skære ned med den ene hånd, mens vi kan se, at der er penge på vej med den anden. Men de nye penge, der kommer, er øremærket nogle bestemte områder, dem kan vi ikke bruge til de udfordringer, vi står med lige nu, siger formanden for Region Nordjylland, Ulla Astman, Socialdemokraterne.