Regionens ambulancer holder stille - privat udbyder har ikke samme udfordringer

Den private leverandør PreMed oplever ikke samme udfordringer med at skaffe personale nok til at få ambulancerne ud at køre, som Region Nordjyllands egen ambulancetjeneste gør.

Siden 1. april sidste år har den private leverandør PreMed stået for 40 procent af ambulancedriften i Region Nordjylland.

Selvom PreMed har fem ledige stillinger og også mærker den landsdækkende udfordring med at skaffe ambulancebehandlere, lykkes det i langt de fleste tilfælde virksomheden at få bilerne på gaden.

- Vi har nogle dedikerede og gode medarbejdere, som virkelig er fleksible og hjælper os, når der er huller. Det er en del af årsagen til, at vi ikke har nedetid. Ud over det, så har vi ekstra folk ansat. Vi har flere, end normeringen tilsiger for at kunne dække ved sygdom og barsel, siger administrerende direktør Anders Vikke fra PreMed.

Hos Region Nordjyllands præhospitale virksomhed er der lige nu otte ledige stillinger, og det er medvirkende til, at 18,6 procent af regionens egne ambulancer i den seneste tid har været ude af drift, mens det samme kun er tilfældet for 2,4 procent af PreMeds biler.

- Når man laver den daglige vagtplanlægning, så kan man godt mærke, at vi mangler otte ambulancebehandlere. Det betyder, at kabalen i forhold til at bemande ambulancerne er lidt vanskeligere, siger direktør Peter Larsen fra Den Præhospitale Virksomhed.

Forskellige overenskomster

Mens ambulancebehandlerne hos PreMed er på en 3F-overenskomst, så hører de hos Den Præhospitale Virksomhed under fagforeningen FOA.

- Og der skal man præstere færre vagter, så det betyder, at vi skal bruge lidt flere folk, end PreMed skal, fortæller Peter Larsen.

Derudover oplyser Region Nordjylland, at de som offentlig arbejdsgiver ikke altid kan tilbyde de samme forhold som de private leverandører.

- Jeg synes bestemt, vi tilbyder gode og rimelige vilkår, men der er nogle balancer i forhold til at være offentlig og privat arbejdsgiver, siger Peter Larsen.

Den Præhospitale Virksomhed forsøger at løse udfordringen med personalemangel ved at øge elevoptaget. Det er dog en langsigtet løsning, da de tager omkring fire et halvt år at blive uddannet ambulancebehandler.

Både Den Præhospitale Virksomhed og PreMed oplever stor søgning, når de slår elevstillinger op. Derfor håber de, at det måske bliver lidt nemmere at få ambulancerne bemandet fremover.

- En anden ting er jo fastholdelse af de medarbejdere, vi har. Der prioriterer vi den nære ledelse og det at være synlige blandt vores medarbejdere. Vi prioriterer også at inddrage vores medarbejdere i beslutningsprocesserne, siger Anders Vikke.


Seneste nyt

fra Nordjylland