Foto: TV2/News

Total forstår ikke stop for prøveboring

Energiselskabet bag de omdiskuterede prøveboringer efter skifergas har fået besked på at indstille boringerne ved Dybvad.

Det franske selskab Total har brugt et kemikalie, som firmaet ikke har fået tilladelse til at bruge i Frederikshavn Kommunes VVM-redegørelse.

Men firmaet har ikke foretaget sig noget ulovligt, hvis man spørger Totals danske koordinator, Henrik Nicolaisen. Det skriver DR Nordjylland.

Ifølge Henrik Nicolaisen blev det simpelthen nødvendigt at bruge det skumreducerende stof for at beskytte personalet.

- Det var ikke nævnt i den oprindelige VVM-redegørelse, fordi vi ikke forventede, det ville blive et problem på det tidspunkt, siger han til DR Nordjylland.

Totals danske koordinator forstår derfor ikke, at deres brug af kemikaliet NULL FOAM nu sætter en midlertidig stopper for boringen. Ifølge ham er kemikaliet nemlig ikke ulovligt.

- Vi har været i dialog med både kommunen og Energistyrelsen siden februar, og vi mente, at vi havde en fælles forståelse for, at stoffet kunne bruges, siger Henrik Nicolaisen.

Rent teknisk kan prøveboringen ikke bare standses fra det ene øjeblik til det andet, da den kører i en række etaper.

Men boringerne skal nu stoppe ved enden af den igangværende etape, og inden man når gennem de grundvandsbærende lag.

Boringerne må ikke genoptages, før man har undersøgt kemikaliet NULL FOAM, som firmaet altså har brugt uden at have tilladelse til det.