Nedgang på landsplan, men… Håndbold hitter i Thisted
Foto: Sofie Bach / TV2 Nord
De danske håndboldklubber kæmper med faldende medlemstal. Men ikke i Thisted – her har de danmarksrekord i at skaffe nye medlemmer.
VM i herrehåndbold får håndboldfeberen til at rase i hele Danmark. Men mens det går godt for det danske herrelandshold, så går det knap så godt for håndboldklubberne.
De seneste tal er fra 2017, og de viser, at de nordjyske klubber har mistet 1890 håndboldspillere på fem år – et fald på syv procent. Fra 2016 til 2017 mistede de nordjyske håndboldkredse 494 medlemmer. Alligevel er håndboldkonsulenten i Kreds 2, Henrik Elkjær, optimistisk for fremtiden:
Det er sjovt, og gymnastik er lidt kedeligt, så jeg har bare lyst til at prøve håndbold.
Signe Pedersen
- Jeg forventer helt sikkert, at der er flere, der spiller håndbold i Nordjylland om to år. 1000 er et dejligt rundt tal, og det tror jeg godt, vi kan komme op på, siger han.
Grunden til optimismen skal blandt andet findes i Thyhallerne, hvor Thisted IK (TIK) holder til. Her løber 30 piger rundt på banen og øver sig i at kaste, gribe og skyde på mål. Der er gang i ugens U8-hold, og på holdet er Signe Pedersen, der er med for anden gang:
- Det er sjovt, og gymnastik er lidt kedeligt, så jeg har bare lyst til at prøve håndbold, siger den unge håndboldspiller.
Største fremgang i Danmark
I TIK er de vant til nye spillere. Klubben har formået at vende udviklingen og fået nye spillere på holdene. Medlemstallet i klubben var 202 spillere i 2016, mens det i 2017 var vokset til 388 medlemmer. Det er den højeste stigning blandt håndboldklubber i Danmark.
- Vi laver nogle aktiviteter sammen med børnene, hvor forældrene også er inviteret. Det kan være, at Mors-Thy skal spille, og så holder vi pizza-aften, hvor de ser kampen og har indløb med spillerne, og det er sådan noget, der gør, at det bliver rigtig sjovt at spille håndbold, og de fortæller det jo videre i skolen, siger Brian Nielsen, der er medlem af forretningsudvalget i TIK.
Hos Dansk Håndbold Forbund har de i flere år været opmærksomme på, at der skal gøres noget, hvis medlemssituationen skal vendes. Forbundet har blandt andet lavet tiltaget ”Knæk kurven”, der skal vende udviklingen. I Thisted arbejder de meget med at være synlige på skolerne:
- Vi startede for nogle år siden med at lave en håndboldkaravane blandt foreningerne i Thistedområdet. Vi arbejder sammen med skolerne om en håndbolddag, hvor vi får spillet håndbold med 900 skoleelever, fortæller Henrik Elkjær fra Kreds 2 i DHF.
Det kan forældrene nikke genkendende til i Thyhallen. Her kommer børnene fra mange forskellige skoler i området.
- Jeg tror, de er gode til at være ude og reklamere på skolerne. Der er noget forenings-SFO, hvor de i forbindelse med SFO har været ude og sælge sig godt, og jeg kender flere, som er startet på den baggrund, siger Jane Immersen, der er mor til en af håndboldspillerne.
En af de andre mødre, Susanne Bisgaard Kristiansen, stemmer i fra pladsen ved siden af:
- Der er kommet rigtig mange til her i år, og sidste år kom der også en del efter nytår, så det er helt tydeligt, at der er fremgang i det, siger hun.