I Thisted Kommune var det cirka hver andet barn, der blev afleveret på dagstilbuddets første åbningsdag i onsdags. Foto: Liselotte Sabro / Ritzau Scanpix

Thisted Kommune: Under halvdelen benyttede dagstilbud på åbningsdag

En rundspørge til nordjyske kommune viser, at mange forældre holder deres mindste hjemme fra dagstilbuddet. Folkeskolerne derimod er åbnet med tæt på normal belægning. Se i bunden af artiklen, hvad din kommune har svaret.

Opdateret med opgørelser fra Aalborg, Mariagerfjord og Rebild Kommune.

Nedlukningen af Danmark har været så effektiv, at samfundet henover de næste uger og måneder så småt kan åbne op til mere eller mindre normale tilstande. Samfundet åbner i første omgang op for familiens yngste medlemmer. Dagstilbud og folkeskoler har nemlig første genåbningsdage i disse dage.

Thisted Kommunes dagstilbud har været klar fra onsdag, hvor de åbnede op for kommunens yngste borgere. En foreløbig opgørelse viser, at cirka 650 ud af 1450 børn blev afleveret i dagstilbud på første åbningsdag. Det vil sige under halvdelen af alle tilmeldte børn.

Men det var forventligt, siger Martin Kondrup Knudsen, chef for dagtilbud og kultur og PPR i Thisted Kommune. Forældrene i kommunen fik nemlig en besked om, at det ville være hensigtsmæssigt, hvis nogle forældre stadig kunne beholde børnene hjemme, fortæller han til TV2 Nord. 

- Vi ville gerne give vores forældre en forståelse for, at vi ville lave en kontrolleret og gradvis genåbning. Det er gået godt med genåbningen, og det er også forældrenes fortjeneste, siger Martin Kondrup Knudsen og fortsætter:

- Men vi understregede selvfølgelig, at alle børn var velkomne fra dag et, siger han.

Derfor forventer han også flere børn i kommunens dagstilbud i næste uge. Det kan give udfordringer i forhold til ekstra bemandingen.

- Der kommer flere børn allerede fra på mandag. Hvis der bliver fuld belægning skal vi benytte medarbejdere fra andre fagområder i kommunen. Men det er vi klar til, hvis det bliver nødvendigt, siger Martin Kondrup Knudsen.

Forskellige udfordringer giver forskellige åbningsdage

Kommunens folkeskoler har også overblik over, hvor mange børn, der dukkede op på kommunens skoler.

Her har cirka 2800 elever ud af 2900 elever været i skole torsdag. Det giver en fraværsprocent, der er lavere end den gennemsnitlige før coronakrisen. Det fortæller Per Overgaard, chef for Undervisning og Fritid i Thisted Kommune. 

- Det er godt for eleverne, men også deres forældre, at så mange er kommet i skole igen, siger Per Overgaard.

Tre af kommunens skoler åbnede onsdag, mens ti åbnede torsdag. En enkelt har planlagt åbning på mandag. Og det er skolernes unikke udfordinger, der resulterer i forskellige åbningsdage. 

- Det er lederne på de forskellige institutioner, der har det sundhedsæssige ansvar i forbindelse med åbningen. Og situationen er anderledes fra skole til skole, så genåbningerne er spredt over flere dage, siger Per Overgaard til TV2 Nord.

Han mener ikke, man skal være nervøs for at sende sine børn i skole.

- Vi følger alle retningslinjer, og vi har arbejdet rigtig hårdt på, at sikre en så sundhedsmæssig forsvarlig åbning som mulig, siger han. 

Nationalt overblik er på vej

Kommunernes Landsforening arbejder på at udgive en samlet opgørelse med pasnings og skoletallene for landets kommuner. Det vides endnu ikke, hvornår tallene er klar.

Men TV2 Nord har allerede nu foretaget en rundspørge ved de nordjyske kommuner for at få tal på, hvor mange børn der har været i henholdsvis skole, børnehave, vuggestue eller dagpleje fra genåbningsdagen den 15. april. Se kommunernes svar nedenfor.

Jammerbugt Kommune:

Jammerbugt Kommune har forhodsvis deteljeret overblik over, andelen af børn i dagstilbud og skole. 

 

Dagpleje: 164 børn ud af 264 tilmeldte har været i dagpleje. Det svarer til 62 procent. 

 

Daginstitutioner: Der har været en belægning på cirka 65 procent i kommunens daginstitutioner. Her har 755 ud af 1161 indmeldte mødt op.

 

Specialklasser: Næsten 100 procent af kommunes elever i specialklasser har været fremmødt fra dag et. 

 

Folkeskoler: Kommunens skoler åbnede gradvist torsdag og fredag, og derfor er der ikke overblik over elevernes fremmøde i folkeskolerne.

Læsø Kommune:

På Læsø var 20 ud af 50 børn i dagstilbud, mens 71 ud af 76 børn modtog undervisning på øens ene skole. Det meddeler Læsø Kommune TV2 Nord.

Brønderslev Kommune:

I Brønderselv Kommune har man kun overblik over antallet af børn i dagstilbud. Her melder kommunen, at cirka 60 procent af alle tilmeldte børn, var i dagstilbud i denne uge. De forventer samme andel i næste uge.

Rebild Kommune:

Mange skoleelever og færre i dagstilbud er også meldingen fra Rebild Kommune fra deres institutioners første åbningsdag:

 

Dagpleje og vuggestue: Her mødte 227 børn op ud af 516 indmeldte. Det svarer til cirka 43 procent.

 

Børnehave: I kommunens børnehaver blev 427 børn ud af 836 afleveret første åbningsdag. Dermed var lige over halvdelen i børnehave med en belægning på 51 procent.

 

Skoler: Derimod var der 1907 ud af 2159 elever i skole i kommunens folkeskoler. Det svarer til 88 procent.

Mariagerfjord Kommune:

I dagstilbuddene i Mariagerfjord Kommune var 899 børn ud af 1374 indskrevne til stede på institutionernes første åbningsdag. Det svarer til en belægning på cirka 65 procent.

 

I kommunens SFO'er blev det kun gensyn med 281 ud af 740 indskrevne børn. Dermed var cirka 37 procent af børnene i SFO.

 

Aalborg Kommune:

Aalborg Kommune kommer nu med følgende tal.

 

I daginstitutionerne var der i går torsdag mødt 3.350 børn, hvor det normale fremmøde inden nedlukningen var på ca. 6.200. Det svarer til cirka 57 procent.

Aalborg Kommune har ikke konkrete tal for dagplejen, men et skøn baseret på stikprøver tyder på, at godt 60% af børnene er mødt op.
Normalt er der cirka 2.100 børn i dagplejen.

 

Kommunens skoler havde mere eller mindre almindeligt fremmøde. Ud af 11.088 indskrevne børn mødte 10.493 op. Dermed ligger fraværsprocenten på 5,4 procent.

Listen bliver løbende opdateret, som vi får svar fra flere kommuner.