25-årig stammede så voldsomt, at han måtte bo hjemme: Sådan går det ham i dag
Foto: Lasse Hagelund Uttrup
Peter Nielsen fra Mors tog kampen op mod sin stammen og føler i dag, at han har fået et helt andet liv med muligheder i stedet for begrænsninger.
Telefonen ringer op.
Den når kun lige at ringe to gange, før den bliver taget.
- Ja, det er Peter, siger Peter Nielsen med et stort smil.
For et halvt år siden havde telefonopkaldet været helt utænkeligt for Peter. I sit 25-årige liv har han ikke talt i telefon med andre end sine forældre og søskende.
Peter Nielsen fra Mors er stammer og har haft så svært ved at tale, at han for eksempel ikke har turdet tale i telefon. For han ville med stor sandsynlighed slet ikke nå at sige sit eget navn, før personen i den anden ende havde lagt på.
Men i dag er situationen en anden. For efter mere end 20 års kamp mod stammen tog 25-årige Peter Nielsen et stammekursus i håb om at komme sit handikap til livs.
Torsdag kunne man følge Peter Nielsens kamp i programmet 'Jeg er stammer'.
Her fik han en række værktøjer til at træne sin stemme og gennemgik samtidig et intenst forløb, hvor han skulle lære at håndtere sin frygt for at stamme foran andre.
- Jeg er blevet mere glad
Vi møder ham på hans forældres gård på Mors. Han bor stadigvæk hjemme. For hvis han fik brug for hjælp og skulle tale i telefon, var han nødt til at have forældrene ved sin side.
- Jeg har altid været en glad og smilende person, men inde i kroppen har jeg været sur og ked af det, fordi jeg ikke har kunnet sige alle de ord, jeg gerne ville, fortæller han.
Sådan er det ikke i dag.
Gennem fire dages intensivt kursusforløb lærte Peter Nielsen en hel masse øvelser, der skulle give ham bedre styr på stemmen. Men han lærte også at håndtere sin frygt for at stamme gennem en række grænseoverskridende øvelser, hvor han skulle tale foran andre.
For Peter var højdepunktet på kurset, da han stillede sig op på en mælkekasse på Strøget i Aarhus og holdt en hjemmeskrevet tale, hvor han talte langt mere flydende, end han nogensinde havde gjort før. Den succesoplevelse har haft stor betydning for ham i dag.
- Jeg føler mig som et helt andet menneske i dag end for et halvt år siden. Jeg er blevet mere rolig i kroppen og mere glad i hverdagen, hvor jeg kan mange flere ting, siger han.
Rakte hånden op
Siden kurset har Peter Nielsen gjort mange ting for første gang i sit liv. Han har rejst alene, talt i telefon med fremmede og været ude at lede efter en bolig til sig selv. Drømmen er en nedlagt landejendom med plads til køer og får.
Han har også rakt hånden op for første gang i sit liv. Det skete til et møde på hans arbejdsplads, foran otte kolleger, en kvægavler og en dyrlæge. Det var ikke, fordi han kastede hånden i vejret sådan helt uden videre. Det krævede en ”indre overtalelse”.
- Men så gjorde jeg det. Jeg stammede lidt, men ikke ret meget. Det var en stor lettelse og en rigtig dejlig følelse at gøre, siger han.
Drømmer om at videreuddanne sig
Og måske er der mere nyt på vej på arbejdsfronten. I hvert fald overvejer Peter Nielsen nu at videreuddanne sig fra landbrugsassistent til driftsleder eller jordbrugsteknolog.
Det har tidligere været udelukket, fordi han så skulle kunne tale i telefon og på møder. Men det tør han godt i dag.
- Jeg er blevet mere sikker og tror mere på fremtiden. For mig er det en helt anden hverdag, siger han.
Peter Nielsen stammer stadigvæk. Og det vil han nok altid gøre. Han håber på at blive mere ”veltalende”, som han selv formulerer det. Men han føler selv, at der er sket en stor forandring. Især inde i ham. Nu tør han meget mere.