LIGE NU:

DSB-strejke rammer nu også i Nordjylland

Der kører ingen tog øst for Odense - hverken S-tog, fjern- eller regionaltog, oplyser DSB. Det betyder, at rejsende fra Nordjylland til hovedstaden må finde alternativer.

En overenskomststridig arbejdsnedlæggelse betyder, at der ikke kører tog på Sjælland frem til kl. 10. Det gælder både S-tog samt regional- og fjerntog. Således også tog, der kommer fra Nordjylland.

Først lød meldingen, at alle S-tog i Hovedstadsområdet var indstillet, da lokomotivførere på S-togene i og omkring København mandag morgen havde nedlagt arbejdet.

Arbejdsnedlæggelsen kommer efter længere tids konflikt mellem lokomotivførerne og DSB. Fredag lød det således ifølge et anonymt brev fra de ansatte, at arbejdet ville blive nedlagt mandag fra klokken 04.00 til 15.00, efter DSB og Dansk Jernebaneforbund igen var blevet uenige.

- DSB har valgt at opsige samtlige tillidsmænds erhverv fra denne dato. Der vil altså ingen tillidsmænd være i hele DSB fra 1. april, lød det i brevet, der var underskrevet "de ansatte i DSB."

Hos DSB forstod man ikke den kontante melding fra de ansatte, da beslutningen ifølge underdirektør hos DSB, Poul Gemzøe-Enemark, ligger hos Jernbaneforbundet og ikke DSB.

- Vi er noget uforstående. I efteråret 2018 lavede vi en aftale, hvor vi blev enige om delen vedrørende tillidsmændene. I den forbindelse aftalte vi, at de kunne vælge 41 tillidsrepræsentanter. Den aftale er underskrevet af DSB, lyder det fra DSB.

Sikkert er det dog, at hele landet mandag formiddag nu er ramt af arbejdsnedlæggelsen. Ifølge Tony Bispeskov, der er informationschef i DSB, er det usikkert, hvornår togene vil køre igen.

- Der er tale om en overenskomststridig arbejdsnedlæggelse. Og det er i sagens natur svært at sige, hvornår lokomotivførerne genoptager arbejdet, siger han.

DSB oplyser, at rejseplanen opdateres løbende, men at den kun viser eventuelle ændringer for de kommende fire timer.

- Det er derfor en god ide at tjekke den både før, lige inden og mens du rejser, skriver DSB på hjemmesiden.

Mandag morgen er InterCity- og Lyntog fra Jylland mod Fyn og Sjælland kører frem til foreløbig klokken 10 kun til Fredericia, Odense og Slagelse. 

Der indsættes ikke togbusser, oplyser DSB. 

Han understreger, at rejsetidsgarantien gælder. Rejsegarantien træder i kraft efter 30 minutters forsinkelse. De strejkende har oplyst, at man vil genoptage arbejdet klokken 15. 

- Når togene har holdt stille i flere timer, vil det tage en del timer, inden trafikken vil være genetableret som normalt, så uagtet at der senere vil begynde at køre tog igen på Sjælland, så vil det tage noget tid, før situationen blive normaliseret, oplyser Tony Bispeskov til TV 2.