Kok fra nedbrændte Svinkløv kæmper om EM-guld
Foto: Henning Bagger / Ritzau Scanpix (arkiv)
Billedet er fra 2017, hvor Kenneth Toft-Hansen også deltog i kokke-VM.
Tirsdag aften bliver det afgjort, hvem der vinder EM for kokke.
Danske Kenneth Toft-Hansen er blandt storfavoritterne til at vinde EM for kokke, også kendt som Bocuse d’Europe.
Det mener i hvert fald hjemmebanefavoritterne Italien, som klart ser den danske Svinkløv Badehotel-kok som deres egen største konkurrent. Det fremgik med al tydelighed på konkurrencens førstedag, mandag, hvor de første 12 af de i alt 24 konkurrerende nationer var i kamp i Torino.
Både en af Italiens største aviser Corriere delle Serra og mad- og vinguiden Gambero Rossos tv-kanal lavede interviews med den danske EM-kok, og begge steder fremgik det tydeligt, at de anser Kenneth Toft-Hansen som den største trussel for at Italien tirsdag kan løbe med EM-guldet.
Storfavoritterne møder hinanden
På konkurrencens andendag er alle storfavoritterne oppe mod hinanden, storfavoritterne Norge, Danmark og Italien endda lige efter hinanden, og det er de fleste iagttageres mening, at podiepladserne sagtens kunne gå hen og blive fordelt mellem netop de tre, med Sverige, Frankrig og Finland som andre mulige medaljetagere.
Kenneth Toft-Hansens chancer er ikke blevet mindre af, at han dels har deltaget før (han vandt EM-sølv i 2014 og blev nummer 6 ved det efterfølgende VM), og dels, at han har fået den danske Bocuse-legende Rasmus Kofoed (Geranium) som sin coach.
For to år siden hjalp Rasmus Kofoed som coach Ungarn til EM-guld, og både hans kolossale erfaring (Rasmus er den eneste kok i verden, der har vundet både bronze, sølv og guld ved VM) og evne til at holde hovedet koldt, når presset i konkurrencekøkkenet truer med at få nerverne til at koge over, har været uvurderlige for holdet, vurderer Kenneth Toft-Hansen.
Et års træning
Og det får de brug for – for EM for kokke er ikke for folk med sarte nerver. Der skal nemlig laves mad på et helt ekstremt svært teknisk niveau med så uendeligt mange detaljer, at det simpelthen ikke er muligt at genskabe i en normal restauranthverdag.
Et års træning, hvor forskellige garniturer og tilberedninger er blevet afprøvet og enten forkastet eller forfinet, skal kulminere denne dag, hvor de har fem timer til at lave en tallerkenservering med grønsager og ost, og dernæst en halv time efter et kødfad med diverse garniturer for de kræsne dommere, der tæller nogle af verdens mest berømte kokke.
Desuden foregår det under verdenspressens bevågenhed og i et brølende inferno fra de op mod 4.000 entusiastiske tilskuere (flere lande medbringer eget heppeorkester) i en stemning, der mest af alt minder om VM-finalen i håndbold.
Så livsdrøm gå op i flammer
Det er et pres, der har fået mange kokke til at knække. Men Kenneth Toft-Hansen føler, at han står bedre rustet end nogensinde før.
- Efter at have stået med min kone og set vores livsdrøm Svinkløv Badehotel gå op i flammer, som er det værste, der er sket i mit liv, så føler jeg, at der skal meget til at ryste mig nu. Det kan ikke blive værre end det, siger Kenneth Toft-Hansen.
Sent mandag eftermiddag så han dog ud til at blive en anelse rystet, da kokkene fik besked på, hvad den hemmelige ingrediens er, som de SKAL bruge i deres ellers minutiøst forberedte retter.
I forvejen har de fået at vide, at de til tallerkenserveringen af grøntsager også skal bruge den lokale piemontesiske råmælksost Castelmagno, ligesom de til kødfadet skal bruge dels risottoris og to udskæringer af den lokale kvægrace Fassone, nemlig kalvebrisler og mørbrad.
Fem kilo ren ondskab
Det er lykkedes for Kenneth Toft-Hansen og hans assistent Christian Wellendorf fra Falsled Kro at indarbejde de råvarer i deres ellers ganske lette og delikate kompositioner, selv om især mørbraden har været en udfordring.
Mørbraden er nemlig uden bare den mindste smule fedt – ”fem kilo ren ondskab”, som Kenneth omtaler den – og det er svært at få meget smag helt uden fedt.
Men den hemmelige ingrediens kom alligevel bag på holdet: Spaghetti, der umiddelbart ser ud til at stritte voldsomt sammen med de øvrige danske ingredienser som asparges, svampe, æg og kartoffel.
Bagefter gik det danske team i enrum i en af de lejligheder, de har lejet her i Torino for at kunne øve sig. Tirsdag eftermiddag, når de har afleveret tallerkenserveringen klokken 15.20 og kødfadet 15.55, er vi meget klogere på, hvordan de har tacklet spaghettiudfordringen.
Senest klokken 19.00 ved vi så også, om det bliver til EM-metal for Danmark.