Ny aftale: Minkavlere fjernes fra kommissioner

Med den nye aftale er den liste, hvorfra der kan indstilles personer til kommissionerne, også blevet udvidet, siger fødevareministeren.

For at undgå "mistanke om inhabilitet" har fødevareminister Jacob Jensen (V) nu fjernet minkavlere fra sager om minkerstatning.

Regeringen og aftalepartierne bag minkerstatningen har arbejdet har fredag morgen indgået en aftale, der fjerner minkavlere fra de kommissioner, der beslutter, hvad minkavlere skal have i erstatning.

- Vi er blevet enige om at tilpasse de regler for, hvordan man sammensætter kommissionen, som afgør minkavlernes erstatning i de konkrete sager, så der ikke længere kommer til at være minkavlere i landet, siger Jacob Jensen, der er minister til fødevarer, landbrug og fiskeri, til TV 2.

Største faggruppe var minkavlere

Mediet Zetland har i en række historier har beskrevet, hvordan minkavlerne selv har indflydelse på andre avleres erstatningssager.

En gennemgang af 27 afgørelser, som Zetland har lavet, har vist, at minkavlerne udgør den største faggruppe i de kommissioner, der har til opgave at afgøre, hvilken erstatning minkavlere skal have.

Ses der bort fra de uafhængige formænd, er syv ud af ti kommissionsmedlemmer ifølge Zetland indstillet af enten minkbranchen eller Landbrug & Fødevarer.

Heriblandt er en række minkavlere, som selv venter på, at deres egne erstatningssager afgøres. Dette har skabt undren blandt en række af Folketingets partier.

Kan stadig hentes ind som sagkyndige

Med den nye aftale er den liste, hvorfra der kan indstilles personer til kommissionerne, også blevet udvidet, siger Jacob Jensen.

Minkavlere og personer med tilknytning til branchen kan fortsat hentes ind som sagkyndige i erstatningssagerne, lyder det videre.

Torsdag fortalte Jacob Jensen (V) til DR, at det var hans intention at ændre sammensætningen i kommisionerne.

Landets minkavlere, der mistede deres besætninger under coronaepidemien, hvor alle mink blev besluttet slået ned, kan ifølge en politisk aftale få erstatning for deres tab.

Ved aftalens indgåelse i januar 2021 var forventningen, at den samlede erstatning ville ende på op mod 18,8 milliarder kroner. Tre år senere lyder skønnet nu på 29,5 milliarder kroner.


Seneste nyt

fra Nordjylland