Seneste nyt

fra Nordjylland

Minkavler giver ikke meget for tvivl om habilitet

Politisk samråd og nye, kritiske spørgsmål til minkavlernes erstatninger får tidligere nordjyske minkavlere til at ryste på hovedet. Spild af tid og penge, mener de.

Minkburene har stået tomme siden november 2020, og ejerne venter stadig på erstatning. 

Udsigten til de erstatninger risikerede i dag at komme ét skridt længere væk. 

Onsdag eftermiddag afholdt fødevareminister Jacob Jensen (V) nemlig i samråd i Folketingssalen, hvor spørgsmålet om eventuel inhabilitet og fagligheden i kommissionerne, som afgør erstatningssager for de tidligere minkavlere, var til debat.

Det kommer på baggrund af, at magasinet Zetland i flere artikler har kunnet fortælle, at der i kommissionerne er overtal af minkavlere - nogle som endda selv venter på at få udbetalt deres erstatninger.

Men ifølge den tidligere minkavler fra Hørby, Olav Vinther Kristensen, så er samrådet fuldstændig spild af tid. Han ser ikke noget problem med at have tidligere minkavlere siddende i erstatnings- og taksationskommissionerne.

- Så er der i det mindste nogen, der ved, hvad de snakker om. Hvis du aldrig har været i branchen, så aner du ikke, hvad det er man forholder sig til, og hvad der betyder noget, fortæller han.

Regningen kan blive større

Avlerne vil alligevel aldrig få 'trumfet' deres igennem - det er en helt anden, der bestemmer i kommissionerne, understreger den nordjyske minkavler.

- Det er ikke avlerne, der bestemmer. Det er ham, der sidder for bordenden, som typisk er en dommer, der træffer den endelige beslutning, og så bliver det i princippet godkendt af fødevareministeriet bagefter, lyder vurderingen.

quote Hvis du aldrig har været i branchen, så aner du ikke, hvad det er man forholder sig til

Olav Vinther Kristensen, tidl. minkavler, Hørby

Hvis erstatningerne fortsætter med at trække ud, så forudser Olav Vinther Kristensen en endnu større regning til samfundet end de små 30 milliarder kroner, den lyder på i dag. 

Både til advokater, revisorer og rådgivere, og ikke mindst til de renter, som de tidligere minkavlere kunne have fået af deres erstatning, som endnu ikke er udbetalt.

- Nu har vi ventet så længe, og vi tror dårligt nok på, at der sker noget, fortæller Olav Vinther Kristensen.

Tidligere minkavler fra Hørby, Olav Vinther Kristensen, frygter mink-regningen for samfundet kan blive endnu højere, hvis udbetalingen af erstatningerne trækker yderligere ud. VIDEO: Hans-Christian Lauritzen