Partiballade: Nordjysk DF'er beskyldes for at være illoyal

Det nordjyske regionsrådsmedlem for Dansk Folkeparti og medlem af partiets hovedbestyrelse Erik Høgh-Sørensen anklages af medlem af Dansk Folkepartis byråd på Bornholm René Danielsson for at "skide højt og helligt på de meldinger", der kommer fra formand Kristian Thulesen Dahl.

Erik Høgh-Sørensen, der er DF-medlem af regionsrådet i Nordjylland, er havnet midt i en intern landspolitisk partiballade, hvor han beskyldes for at være illoyal i forbindelse med partiets udlændingepolitiske linje, som på det seneste har været til kraftig diskussion.

René Danielsson, der sidder i byrådet for Dansk Folkeparti på Bornholm, har fulgt de seneste måneders diskussioner om sit parti.

Tirsdag fik han nok.

quote Jeg synes, de pisser formanden op og ned ad ryggen og gør præcis, hvad der passer dem.

René Danielsson (DF), byrådsmedlem, Bornholm

Derfor valgte han at fortælle TV 2 om sine frustrationer, der især kredser om partiets tidligere udlændingeordfører Martin Henriksen og så Erik Høgh-Sørensen.

Han frygter, at de to politikere bliver genvalgt, når Dansk Folkepartis medlemmer på lørdag skal stemme om pladserne i partiets hovedbestyrelse.

- Jeg synes, de pisser formanden op og ned ad ryggen og gør præcis, hvad der passer dem, siger han.

René Danielsson er træt af, at Martin Henriksen og Erik Høgh-Sørensen fortsætter med at give interviews til medierne, selv efter at formand Kristian Thulesen Dahl har gjort det klart, at de interne diskussioner i partiet skal holdes internt.

Han fremhæver et interview i Berlingske, hvor Erik Høgh-Sørensen fortæller om uenigheder i forhold til partiets udlændingepolitiske linje. Og nævner også et oplæg, som Martin Henriksen holdt i Hjørring i august, hvor den tidligere udlændingeordfører også fortalte om interne uenigheder i partiet.

- De kaster brænde på et bål, som bliver relativt svært at slukke igen. De gør partiet til grin, siger han.

- Vi har gjort rede for, hvad der er vores holdning, når vi forsøger at blive valgt ind i hovedbestyrelsen. Det må være rimeligt og muligt at komme med forslag til, hvordan Dansk Folkepartis udlændinge- og EU-politik skal se ud, siger Erik Høgh-Sørensen i forbindelse med kritikken.
- Vi har gjort rede for, hvad der er vores holdning, når vi forsøger at blive valgt ind i hovedbestyrelsen. Det må være rimeligt og muligt at komme med forslag til, hvordan Dansk Folkepartis udlændinge- og EU-politik skal se ud, siger Erik Høgh-Sørensen i forbindelse med kritikken.
Foto: Ib William Christensen

Frygter genvalg til Høgh og Henriksen

René Danielsson var tæt på at blive valgt til Dansk Folkepartis hovedbestyrelse sidste år.

Blot syv stemmer var han fra at slå den tidligere kultur- og fritidsborgmester i København og langt mere profilerede politiker Carl Christian Ebbesen.

Kommer Martin Henriksen og Erik Høgh-Sørensen ikke bare med deres bud på, hvordan partiet kan komme ud af det dødvande, I befinder jer i nu?

- Så må de gøre det på en konstruktiv måde. Hvis man er utilfreds med den linje, Pia (Kjærsgaard, red.) har lagt, så går jeg da ud fra, at man har sendt nogle forslag til Pia, som folketingsgruppen så kan arbejde med. 

- Mig bekendt er der ikke nogen, der nogensinde har sagt til Pia, at hun ikke gør et fremragende stykke arbejde. Og så synes jeg helt ærligt, at det er at snigløbe hende – og Kristian (Thulesen Dahl, red.) for den sags skyld – at man så bliver ved med at skide højt og helligt på de meldinger, der kommer fra vores formand. Det er vanvittigt.

Hvilke eksempler mener du, der har været på, at de har ignoreret de meldinger, der er kommet fra Kristian Thulesen Dahl?

- Erik Høgh-Sørensen har i et interview i Berlingske, hvor han prøver at skabe et narrativ om, at han og Martin Henriksen skal skabe vejen for Inger Støjberg i partiet. Jeg er ret sikker på, at hvis Inger Støjberg nogensinde skulle få lyst til at melde sig ind i Dansk Folkeparti, så bliver det ikke på grund af det cirkus, de to mennesker er i gang med at skabe.

Decideret illoyalt

Så du anfægter, at de to går ud i medierne for at diskutere partiets retning?

- Ja, og jeg anfægter, at man prøver at slå sig op på at være partiloyale, og så samtidig blæser på den udmelding, der er kommet fra vores formand om, at vi skal huske, at de interne skærmydsler skal tages internt. De kører en arbitrær valgkamp, hvor man fortæller, at hele folketingsgruppen og ledelsen ikke er deres opgave voksen. Det bryder jeg mig ikke om.

Kan der ikke være noget positivt i at tage en åben debat om, hvor Dansk Folkeparti skal bevæge sig hen?

- Nej, det kan der ikke. Hvis de gerne ville den interne debat om, hvor partiet skal hen, så havde man prøvet at løfte den internt til at starte med. Jeg har aldrig hørt hverken Martin eller Erik give udtryk for, at Kristian og resten af ledelsen ikke har været lydhøre over de idéer, de er kommet med. Snarere tværtimod. Derfor synes jeg, at det er decideret illoyalt at gøre det her.

quote Det er jo fuldstændig misforstået, hvis han tror, at alle I Dansk Folkeparti skal have mundkurv på i snart sagt enhver politisk diskussion.

Erik Høgh-Sørensen (DF), hovedbestyrelsesformand og med af regionsrådet i Nordjylland

Enighed om udlændingepolitikken

Så din utilfredshed gælder også de holdninger, de går ud med?

- Jeg tror ikke, der er nogle i Dansk Folkeparti, der ikke går ind for en stram indvandringspolitik. Jeg tror heller ikke, der er nogle EU-tilhængere i Dansk Folkeparti. Derfor synes jeg, at de prøver at sparke en åben dør ind, når de så påstår, at der skulle være en ”slapperfløj”. Det er ren eventyrfortælling i håb om, at de kan skabe en eller anden form for splid, som kan give dem momentum, så de ikke ryger ud på røv og albuer.

Erik Høgh-Sørensen siger også, at han gerne vil have arbejdsro, og at han bakker hundrede procent op om jeres formand.

- Så er det eddermageme en mærkelig måde at vise det på ved at gå ud og gøre formanden til grin, når formanden har bedt om ro, så han kan passe butikken.

Hvorfor gør han Kristian Thulesen Dahl til grin ved at give interviews om, hvilken politik, han mener, partiet skal satse på?

- Fordi Eriks fortælling passer ind i en større fortælling om, at der skulle være en fløjkamp. Og jeg synes Pia rammer hovedet på sømmet: Hvis der ér en fløj, så er den relativt lille. For i det store og hele er vi enige. Så kan det godt være, at Martin og Erik bruger en anden retorik, men jeg har aldrig – som i aldrig – hørt om forslag fra dem, som ikke er blevet taget pænt imod. Det er fandme ikke et særlig kønt forløb, at se de to hovedbestyrelsesmedlemmer på så slap line, hvor der ikke bliver skredet ind. Jeg håber ved gud, at baglandet skrider ind og siger: hertil og ikke længere.

Fuldstændig misforstået kritik

Erik Høgh-Sørensen undrer sig over kritikken.

- Vi har gjort rede for, hvad der er vores holdning, når vi forsøger at blive valgt ind i hovedbestyrelsen. Det må være rimeligt og muligt at komme med forslag til, hvordan Dansk Folkepartis udlændinge- og EU-politik skal se ud, siger han og tilføjer:

- Det er jo fuldstændig misforstået, hvis han tror, at alle I Dansk Folkeparti skal have mundkurv på i snart sagt enhver politisk diskussion.

Martin Henriksen tager kritikken ”helt roligt”.

- At begynde at tale om, at de kampe, jeg har taget for partiet, skulle være udtryk for illoyalitet, taler for sig selv. At kalde mig for illoyal er noget af det værste, man kan kalde mig, siger han.

- Jeg har i over 15 år stået i frontlinjen for det her parti. Jeg har stået i masser af ghettoområder omringet af 15-20 personer, der ikke ville mig det godt. Jeg har haft politibeskyttelse. Min familie har modtaget masser af trusler, og nogle af de mennesker, der er ude at kritisere mig hårdt nu, har aldrig stået ved min side, når jeg har været i de her forskellige situationer. Så jeg synes godt, man kan diskutere, hvem der er illoyal, siger Martin Henriksen og understreger, at han altid har bakket ledelsen op:

- Jeg er ikke nogen balletdanser, og det ser ikke nødvendigvis kønt ud, når jeg danser rundt i manegen, men jeg har altid bakket op.

Dansk Folkeparti holder årsmøde i 18.-19. september, hvor valget til hovedbestyrelsen også finder sted.




Seneste nyt

fra Nordjylland