Statsminister Mette Frederiksen (S) kan klare det meste af sit arbejde fra sygesengen, hvis hun skulle blive smittet med corona-virus Foto: Francois Lenoir / Reuters Ritzau Scanpix

Regeringens hemmelige coronaplan: Det vil der ske, hvis statsministeren bliver smittet

I sin statsministerbolig på Marienborg har Mette Frederiksen installeret sig, så hun kan lede landet, hvis hun bliver syg.

I samarbejde med tv2.dk

Kan man styre et land fra sygesengen?

Med corona-smittens indtog er spørgsmålet pludselig mere aktuelt end nogensinde. I både Storbritannien og Canada har man oplevet, at statsledere har måtte gå i karantæne på grund af sygdommen.

Og selv om statsminister Mette Frederiksen (S) herhjemme lover at passe på og følge de retningslinjer, hun selv har opfordret danskerne til at efterleve, kan heller ikke hun vide sig sikker på at gå fri af pandemiens smitte. Og hvad sker der så?

Med familien på Marienborg

Frederiksen gav selv en del af svaret, da hun sidste fredag blev spurgt om netop det, på et pressemøde udelukkende for børn.

Pædagogisk forklarede hun, at hun i denne tid sammen med familien er flyttet op i sin statsministerbolig på Marienborg ved Bagsværd Sø, hvorfra hun har de redskaber og adgang til den information, hun har behov for.

- Det betyder, at jeg kan gå på arbejde der, og hvis jeg skulle blive smittet, ville jeg stadig kunne passe mit arbejde deroppefra, fortalte hun.

Ministre skal passe på

Det er dog en sandhed med modifikationer, for som eksemplerne har vist, rammer corona-virussen forskelligt. Nogen registrerer dårligt, at de er smittet. Andre oplever det som en almindelig influenza. Men der er også patienter, som må indlægges, fordi virussen for eksempel har sat sig på lungerne, og de derfor har svært ved at trække vejret.

Derfor indskærpede Mette Frederiksen også overfor sine ministre, allerede da det første tilfælde af corona i Danmark blev konstateret, at de skulle passe på sig selv.

Læs også Nordjyllands Politi advarer: Følg coronareglerne i påsken – ellers sætter vi alt over styr

Ifølge TV 2s oplysninger fik regeringens medlemmer alle et personligt opkald fra Mette Frederiksen med budskabet om, at de for alt i verden ikke måtte blive smittet. Det har blandt andet betydet, at man nu i alle ministerier tager sin forholdsregler.

I størst muligt omfang arbejder både ministre og embedsmænd hjemmefra. Eksempelvis er miljøminister Lea Wermelin ifølge TV2s oplysninger slet ikke på kontoret i denne tid. Kun i Statsministeriet, Finansministeriet og Sundhedsministeriet får de allermest nødvendige medarbejdere lov at møde op fysisk. I de øvrige ministerier er det kun i særlige tilfælde.

Møder på videolink

Møder bliver i udgangspunktet holdt via videolink, og er der virkelig behov for fysisk tilstedeværelse, sørger man for dels at holde antallet af deltagere nede og dels at sidde med minimum en stols mellemrum imellem sig.

Skulle det ske, at en minister bliver smittet har hvert ministerium en plan for, hvordan man håndterer det. Ingen af de ministerier, TV 2 har forhørt sig hos, har ønsket at oplyse præcis, hvad den plan går ud på.

Samstemmigt lyder det dog, at ministrene i udgangspunktet ville kunnet klare deres arbejde hjemme fra sygesengen.

Læs også Coronakrisen har ændret vores onlinevaner - og nogle af dem varer ved