Sundhedsordfører ville rejse hjem til jul trods egne advarsler: - Jeg var for hurtig på aftrækkeren

Flere eksperter fraråder rejser på tværs af landet i forbindelse med julen.

Julen står for døren, mens der er rekordhøje coronasmittetal i København.

Det skaber bekymring blandt flere af sundhedsordførerne i Folketinget, fordi den store rejseaktivitet, der traditionelt er i forbindelse med juledagene, kan brede smitten ud i landet.

Per Larsen, der er sundhedsordfører hos de konservative, mener, at regeringen burde have grebet ind noget før.

- Vi kunne jo se, da man lukkede ned i Nordjylland, der fik man en rigtig fin effekt, og smittetallene gik voldsomt ned. Det er givet vis sådan noget, der skal til. Vi kan jo simpelthen ikke bære, hvis vores sundhedsvæsen kommer så meget under pres.

Tager selv hjem til jul

Ifølge Per Larsen, kan det eksempelvis være en mulighed at lukke kommunegrænser, som man så det i Nordjylland.

- Jeg synes, man skal se på at begrænse trafikken og ses med så få som overhovedet muligt, fordi vi risikerer at komme ind i en juleperiode, hvor det virkelig accelererer, siger han.

Hvad gør du selv til jul?

- Nu er jeg så heldig, at Nordjylland har de laveste smittetal, så der tager jeg hjem i trygge rammer. Men hvis jeg boede i København, så ville jeg blive der, siger Per Larsen, der bor i Nordjylland, men arbejder på Christiansborg i København.

Men risikerer du så ikke også at tage smitten med hjem?

- Det har du fuldstændig ret i, og derfor tager jeg også nok en kviktest, når jeg kommer i lufthavnen i Aalborg, selvom den ikke er 100 procent sikker. Vi skal jo prøve at undgå det, men jeg ville da være ked af, hvis jeg skulle sidde herovre mutters alene og fejre jul med mig selv.

Efter denne artikel blev publiceret, har Per Larsen skrevet følgende på Twitter:

S: For tidligt med nedlukning

Flere eksperter advarer mod, at man rejser på tværs af landet i juledagene på grund af smittefaren. En af dem er Allan Randrup Thomsen, der er professor i eksperimentel virologi ved Københavns Universitet.

Han foreslår blandt andet, at man deler Danmark ved Storebælt.

Rasmus Horn Langhoff, der er sundhedsordfører for Socialdemokratiet, siger dog til Ritzau, at det er for tidligt at tale om regional eller kommunal nedlukning.

- Det er for tidligt i dag at træffe beslutning om, hvorvidt der skal indføres nye restriktioner. Der går nogle dage, før man kan se effekt af de restriktioner, der er blevet indført.

- Det er klart, at hvis vi står om nogle dage og ser, at smitten kommer ud af kontrol, eller det kan se sådan ud, så er det klart, at det er vigtigt, der bliver handlet, siger han.

DF: Mener ikke, vi skal lukke broen

Liselott Blixt, der er sundhedsordfører for Dansk Folkeparti, er bekymret over de stigende smittetal og mener at regeringen skulle have handlet tidligere. Men heller ikke hun bakker op om regional nedlukning.

- Jeg mener hverken, at vi skal lukke broen eller forhindre folk i at besøge deres kære, når vi nærmer os julen, siger hun.

- Jeg er faktisk lidt bange for, at man fra i dag ser mange, der tager tidligere fri og drøner hjem, fordi det bliver det samme, som da Mette Frederiksen sagde, at man ikke skulle hamstre toiletpapir, siger hun.

Heller ikke enhedslistens sundhedsordfører Peter Hvelplund mener, at der bør pilles ved julen i form af rejserestriktioner.

- Nej, men hvis tallene bliver ved med at stige, kan jeg ikke afvise, at det kan komme på tale senere, siger han til Ritzau.

Har indkaldt sundhedsordførerne til orientering

Alene i Københavns Kommune viser seneste opgørelse, at der har været 786 smittede per 100.000 indbyggere i løbet af syv dage. Det er en firedobling af smittede på fire uger.

En udvikling som Københavns overborgmester, Lars Weiss, kalder "skræmmende". Han opfordrer københavnerne til at stramme sig ekstra an og gøre alt for at begrænse smitten henover julen.

- Også selvom det kræver afsavn for mange af os, siger han i en pressemeddelelse tirsdag morgen.

TV 2 prøver at få en kommentar fra sundhedsminister Magnus Heunicke (S). TV 2 kan tirsdag erfare, at ministeren har indkaldt de øvrige sundhedsordførere til orientering i Sundhedsministeriet klokken 12.15.

- Det er et møde uden dagsorden, men tidligere har et sådan møde indikeret, at nye restriktioner kan være på vej, siger TV 2s politiske analytiker Hans Redder.


Seneste nyt

fra Nordjylland