Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Michelinkokken fra Vesløs i Thy

Foto: Jens Svenning, TV MIDTVEST

Fra krig i Beirut til pitstop i Vesløs og videre til et liv som stjernekok.

Kokken Wassim Hallal ligger i toppen af den gastronomiske liga i Danmark. Som femårig kom han som flygtning til Danmark og landede i Vesløs i Thy.

Fra krig i Beirut til pitstop i Vesløs og videre til et liv som stjernekok. Det favner Wassims liv med få ord.

Flygtningedrengen fra Libanon har arbejdet hårdt for at nå sine mål. I dag har han en Michelin-stjerne og er i starten af et erhvervseventyr med økologiske producenter i Danmark.

Fra krig til en dansk frankfurter

Wassim Hallal er født i Libanon i 1980. Hans far var kok og hans mor skolelærer, men efter ti år med borgerkrig måtte de flygte.

Familien flygtede fra en krig, der i 1980'erne var specielt blodig, og store dele af Beirut blev lagt i ruiner.

- Den første oplevelse, vi havde på dansk grund, var en spiseoplevelse. Min far havde fire sultne drenge, da vi landede i Kastrup, og han strøg over til en pølsevogn og købte fire store frankfurter til sine fire drenge, griner Wassim Hallal.

Wassim husker meget lidt fra sin barndom i Libanon.

- Skiftet mellem at være i Libanon og komme til Danmark har jeg aldrig tænkt på, da jeg var dreng. Min mor og far sørgede for, at vi havde en super tryg barndom. De har sikkert savnet deres hjemland, men vi kunne ikke mærke det, så derfor har jeg aldrig savnet det, jeg kom fra.

Vores libanesiske baggrund eksisterede ikke i Vesløs.

- Wassin Hallal

Walid, Wassim, Wajih og Wafik

Wassim ankom med sine tre brødre. Fire drenge med W i alderen fra seks år og ned. Walid, Wassim, Wasif og Wafik kom i dansk skole.

- Jeg mindes ikke, at jeg ikke kunne gøre mig forståelig. Vi havde nogle ekstratimer efter skole, så vi kunne lære sproget hurtigt, men jeg mindes ikke, at der var nogle problemer, fortæller Wassim.

I dag taler de jysk.

- Det kan godt være, at der bliver kastet et arabisk ord ind hist og pist, men som udgangspunkt, så taler vi altid dansk, når vi er sammen i familien.

WASSIM HALLAL

  • Født 15. maj 1980 i Beirut i Libanon.
  • Søn af kok Mohammed Hallal og skolelærer og sosu Jamile Hallal.
  • Flygtede til Danmark som femårig.
  • Opvokset i Vesløs i Thy.
  • Gift med Tina Hallal Hansen fra Thy.
  • Har to børn, Anders 11 år og Sofia 6 år.
  • Stod i kokkelære på Hotel Limfjorden, d´Angleterre og Formel B.
  • Færdiguddannet med sølvmedalje.
  • Har arbejdet på Hotel Scoldeshoff i Belgien.
  • Blev køkkenchef som 22-årig på Molskroen.
  • Molskroen fik prisen Årets restaurant 2006.
  • Åbnede restaurant Frederikshøj i 2007.
  • Fik en Michelin stjerne i 2015.
  • Udviklede produktserie til Lidl 2018.

Gik mod strømmen

Wassims far, Mohammed Hallal, valgte at gå imod strømmen, da familien skulle placeres i Danmark.

- Han søgte væk fra flokken, og vi rejste fra Sjælland til Øsløs i Thy på en campingplads. Vi boede der ikke ret langt tid, da han søgte om tilskud til at flytte i et hus i nabobyen Vesløs, og det blev så mit barndomshjem.

Jeg har aldrig rigtig følt mig som indvandrer, men jeg tror, det har noget at gøre med, at jeg aldrig rigtig har haft tid til det. Man kan sætte sig ned og have ondt af sig selv, man kan også lade være.

- Wassim Hallal

- Min forældre gjorde et klart valg fra starten, at hvis vi skulle integreres i det danske samfund, så skulle vi leve med de danske normer og leve i det danske samfund, som man nu gør og med de værdier, der er i det danske samfund. Der har aldrig været nogle klausuler på, om vi ikke måtte ditten og datten. Så længe vi holdt os inden for en grænse, der var tålelig for dem, så var det fint, reflekterer Wassim.

Han tror, at det har været afgørende for alle fire brødres liv, at forældrene havde den indstilling, og de fik et liv ligesom deres danske kammerater.

Vesløs nord for Thisted er en lille by med cirka 250 indbyggere og i mange år en stork. Storken i Vesløs blev et kendetegn for byen, men fløj fra reden sidste gang i slutningen 1990´erne. Wassim fløj fra reden på samme tidspunkt og landede på kokkeskole i Aalborg.

Så efter et pitstop på 17 år i Vesløs fløj han videre ud i den pulserende gastronomiske verden, og i 2015 nåede han i mål med en Michelin-stjerne.

Michelin-stjernen kom til Jylland

I Aarhus på Oddervej tæt ved Marselisborg Skov og med udsyn til Aarhus Bugt ligger Wassim Hallals ti år gamle restaurant Frederikshøj.

Wassim Hallal oplever sig selv som en kok i konstant udvikling. Han har store ambitioner, og de bar frugt med Michelinstjernen, som for første gang blev givet uden for København i 2015.

- For mig har det bare været et spørgsmål om vilje. Hvad er det, du vil med dit liv? Vil du blive i Thy med al respekt for det, vil du være svineproducent, vil du være en kroejer i Thisted eller vil du være en, som skaber noget helt nyt? Det skal ikke være nogen hemmelighed, at jeg gerne vil finde nye ting hele tiden. Hvis jeg ser på den samme ret for lang tid ad gangen, så kommer jeg til at kede mig.

Han bryder sig ikke om at tale om Michelinstjernen, da den betyder et konstant stort pres, og måske også en ærgrelse over, at han endnu ikke har fået to stjerner.

- Jeg er ikke ligeglad med, om jeg skal have en stjerne mere. Så ville jeg jo lyve. Men jeg arbejder på at optimere alt omkring mig, og så må vi jo se, om det ikke kan være nok på et tidspunkt.

Én stjerne gør, at jeg har nummer to og tre at sigte efter. Hvis jeg skal blive ved med at vokse i min branche, i min restaurant, blive ved med at skubbe mit personale, så skal vi have noget at gå efter. Der er en stjerne en god straf for at komme højere op i systemet.

- Wassim Hallal

Altid på arbejde

Ofte er det svært for Michelin-restauranter at tjene penge, men den statistik er Wassim Hallal ikke en del af. Omsætningen er cirka 20 millioner kroner om året.

- De sidste fem-seks år har omsætningen været den samme, men resultatet er steget, og det skyldes, at vi hele tiden kan gå og justere. Jeg er der som udgangspunkt altid, når vi har åben på restauranten, hvilket gør, at jeg hurtigt kan se, hvis noget er forkert. Hvis der er problemer, så løser jeg dem med det samme i stedet for, at jeg skal løse dem om en uge eller 14 dage, hvor der så ville forsvinde lidt flere penge ud af systemet.

Hans kokkeevner har de sidste 20 år bragt ham vidt omkring. Et af de sjovere tilbud, han hvert år siger ja til, er at lave mad for VIP-gæsterne til Smukfest.

- Teknisk set flytter vi Frederikshøj, vores grundelement, til Smukfest. Vi servicerer deres legekammerater, det alle mulige andre vil kalde sponsorer.

Niveauet er også højt på Smukfest, men Wassim har været nødt til at skrue lidt ned for perfektionismen.

- På Smukfest tager vi den super perfektionistiske hat af. Det skal smage godt, det skal se ordentlig ud, det skal være veltilberedt og vellavet, men jeg kan ikke være ligeså perfektionistisk på Smukfest i en skov i Skanderborg, som jeg kan være på restauranten.

Nyt erhvervseventyr

Det var de færreste, der havde set, at en tysk discountkæde og Wassims Michelin-niveau kunne kombineres til en ny ide. Men for et år siden blev ideen til virkelighed ved en produktserie af varer hos Lidl.

- Det er en ide, jeg fik for nogle år siden. Jeg kontaktede nogle af mine gode leverandører for at høre, om de kunne håndtere at lave deres produkter, for eksempel en småkage, i et større antal til et supermarked.

Wassim Hallal laver opskrifterne, og sammen med producenten udvikles produktet. Når Wassim er tilfreds med smagen, tager Lidl over.

Indtil videre har Wassim Hallal under brandet WH udviklet 200 produkter til supermarkedet sammen med forholdsvis små økologiske producenter i Danmark.

Kvalitet skal ikke kun være for de få.

- Wassim Hallal

- Det skal være fra jord til bord. Der skal ikke være så langt fra producenterne til forbrugerne, så der er ikke nogen af produkterne, som bliver lavet uden for de danske grænser. Der har været startvanskeligheder, da de små producenter ikke har kunnet levere i de mængder, de skulle. Det arbejder vi med løbende, men alt i alt går det strygende, fortæller Wassim Hallal.

Uldgris på menuen

Wassim er altid på jagt efter de bedste råvarer til sit køkken. Lidt uden for Silkeborg i Funder Kirkeby holder den lille producent Fiils Rødder til. De producerer som en af de få i Danmark aspargesjordskokker og uldgrise.

- Madstilen på Frederikshøj er europæisk og præget af danske råvarer. Vores mad er ofte baseret på lokale, sæsonprægede varer, og jeg er i dialog med mine leverandører hele tiden, så jeg kan få de bedste råvarer.

- Det skal ikke være nogen hemmelighed, at vi gerne vil finde nye ting hele tiden, vi vil gerne udvikle nye teknikker, nye retter og det er vigtigt, at vores leverandører opper sig hele tiden.

Wassim udvikler i øjeblikket på en ret med uldgrisen, mens de sjældne aspargesjordskokker er i menuen sammen med kaviar.

Fodbold samler familien

Selvom Wassim har gang i mange projekter, prioriterer han sin familie højt.

Sammen med sin kone ,Tina Hallal Hansen, der i øvrigt også er thybo, og sine to børn Sofia og Anders, er han stor fan af AGF.

- For nogle år siden blev jeg sponsor i deres guldprogram. Det gjorde jeg, fordi min søn også går op i fodbold, og så gjorde vi det til en tradition, at jeg købte tre pladser, en til ham, min kone og jeg, indtil vi fik vores datter, så købte jeg fire. Hun var tre måneder, da hun sad på lægterne første gang, så der har vi siddet ude i otte år nu til de fleste hjemmekampe.

Ejer af cykelhold

Fire gange om ugen træner Wassim Hallal med sit cykelhold. Han ligger både navn til og bruger mellem en halv og en hel million om året på cykelholdet Frederikshøj CC.

- Mit cykelhold er 16 mænd, som cykler på forskellige niveauer i licensrækken i Danmark. Det er noget, jeg har støttet i syv år. Det handler om at vinde, men også om at have det godt sammen.

Wassim træner med holdet for at holde sig i form i en travl hverdag.

Jeg er afhængig af at skal have udskilt nogle endorfiner i min krop. Jeg elsker at komme tilbage efter en cykeltur. Jeg er et nyt menneske, jeg er et frisk menneske, jeg er et glad menneske. Det har jeg lært, jeg skal for at have det godt.

- Wassim Hallal

Restaurant Frederikshøj har ikke mindre end 1700 vine på kortet.

Den dyreste vin, en magnum Romanee Conti, koster cirka 250.000 kroner, men den hører til sjældenhederne.

- De fleste vine, vi har, er menneskeligt prissat. Vi importerer selv, og nogle vine henter vi og sætter vores etikette på, og så får man et super glas vin til prisen.

Der er plads til 40 gæster i restauranten, og det er meget få dage, der ikke er fyldt op de fire dage om ugen, restauranten har åbent. Menuerne koster fra 1200 til 2500 kroner med eller uden vine.

Detaljer og disciplin

15 fastansatte udgør grundstammen, og dertil kommer en del løst ansatte. Det kræver stor disciplin og koncentration at arbejde hos Wassim.

Man opnår ikke perfektion uden disciplin. Man kan ikke hygge sig vej til verdenseliten.

- Wassim Hallal

Alting har sin plads i restauranten, og det afvikles i en bestemt rækkefølge.

- Når man er på det her niveau, så skal der være styr på detaljerne og systemerne. Jeg har gennem mange lært mig selv, at systemer er det, jeg bedst kan leve med.

- Hvis eksempelvis håndtagene på kasserollerne ikke står knivskarpt i køkkenet, så kan jeg ikke tænke på andet, før det er bragt i orden.

I de tidlige år af Wassims karriere havde han et iltert temperament.

- Det skyldes flere ting. Jeg havde ikke fundet min rette plads, og jeg ikke havde fundet dem, der bakkede mig 100 procent op. Det har jeg fundet nu, så jeg behøves ikke at hidse mig op mere.

- Mine mål de næste par år er at være der, hvor jeg er og bygge på. Jeg drømmer ikke om at have et stort slot eller en kæmpe bil. Jeg drømmer om at have det godt sammen med min familie og min omgangskreds. Det er udgangspunktet. Så skal vi bare blive bedre til det, vi gør. Det er mit store mål.

Her slutter fortællingen om Wassim Hallal snart 40 år og på den rette hylde, i skoven bag sin Michelin restaurant på jagt efter havesyre og måske en stjerne eller to.


Paw og 36 kvinder i en kamp mod krybskytteri - Elefanterne faldt som fluer

Foto: Paw Gosmer

En mangeårig kamp mod brutalt krybskytteri i Sydafrika har båret frugt. 36 afrikanske kvinder har sammen med Paw Gosmer sikret, at langt færre dyr må lade livet.

Fra 10 millioner til 400.000.

Det er den drastiske nedgang i antallet af nulevende elefanter. For 100 år siden vrimlede det med dem, og i dag falder de på stribe. Det gør ondt på Paw Gosmer, hvis hjerte altid har banket for elefanterne.

Næsehorn og elefanter faldt som fluer rundt om os

Paw Gossmer

Op mod 100 elefanter bliver hver dag dræbt af krybskytter i Afrika i jagten på stødtænderne.

Dyrepasserens rejse

I 34 år har han været dyrepasser i Aalborg Zoo. I dag er han også europæisk direktør for naturbevaringsprogrammet Transfrontier, der står bag projekt Black Mamba.

Transfrontier holder til i Olifants West Nature Reserve, som ligger i Limpopo-provinsen i Sydafrika. I Limpopo-provinsen ligger Krüger Nationalpark, hvor Black Mamba udfører sit arbejde.

Aalborg Zoos egne elefanter var fra nationalparken, hvor Black Mamba-organisationen forsøger at bekæmpe krybskytteri. Og det var Paw Gosmers indgangsvinkel.

Som europæisk direktør i Black Mamba agerer han bindeled mellem Aalborg Zoo, projektet Black Mamba og Africa Tours. Projekt Black Mamba skal sikre, at krybskytter ikke får frit spil i Sydafrika.

- Næsehorn og elefanter faldt som fluer rundt om os, siger han om tiden, hvor han befandt sig på savannen i Sydafrika.

Nedenfor ses voldsomme billeder af næsehorn og elefanter, der er havnet i kløerne på krybskytter:

ADVARSEL

Dette indhold er sløret, da det kan virke stødende eller voldsomt for nogle.

Et dødt næsehorn efter at krybskyttere har været på spil. Foto: Paw Gosmer

ADVARSEL

Dette indhold er sløret, da det kan virke stødende eller voldsomt for nogle.

Her ses et næsehorn, som har fået fjernet sit horn. Foto: Paw Gosmer

Blev latterliggjort

Hvad skal de kvinder nu blande sig for?

Sådan lød meldingen fra kritikere, da projektet startede for 11 år siden. For Black Mamba er verdens første antikrybskytte-enhed.

- Vi blev faktisk gjort grin med i starten, men et år efter var de færdige med at grine, lyder det fra den europæiske direktør.

Her 11 år senere har Black Mamba formået at nedbringe krybskytteriet med 76 procent i Limpopo-provinsen, og de seneste 11 måneder har kvinderne sat verdensrekord ved at sørge for, at der ingen drab har været på hverken elefanter eller næsehorn.

Og det har affødt stor international anerkendelse, heriblandt en FN-udmærkelse.

- Det er et kæmpe skulderklap, siger Paw Gosmer.

To af de 36 Black Mamba-kvinder. Foto: Paw Gosmer

Hvordan er det lykkedes? Ifølge Paw Gosmer har de valgt at tænke ud af boksen i stedet for at sætte hårdt mod hårdt. Det er 36 specialtrænede kvinder, der dagligt patruljerer for at opspore krybskytternes lejre og fælder.

- Vi tror ikke på, at det hjælper at slå ihjel for at beskytte noget andet liv, siger Paw Gosmer.

Derfor er det en våbenløs organisation, der i stedet forsøger at bringe kærlighed ind i projektet ved at engagere lokalmiljøet.

Er det ikke farligt for kvinderne at færdes uden våben?

- De er ikke nogen trussel, hvis de ikke bærer våben. Hvis de har våben, er du nødt til at skyde for at sikre dig selv, siger Paw Gosmer.

Elefanterne hører til i Afrika

Paw Gosmer

Se Indblik-programmet hvor Paw Gosmer besøgte TV2 Nord og fortalte om hans arbejde med krybskytteri. Det kan også ses på tv2nord.dk og TV2 Play.

Hvem Ka' - kvinderne

Særligt for det område hvor Krüger Nationalpark ligger, er, at det er kvinderne, der har den opdragende effekt, og det vælger Transfrontier at bruge til deres fordel. Organisationen består derfor udelukkende af kvinder.

Paw Gosmer mener desuden, at kvinder har en evne til at spotte, når noget er, som det ikke plejer at være.

- Det bliver hurtigt opdaget, hvis der er nogle fodspor, der ikke hører til, hvis der er klippet i et hegn eller hvis noget græs vender den forkerte vej. Her er kvinderne knivskarpe, siger Paw Gosmer.

Foto: Paw Gosmer

Synlighed og fastholdelse er nøglen

Synlighed i lokalsamfundet er altafgørende for organisationen. De 36 kvinder, som Black Mambas består af, patruljerer, og hjemme i lokalsamfundet har de øjne og ører åbne, i håb om at man på den måde kan forebygge og forhindre krybskytterne i at slå til.

- Det har en visuel effekt, der gør, at folk holder sig tilbage, siger Paw Gosmer.

To former for krybskytteri

  1. Den organiserede form, der er ren berigelseskriminalitet, hvor gamle mafiabander står bag, og tjener rigtig mange penge. De er typisk på jagt efter elefanter og næsehorn og andre dyr med en høj markedsværdi på det sorte marked.

  2. Bush meat krybskytteri. Det er jagt med snarer, hvor det ofte er fattige folk, der går på ulovlig jagt efter kød. Der bliver sat tusindvis af snarer hver dag rundt i Afrika. Jagten med snarer er en jagtform, der giver voldsomme skader på dyrene.

Men det er ikke til at komme udenom, at der er enorme pengesummer på højkant. 100.000 amerikanske dollars for et kilo næsehornshorn.

- Det er mere end dobbeltprisen for guld, siger Paw Gosmer.

Det gør det til verdens fjerde største kriminelle økonomi.

Derfor handler det om at ændre lokalbefolkningens mentalitet og syn på dyrene. Derfor har Transfrontier igangsat et nyt skoleprogram, Bush Babies, der omfatter ti skoler i de fattigste områder.

- Vi arbejder med folk, der bruger det samme ord i deres lokalsprog for mad og for dyr, så for at nuancere og åbne hjerterne for vigtigheden af at passe på den her fantastiske natur, de ligger oppe af, har vi startet det her program, siger Paw Gosmer.

Undervisning i den natur, de lever i og et kendskab til de dyr, de lever lige op og ned ad, er vigtig.

- Det er jo det der med, at hvis man ikke elsker naturen, hvorfor skulle man så passe på den?, afslutter Paw Gosmer.

Paw Gosmer arbejder - foruden arbejdet med dyr - også som vikar på et bosted ved Gravlev.


Nordjysk virksomhed opkøbt for kæmpe millionbeløb

Foto: Pressebillede

Foventningen er, at der nu skal hyres flere medarbejdere.

Gulvvirksomheden Timberman er blevet opkøbt af det svenske industrikonglomerat Volati. Det oplyser Timberman, der har hovedsæde i Hadsund, i en pressemeddelelse.

Siden 2011 har Timberman været ejet af verdens største korkproducent, portugisiske Corticeira Amorim, som svenske Volati har købt aktiemajoriteten hos. Volati har en årlig omsætning på 7,7 milliarder svenske kroner, svarende til knap fem milliarder danske kroner.

Ejerskiftet finder sted i løbet af denne måned, hvor Timberman bliver en del af Volatis datterselskab Salix Group, som beskæftiger sig med at levere materialer til byggeri og industri.

Ingen af parterne vil oplyse det nøjagtige beløb, men der er tale om et trecifret millionbeløb.

Medarbejdere har intet at frygte

- Vi har haft en flot vækst de seneste tretten år under ejerskabet af Amorim Cork Flooring, og vi har efterhånden indtaget en position, der gør os klar til næste niveau. Det får vi nu mulighed for med en stor og vidtforgrenet majoritetsejer i Volati, siger administrerende direktør i Timberman, Mogens Fisker, som fortsætter i sin nuværende stilling.

Timberman kunne i foråret udvide deres aktiviteter i Sverige, og det gav derfor mening for virksomheden at komme på svenske hænder.

Ifølge Mogens Fisker ønsker virksomheden at fastholde de nuværende medarbejdere. Samtidig forventer han, at der skal rekrutteres endnu flere.

Timberman er landets førende af hårde gulvbelægninger i træ, kork og vinyl.


Se listen: Her bor de vådeste, frækkeste og mest kinky nordjyder

Foto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix

Nordjyderne er godt repræsenteret i 2024.

De årlige statistikker fra Sinful.dk er igen landet, og endnu en gang beviser nordjyderne, at de er nogle af landets frækkeste. 

Sidste år var det kun Løkken, der var at finde på sexshoppens liste, men i år er hele tre nordjyske byer kommet på. Og igen i år er Løkken at finde på en fræk førsteplads.

I 2023 indtog Løkken førstepladsen i kategorien 'Landets stærkeste underliv', og i år er det kategorien 'Årets vådeste by', som vendelboerne indtager førstepladsen i.

Det er nemlig i Løkken, at der er blevet købt mest glidecreme fra Sinful.dk gennem 2024. Her har vendelboerne nemlig købt 3,59 gange så meget glidecreme per indbygger i forhold til landsgennemsnittet.

Derudover er Løkken igen i år at finde på flere lister. Den vendsysselske by er nemlig også nummer tre på listen over de frækkeste byer. Her er der nemlig solgt 2,64 flere stykker sexlegetøj per indbygger end landsgennemsnittet. I 2023 indtog Løkken tredjepladsen på selvsamme liste med 2,5 stykker sexlegetøj.

Top 10 frækkeste byer

  1. Humlebæk 2,79

  2. Skævinge 2,66

  3. Løkken 2,64

  4. Rødby 2,58

  5. Græsted 2,45

  6. Odense NV 2,20

  7. Faaborg 2,15

  8. Aakirkeby 1,92

  9. Aarhus C 1,83

  10. Randers C 1,74

* tallet indikerer, hvor mange gange, der er købt sexlegetøj i byen i forhold til landsgennemsnittet

Kilde: Sinful.dk

Flere byer at finde på listerne

I år står Løkken dog ikke alene på sexshoppens frække liste. Både Aalborg C og Sindal gør nemlig byen selskab.

Sindal er nemlig den by i landet, der har købt mest lingeri per indbygger på Sinful.dk i 2024, og dermed har den nordjyske by vundet kategorien 'Landets frækkeste undertøj'. Faktisk har indbyggerne i Sindal købt 4,22 gange så meget lingeri per indbygger i forhold til landsgennemsnittet.

Samtidig er Aalborg C igen at finde på en liste. Aalborgenserne indtager nemlig tredjepladsen på listen over de mest kinky byer i landet.

Årets mest kinky byer er fundet ved at udregne, hvilke byer der har købt mest bondage sexlegetøj. Det vil sige, at aalborgenserne køber 3,67 gange så meget kinky sexlegetøj som landsgennemsnittet.

Top 10 mest kinky byer

  1. Slagelse 4,77

  2. Brabrand 3,90

  3. Aalborg C 3,67

  4. Oksbøl 2,80

  5. Rødby 2,60

  6. Grænsted 2,43

  7. Højbjerg 2,12

  8. København SV 2,00

  9. Randers C 1,99

  10. Aakirkeby 1,85

Kilde: Sinful.dk

Det fremgår desuden af Sinful.dk, at det overvejende er mænd, der køber sexlegetøj på sexshoppen. Hele 58 procent af brugerne var nemlig mænd.

Samtidig er årets frækkeste navne for 2024 Maria og Jesper. Det er nemlig de navne, der er gået flest gange igen på ordresedlerne.

De frækkeste navne

  1. Maria og Jesper

  2. Michael og Cecilie

  3. Mikkel og Mette

  4. Thomas og Camilla

  5. Christian og Emma

  6. Daniel og Pernille

Kilde: Sinful.dk


Flere hunde forgiftes - direktør ser klar sammenhæng

Foto: Thomas Traasdahl/Ritzau Scanpix

Dyreforsikringsselskab får langt flere anmeldelser om forgiftninger af hunde.

Det vrimler med dem i naturen, og de efterladte nikotinposer er dødelige for dyr.

TV2 Nord har tidligere beskrevet, hvordan Ann Hvarregaard i november måtte give sin fire måneder gamle hvalp Olga kunstigt åndedræt foran sine børn, efter hunden havde slikket på en nikotinpose, den fandt i naturen.

Og hun er langt fra den eneste.

Stigning i anmeldelser

Dyreforsikringsselskabet Agria har nemlig de seneste år registreret antallet af nikotinforgiftede hunde, og det seneste år er antallet steget markant.

- Sammenlignet med samme periode sidste år er der tale om en stigning på hele 52 procent i antallet af anmeldte nikotinforgiftninger blandt hunde, siger Tine Stabell, direktør for dyreforsikringsselskabet Agria.

Tine Stabell fortæller, at selv små mængder nikotin er farlige for dyr, og at hvalpe er særligt udsatte. Hun sammenligner hvalpene med små børn, der er nysgerrige på sine omgivelser og smager på det meste, de kan komme i nærheden af.

- Fordi hundehvalpe fysisk er mindre i størrelsen, får de relativt mere nikotin i kroppen end en voksen hund, når de spiser en nikotinpose, siger direktøren.

Nikotinposer flyder i naturen

TV2 Nord kunne tirsdag fortælle, hvordan det flyder med cigaretskodder og nikotinposer i den nordjyske natur.

Dette års Masseeksperiment viste nemlig, at nikotinposerne vinder frem, mens cigaretskodderne fortsat fylder.

I år deltog 2112 elever fra 31 skoler i region Nordjylland i Masseeksperimentet, og de fandt altså tilsammen 1196 cigaretskodder i den nordjyske natur, mens man på landsplan fandt hele 5819 stykker nikotinposer i naturen.

Men selvom cigaretskodderne på papiret fylder mest, så var det noget helt andet, som man oplevede hos 4. klasseseleverne på Skolegades Skole i Brønderslev.

- Jeg har oplevet, at I takt med at antallet af cigaretskodder falder, så er der mange flere snusposer rundt i naturen. Nikotinaffald er ikke blevet mindre, konstaterer Torben Madsen, der er lærer for 4. klassen, som deltog i masseeksperimentet.

Han deltog desuden også i masseeksperimentet tilbage i 2019.

Forebyggelse af nikotinforgiftning hos hunde

  1. Hold nøje øje med din hund, når du lufter den – lad derfor mobilen blive i lommen på gåturen og hav fokus på hunden.

  2. Træn hunden til at reagere på en "slip"-kommando.

  3. Hav altid lækre godbidder med, når du går tur, så du kan bytte, hvis hunden får fat i noget, du mistænker kan være farligt.

  4. Undgå at lufte hunden på områder med meget snusaffald, såsom ved skoler, stoppesteder eller lignende.

Kilde: Agria Dyreforsikring

Mørketal

De mange nikotinforgiftninger blandt hunde hænger ifølge Agrias direktør sammen med en øget mængde dumpede stykker snus i naturen.

- I perioden fra 2017 til 2021 registrerede Agria Dyreforsikring en fordobling i antallet af generelle forgiftningsskader. Samtidig begyndte vi at se en sammenhæng imellem stigningen og udbredelsen af de såkaldte røgfrie nikotinprodukter, forklarer Tine Stabell, direktør i Agria.

Selvom antallet af registrerede tilfælde er fordoblet, frygter Tine Stabell, at antallet er endnu højere. Det skyldes, at tilfældet kun registreres, hvis det fremgår af skadesanmeldelsen.

- Det er kun, hvis ejeren rent faktisk har observeret hunden indtage en snus- eller nikotinpose, eller hvis dyrlægen har konstateret det, at det bliver registreret som årsag, siger direktøren.


Hvorfor væltede 200 tons tung kran? Svaret lader vente på sig

Arbejdstilsynet har endnu ikke kunnet fastslå, om der skete brud på reglerne, da en stor kran væltede i Østerild.

Hvad var det, der gik galt, da en 200 tons tung kran pludselig væltede på det nationale testcenter for vindmøller i Østerild i Thisted Kommune?

Det er tilsyneladende ikke så let at få opklaret.

Kollapset skete 28. november, men Arbejdstilsynet har endnu ikke udgivet en endelig rapport, der fastslår årsagen.

TV MIDTVEST har nu fået aktindsigt i tilsynets besøgsrapport, som blev udsendt 4. december.  Det fremgår af rapporten, at tilsynet normalt kan nå at behandle en sag på under 14 dage, men i nogle tilfælde kan der gå længere tid.

Præcist hvorfor sagen endnu ikke er afgjort, ønsker tilsynet ikke at kommentere, men det fremgår af besøgsrapporten, at man "afventer svar på krandata" for at kunne træffe en afgørelse.

- Vi er ved at tage stilling til, om jeres virksomhed skal have en eller flere afgørelser, skriver tilsynet til kranfirmaet.

Den 23-årige mand, der styrede den 190 meter høje kran, da det gik galt, fik dieselolie ud over sig og blev behandlet på skadestuen.

Kort tid efter lød fra politiet, at manden havde det okay efter omstændighederne.

Arbejdstilsynet besøgte uheldsstedet dagen efter med det formål at undersøge, om kranfirmaet overholder arbejdsmiljøloven.