LIGE NU:

Stadig mange aflyste tog på Thybanen – eleverne kan ikke komme i skole til tiden

Et halvt år efter Arriva lovede tog til tiden på Thybanen oplever skoleelever fra Thisted, at problemerne er blevet endnu større.

Selv om togrejsende på Thybanen for et halvt år siden blev lovet tog til tiden, så fortæller flere elever på ungdomsuddannelserne i Thisted, at Arriva stadig har mange aflyste og forsinkede tog.

I marts havde der været 63 togaflysninger på et halvt år på strækningen mellem Thisted og Struer. Siden har der ikke været en officiel opgørelse af, hvor mange tog, der er blevet aflyst, men eleverne fra Thisted mener, at det er blevet meget værre.

- Min erfaring er, at der har været en hel del flere aflyste tog det seneste halve år. Der er faktisk flere aflyste tog hver eneste uge, siger Rebecca Pedersen Özoral, der bor i Hurup og går i skole i Thisted.

Den ustabile togforbindelse går ud over eleverne, der skal med tog for at komme i skole i Thisted. Når togene ikke kører til tiden, får eleverne fravær i skolen.

- Man er aldrig sikker på, om toget kommer, og når det ikke kommer, så kan jeg ikke nå i skole, og jeg kan heller ikke nå på arbejde, når jeg har fri fra skole, siger Rebecca Pedersen Özoral.

Fejl på signalsystem og materialet

Hos Arriva forklarer sikkerhedschefen de mange aflysninger og forsinkelser med et sammenfald af udfordringer med deres nye signalsystem og tekniske fejl på deres materiel.

- Det kan godt være, at pendlerne eller gymnasieeleverne har ramt nogle afgange, hvor der flere dage har været aflysninger eller forsinkelser, siger Erik Vestergaard Møller.

Han understreger, at Thybanen ikke skiller sig ud i forhold til antallet af aflyste tog og forsinkelser, hvis man sammenligner den med andre togstrækninger i Danmark.

Sikkerhedschefen hos Arriva, Erik Vestergaard Møller, mener ikke, at Thybanen er hårdere ramt med aflysninger og forsinkelser end andre togstrækninger.
Sikkerhedschefen hos Arriva, Erik Vestergaard Møller, mener ikke, at Thybanen er hårdere ramt med aflysninger og forsinkelser end andre togstrækninger.
Foto: Morten Thomsen, TV MIDTVEST

Rektoren oplever også aflysningerne

Rektoren fra Thisted Gymnasium, STX og HF mener også, at det er et problem, at togdriften på Thybanen er så ustabil.

- Jeg frygter, det er en måde at afvikle Thybanen på, og det, synes jeg, ville være rigtig kedeligt. Det betyder noget at have en togforbindelse. Det er jo vores forbindelse ud i verden. I sidste ende kan det koste elever for alle uddannelsesinstitutioner her i Thisted, siger Søren Christensen.

Hos Arriva erkender sikkerhedschefen, at togdriften i Thy ikke kører på skinner. Men han garanterer, at Thybanen ikke er ved at blive afviklet.

- Der er blevet investeret mange millioner i et helt nyt signalsystem, og for ikke ret mange år siden, blev strækningen fornyet med nye skinner, så den bekymring kan jeg slet ikke genkende, siger Erik Vestergaard Møller.

I december starter en ny kontaktperiode for Arriva på Thybanen. Det betyder, at selskabet skal køre med tog på strækningen indtil i hvert fald 2028.