Udligningsordning: Ti ud af 11 nordjyske kommuner modtager penge
Frederikshavn Kommune går i flæsket på kollegerne på Sjælland. Borgmester Birgit Hansen langer ud efter sjællandske borgmestre, efter at de har meldt ud, at de er trætte af at sende penge til Jylland.
Spørgsmålet om den såkaldte udligningsordning er til debat. Sjællandske borgmestre mener, at der bliver sendt alt for mange milliarder kroner fra hovedstadsområdet til Jylland. Frederikshavns borgmester svarer igen.
- Det er ude af proportioner. Jeg vil faktisk kalde det et vildskud, lyder det fra borgmester Birgit Hansen (S) fra Frederikshavn Kommune.
Slagsmålet om den såkaldte udligningsordning har fredagen igennem raset.
Ordningen er til for at sikre, at borgere i Danmark kan få nogenlunde ens velfærdsydelser uanset hvilken kommune, man bor i.
Ifølge 34 østsjællandske borgmestre bliver der sendt alt for mange milliarder fra hovedstadsområdet til Jylland. De kræver i fredagens udgave af Berlingske, at der bliver ændret i det nuværende udligningssystem mellem kommunerne.
Udligningsordningen
Udligningsordningen er en lang række af tilskud, rabatter og udligninger mellem kommunerne.
I alt er der tale om godt 82,5 milliarder kroner, som går fra de bedst stillede kommuner til landets andre kommuner.
Landets største bidragsyder til udligningsordningen i 2017 var Gentofte Kommune, hvor hver borger sendte knap 37.000 kroner ud af kommunen.
I den anden ende af skalaen er det Læsø, som modtager mest i udligning. Her får hver borger godt 30.500 kroner i tilskud.
Af de 11 nordjyske kommuner, er det kun Rebild Kommune, som betaler, mens alle øvrige kommuner modtager penge i udligningsordningen.
Ifølge politisk analytiker Thomas Funding, så raser debatten netop nu, fordi der er en reform på vej.
- Det kommer nu, fordi man i Økonomi- og Indenrigsministeriet er ved at lægge sidste hånd på en ændring af udligningsreformen, og den skal altså ud indenfor de næste måneder, fortæller Thomas Funding blandt andet. Se indslaget øverst i artiklen.