Jobprøvning fik Danny tilbage på arbejde: - Man finder ud af, hvad man kan

Den virkelighedsnære jobprøveordning hos vinduesfabrikken Outline i Farsø gør godt for både borgere, virksomheden og kommunen.

Den hvinende lyd af en rundsav, der hurtigt deler et stykke træ i to, skærer sig gennem lokalerne. Maskinerne står side om side, og ved hver station er der ekstra klinger, skruetvinger og andet værktøj. Oppe under taget blæser flere pumper en kontinuerlig strøm af forstøvet vand ud, der skal fange det mikroskopiske savsmuld, inden det sætter sig i lungerne på de mennesker, der betjener maskinerne.

Det gør blandt andre 28-årige Danny Jespersen. Han arbejder til daglig 15 timer om ugen her på vinduesfabrikken Outline, der ligger i Farsøs industrikvarter.

- Jeg kan rigtig godt lide at arbejde her, fordi der er altid et eller andet at lave, siger Danny Jespersen bag sine store sikkerhedsbriller.

Han er oprindeligt udlært tømrer, men kort tid efter svendebrevet kom i hus begyndte kroppen at værke for den 28-årige.

- Mine knæ kunne slet ikke holde til det. Jeg kunne hverken sidde på knæ eller holde til de vrid, der var i dagligdagen, fortæller han.

quote Det ligger i mit gen, at der skal være plads til alle på arbejdsmarkedet.

Jens Sørensen, adm. direktør, Outline

Han mistede derfor sit arbejde, og efter flere måneder var der hverken nyt job eller styr på, hvor meget Danny Jespersen egentlig kunne arbejde. For det var tydeligt for ham selv, at det formentlig ikke kunne blive til 37 timer om ugen.

- Men så kom jeg i kontakt med Outline her, der fortalte, at de godt kunne bruge en medarbejder til alle mulige slags opgaver i det, der hedder et Outline Plus forløb, siger Danny Jespersen, mens han er ved at klargøre en mindre forsendelse af vindueslister.

Socialt ansvar med en bonus

Outline har længe arbejdet med at hjælpe kommunen blive klogere på, hvor meget kommunens ledige, der skal tilbage til arbejdsmarkedet, egentlig kan klare. Det startede for cirka ti år siden med, at der var plads til en lille håndfuld borgere i lokalerne hos vinduesfabrikanten. Siden dengang er afdelingen kun vokset.

Hvad er jobprøvning?

Jobprøvning er en ordning for de borgere, der ofte har svært ved at få et arbejde eller de borgere, der på grund af fysiske eller psykiske lidelser ikke kan varetage et klassisk 37-timers job. Når de deltager i et jobprøvningsforløb, er det med henblik på at afdække, hvilke typer job og hvor mange timer om ugen, de kan holde til.

- Vi har plads til 31 personer i denne afdeling, fortæller administrerende direktør, Jens Sørensen, til TV2 Nord og fortsætter:

- Det er meget forskelligt, om de er her i 10 timer om ugen, 20 timer eller 2 timer. Og det er der netop plads til her.

Det var direktørens idé, da han kom til virksomheden for 12 år siden, at være med til at tage et socialt ansvar for de mennesker, der ikke er i stand til at arbejde som de fleste.

- Det ligger i mit gen, at der skal være plads til alle på arbejdsmarkedet. Også de mennesker, der måske kun kan klare 10 eller 5 eller 3 timer om ugen. Så vi ville gerne udvise socialt ansvar, og derfor begyndte vi samarbejdet med Vesthimmerlands Kommune.

Outline har over flere hundrede ansatte i deres lokaler i industrikvarteret udenfor Farsø.
Outline har over flere hundrede ansatte i deres lokaler i industrikvarteret udenfor Farsø.
Foto: Jeppe Frost Kyvsgaard

Selvom borgerne stadig modtager deres ydelse fra kommunen, når de er i jobprøvning, er der ingen tvivl fra direktøren:

- Hvis man tror, det er en nem vej til gratis arbejdskraft, så tager man fejl. Og hvis det er det, der er ens motiv, så skal man holde sig langt væk fra jobprøvningsaftaler.

Men der er dog en klar fordel for virksomheden.

- Det er et middel for os til at skaffe ny kvalificeret arbejdskraft, og vi har løbende ansat nogle af de personer, som passede ind på vores fabrik, siger Jens Sørensen.

I løbet af 2021 har virksomheden haft cirka 70 ledige igennem jobprøvning. Ud af dem fik 36 afsluttet deres udredelse, fire blev ansat hos Outline, og to har fået andet arbejde eller startet på uddannelse.

Samarbejdet er afgørende 

Det er kommunens ansvar at hjælpe borgere, der er langt fra arbejdsmarkedet med at få afklaring om, hvor meget de kan arbejde og i sidste ende komme i job. Derfor har Vesthimmerlands Kommune også en kommunal jobprøvningsordning, men det er bedre for både borgere og kommune, hvis jobprøvningen sker i en normal virksomhed.

- Der er ingen tvivl om, at det giver et mere præcist billede af, hvor meget en borger reelt set kan klare, når han eller hun skal tilbage på arbejdsmarkedet, siger uddannelses- og arbejdsmarkedschef i Vesthimmerlands Kommune, Lone Lollesgaard. 

- Derudover giver det også for mange bedre mening og motivation, at de er i en almindelig virksomhed, hvor de varetager rigtige opgaver, fortsætter hun. 

Ifølge Lone Lollesgaard er Outline en unik virksomhed i kraft af den store mængde af borgere i jobprøvning, der har været igennem arbejdspladsen.
Ifølge Lone Lollesgaard er Outline en unik virksomhed i kraft af den store mængde af borgere i jobprøvning, der har været igennem arbejdspladsen.
Foto: Jeppe Frost Kyvsgaard

Både Outline og Vesthimmerlands Kommune får altså på den måde noget ud af samarbejdet. Det samme gør borgerne. Det er Danny Jespersen et godt eksempel på.

- Jeg var ledig i fire-fem måneder, inden jeg kom herud. Og to uger efter blev jeg ansat på 15 timer, som er det kroppen kan holde til, fortæller han til TV2 Nord. 

For den unge udlærte tømrer har ansættelsen hos Outline givet mod på mere. 

- Jeg ved ikke, hvor længe jeg bliver, for jeg vil gerne læse videre, sige han og fortæller, at selvom han ikke kan fortsætte livet som tømrer, så er uddannelsen ikke ubrugelig for ham.

- Jeg vil gerne blive bygningskonstruktør, så det ligger formenligt i min fremtid. 


Seneste nyt

fra Nordjylland