Knud Kristensen var i TV2 Nords studie for at svare på, hvorfor kommunen behandlede Solhaven ulovligt. Foto: Johnni Isaksen

Knud Kristensen om ulovlig behandling af Solhaven: Vi skal finde ud af, hvordan det hænger sammen

Selvom Socialministeriet fortalte Vesthimmerlands Kommune, at de ikke havde hjemmel i loven til at kræve lavere priser af Solhaven, fortsatte kommunen med at gøre det.

Den tidligere leder af Solhaven, Søren Virenfeldt, har indledt en erstatningssag med krav om syv millioner kroner mod Vesthimmerlands Kommune. Kommunen tvang nemlig opholdsstedet ned i pris – selvom Socialministeriet udtrykkeligt orienterede kommunen om, at de ikke have hjemmel til at gøre det. Opholdsstedet gik konkurs i 2013.

Borgmester i Vesthimmerlands Kommune, Knud Kristensen, vil nu til bunds i sagen.

- Den her sag har været i ministeriet i fem år, og det er to dage siden, jeg fik informationer om det her. Det, jeg har nået at læse er, at man har sendt to vejledninger ud til samtlige kommuner i landet. Jeg har ingen grund til at tro, at vores medarbejdere bevidst har handlet ulovligt, siger Knud Kristensen, da han er på besøg i studiet på TV2 Nord.

I spørger direkte Socialministeriet, om I kan gøre det her. De svarer, at der ikke er hjemmel til at gøre det. Hvordan kan I alligevel vælge at gøre det?

- Det skal jeg ikke kunne sige dig. De medarbejdere, vi havde på daværende tidspunkt, har vi ikke mere i Vesthimmerlands Kommune. Det kræver, at vi går i gang med at grave det her igennem. Det kræver, at vi har en jurist til at hjælpe os med at finde ud af, hvordan det her hænger sammen. Det er jo sådan, at det bliver forhandlet med den enkelte institution, så der er rigtig mange parametre, vi skal have undersøgt.

Læs også Vesthimmerland behandlede Solhaven ulovligt

Kurt Friis Jørgensen fra Venstre, der er tidligere formand for Socialudvalget i kommunen, afviser at politikerne bevidst har overtrådt loven. Alligevel mener Knud Kristensen, at det er Socialudvalget, der er ansvarlige, hvis der er sket fejl i sagen.

Han kan ikke med 100 procents sikkerhed afvise, at politikerne var klar over, at det var ulovligt.

- Jeg kan bare sige, at det her skal vi have fundet ud af, hvad roden i det er. Vi skal have det afdækket. Det er jo kedeligt at have sådan en historie til at tage overskriften i kommunen. Arbejdet går i gang i morgen, så vi kan finde ud af det her hurtigst muligt. Det skal bekræftes eller afvises, og så må vi se, hvad der sker, siger Knud Kristensen.

05:04

På trods af to advarsler fra Socialministeriet valgte Vesthimmerlands Kommune at behandle bostedet Solhaven ulovligt tilbage i 2012.

Luk video