Seneste nyt:

Aalborg Lufthavn ryddes for sne

Sneen er for alvor kommet til Nordjylland. Det har man også kunnet mærke i lufthavnen, hvor Forsvaret har gjort sit bedste for at holde landingsbanen sort for flyene.

Keld Christensen, der er brand- og redningsassistent ved Flyvestation Aalborg, er med til at skubbe sneen til side på landingsbanerne i Aalborg Lufthavn.

- Vi skal sørge for, at det er helt sort herude – altså asfalten skal være god at lande på for flyene, siger han.

Keld Christensen har en lang dag med snerydning i Aalborg Lufthavn.
Keld Christensen har en lang dag med snerydning i Aalborg Lufthavn.

For tøsne, plusgrader og fly er ikke den allerbedste kombination – det havde været meget bedre med en god omgang frost i stedet for.

- Det her er faktisk værre, fordi det bliver til brun sæbe, når det er sådan noget sjap, siger Keld Christensen.

Der holdes øje med vejret

Mens sneplovene kæmper med sneen på landingsbanerne, så har kontrolrummet på Flyvestation Aalborg det store overblik vejrsituationen.

I kontrolrummet har man flere skærme, hvorpå man kan følge, hvordan vejret udvikler sig. En af skærmene er viser det, der kaldes vejvejr, som også er det, der bruges af kommunerne.

- Vi kan se, at klokken to vil det lidt våde gå over i direkte sne, og temperaturen vil falde til under frysepunktet, siger Niels Beck-Holtebo, der er leder af brand- og redningstjenesten ved Flyvestation Aalborg.

Niels Beck-Holtebo har også nattevagten på Flyvestation Aalborg.
Niels Beck-Holtebo har også nattevagten på Flyvestation Aalborg.
Foto: Hans Christian Lauritsen

Med flere og flere flyafgange i Aalborg Lufthavn har snerydderne kortere tid til at få ryddet banerne, inden flyene skal bruge dem til at lette eller lande.

Nej tak til salt

Det er vigtigt, at man konstant får ryddet det sjappede sne, så det ikke ligger sig og fryser til is på landingsbanen.

Man kan nemlig ikke, som vi kender det fra landevejene, smide salt på banerne.

- Det er fint nok på almindelige landeveje, men salt angriber korroderer flyene på deres pladedele og understel, siger Keld Christensen.

På trods af det hårde arbejde fra Forsvaret, måtte Aalborg Lufthavn fra klokken 15 give tabt og aflyse flere flyafgange.