Akupunktører raser over forskelsbehandling: - Vi er bange for at gå konkurs

Fysioterapeuter og kiropraktorer har haft fuld adgang til at behandle patienter under corona-nedlukningen. Det har andre behandlere – som akupunktører og zoneterapeuter - derimod ikke. Det er diskriminerende og konkurrenceforvridende, mener man hos Danske Akupunktører, som nu har sat en advokat på sagen.

Landets akupunktører har først for nylig fået lov at åbne deres klinikker op igen - efter mere end fire måneders corona-nedlukning.

De betegnes af myndighederne som alternative behandlere – sammen med blandt andre zoneterapeuter og massører. Og derfor har klinikkerne været tvangslukket siden 21. december og frem til 6. april – mens fysioterapeuter og kiropraktorer betegnes som autoriserede behandlere – og derfor har måtte holde åbent.

- Vi er alligevel lukket, selv om vi opfylder de krav, og det, synes vi, er ganske urimeligt. Vi har taget en lang uddannelse over to et halvt år, og vi har taget efteruddannelse, og alligevel skal vi lukke, siger en skuffet Marianne Kjeldgaard, der er selvstændig akupunktør hos Behandlerhuset i Hals og bestyrelsesmedlem i foreningen Danske Akupunktører.

Konsekvenserne for akupunktørerne risikerer at blive voldsomme, hvis de ikke får kompensation for det indtægtstab, de har lidt under nedlukningen, og sikres retten til at holde åbent, hvis en lignende nedlukning af visse erhverv bliver nødvendig på et senere tidspunkt.

- Vi mærker klart, at det er svært at komme i gang i vores klinik. Vi er bange for at gå konkurs. Og det er mange andre behandlere også, siger bestyrelsesmedlemmet.

Advokat: I strid med EU-lovgivningen

Akupunktører er såkaldt RAB-certificeret af myndighederne og betegnes som ”sundhedsvæsen i øvrigt”. Alligevel har fysioterapeuterne en tungere profil, forklarer Thorvaldur Palsson, der er lektor ved Institut for Medicin og Sundhedsteknologi på Aalborg Universitet.

- De har fået tilstrækkelig træning i sygdomslære, undersøgelse, diagnostik og differentialdiagnostik til at få lov at håndtere forskellige patientgrupper. En grunduddannelse i fysioterapi i Danmark i dag tager tre et halvt år på fuld tid. Akupunktøruddannelsen er jo noget kortere, forklarer han.

Alligevel mener man hos Danske Akupunktører, at der er tale om forskelsbehandling, som forvrider konkurrencen mellem de to behandlergrupper, der ofte er rettet mod de samme patienter. Foreningen har derfor sat en advokat på sagen.

quote Vi er alligevel lukket, selv om vi opfylder de krav, og det, synes vi, er ganske urimeligt.

Marianne Kjeldgaard, selvstændig akupunktør hos Behandlerhuset i Hals og bestyrelsesmedlem i foreningen Danske Akupunktører

- Det er ikke et spørgsmål om, at man ikke anerkender coronarestriktionerne, for det må vi jo gøre alle sammen. Men det er et spørgsmål om, at vi gerne vil behandles så godt som alle andre. Og hvis det offentlige ved at gribe ind, som man har gjort, giver nogle virksomheder en konkurrencefordel, kan det være i strid med både de danske konkurrenceregler og EU-lovgivningen, lyder det fra advokat Niels Vase fra HjulmandKaptain.

Men er myndighederne ikke nødt til at opdele et eller andet sted – for alle kan jo ikke være i samme kategori?

- Jo, det kan man godt sige, man laver den opdeling. Jeg synes bare ikke, det er okay, når vi opfylder kravene, at vi så skal være tvangslukket, siger den selvstændige akupunktør Marianne Kjeldgaard.

Udover at have været lukket ned skal de alternative behandleres patienter også fremvise coronapas – det skal patienterne hos de autoriserede behandlere ikke. 

TV2 Nord ville onsdag gerne have spurgt sundhedsminister Magnus Heunicke (S) om, hvorfor de alternative behandlere har ringere vilkår under corona-nedlukningen end autoriserede behandlere, men det har ikke været muligt.

Sundhedsministeriet oplyser i et skriftligt svar til TV2 Nord, at der gælder særlige regler for autoriserede sundhedspersoner - eksempelvis fysioterapeuter - og disse er en del af det officielle sundhedsvæsen i Danmark i den forstand, at de blandt andet er underlagt tilsyn fra Styrelsen for Patientsikkerhed.

Alternative behandlere, som ikke er autoriserede sundhedspersoner, skal til gengæld, ifølge de af regeringen indførte restriktioner, holde lukket. Der gælder helt forskellige krav til de to forskellige faggrupper, hvorfor man ikke kan sidestille dem én til én.


Seneste nyt

fra Nordjylland