Folkekirken er beredt i tilfælde af strømsvigt: - Vi bliver bedt om at forberede os på det værste

Folkekirkens præster er blevet bedt om at forberede sig på en nødsituation uden strøm og internet, så de fortsat kan registrere dødsfald og fødsler.

Beredskabsskemaer og blanketter på papir skal ligge klar i skuffen. Det er meldingen fra kirkenettets supportafdeling. 

Landets præster er blevet bedt om at være i beredskab og forberede sig på en nødsituation uden strøm og internet, så de kan registrere dødsfald og fødsler med papir og kuglepen. 

 - Da jeg læste det, tænkte jeg, at det er en surrealistisk virkelighed. Jeg er vokset op under den kolde krig, og jeg følte mig lidt sat tilbage i den tid, hvor man tænkte, at alt kan gå galt. Der er jo en grund til, at vi bliver bedt om at forberede os på det værste, siger Christian Roar Pedersen, sognepræst i Hals og Hou Kirker. 


Sårbart system

Folkekirkens præster har ført kirkebog elektronisk siden 2003. Det giver ifølge Christian Roar Pedersen mange fordele i dagligdagen, fordi man hurtigt kan slå personer op i systemet, og fødsler og dødsfald hurtigt bliver registreret. 

- Sårbarheden i vores elektroniske systemer bliver pludselig meget tydelige, når vi taler om strømafbrydelser, eller hvis netkabler skulle blive kappet over, siger han. 

Sognepræsten er forberedt, hvis det skulle blive tilfældet. 

Christian Roar Pedersen har printet blanketter og pairer i tilfælde af strømsvigt.
Christian Roar Pedersen har printet blanketter og pairer i tilfælde af strømsvigt.
Foto: Mick Anderson

- Hvis strømmen ryger, kan vi jo ikke printe. Så papirene er blevet printet. Nogle ting skal vi ikke tage os af, eksempelvis må navneændringer vente til der igen er forbindelse. Men dødsfald og fødsler er vigtigt at få skrevet ned, siger Christian Roar Pedersen. 

Afkoblet fra omverdenen

- Det, der skræmmer mig, er, beskeden om, at det ikke er sikkert, myndighederne og supportafdelingen kan få fat i os. Lige pludselig kan vi sidde ude i Hals og Hou uden kontakt til omverdenen, siger sognepræsten. 

I forbindelse med dødsfald er der elektronisk kontakt med læger, så i den situation vil arbejdet blive mere besværligt. 

- Det vil betyde noget ekstra papirarbejde i hånden. Vi kan ikke bare erklære folk døde, uden vi har nogle dokumenter på det. Dem skal vi pludselig skal have fysisk i stedet for elektronisk, siger Christian Roar Pedersen. 

Udover ekstra papirarbejde, så vil arbejdsmængden også fordobles, da registreringerne efterfølgende også skal registreres elektronisk. 

En skræmmende tid

Hvis strøm og internet ryger, er Christian Roar Pedersen overbevist om, at landets præster nok skal klare opgaven i den periode. Det ændrer dog ikke på, at han er bekymret.  

- Det er rettidig omhu, men det er bare en skræmmende tid, vi leder i, siger Christian Roar Pedersen. 

Krigen i Ukraine og gasledninger, der er blevet sprængt i luften har ført til spekulationer om fremtiden.

- Jeg kan ikke lade være med at tænke: "Hvorfor?", siger han og fortsætter:

- Det her er kun en lille ting, men det er jo det store billede i forhold til, hvad det er vi forbereder os på. 


Seneste nyt

fra Nordjylland