Kærestens kroniske sygdom har fået Martin Byrial til at skabe en koncert
Komponist Martin Byrial efterlyser historier fra personer med kronisk sygdom til en koncert i Musikkens Hus i Aalborg, der sætter fokus på netop kroniske sygdomme.
Tonerne fylder rummet og fortæller en historie. En historie om lidelse, magtesløshed og vrede – men også en historie om taknemmelighed.
Det er Martin Byrial, der sidder ved klaveret i Mygdal og lader tangenterne tale. Historien er Lotte Madsens. Hun lider af den alvorlige sygdom ME, som rammer nervesystemet og blandt andet medfører invaliderende træthed.
Da det var værst, besvimede Lotte Madsen flere gange om dagen.
- Jeg var nødt til at flytte hjem til mine forældre, for jeg kunne ikke klare at bo i en normal bolig, selvom jeg havde min egen lejlighed, fortæller hun.
Som at være i et rum uden en dør
Lotte Madsen har valgt at dele sin fortælling med Martin Byrial, så den kan blive omdannet til musik. Martin har nemlig besluttet sig for at gøre historier om kroniske sygdomme til musikalske fortællinger.
Hver dag fra 15. juli transformerer han en fortælling til en musikalsk idé og streamer det direkte på sin YouTube-kanal, som du kan finde ved at klikke her.
I sidste ende skal de mange fortællinger danne grundlag for en koncert i Musikkens Hus i Aalborg til marts, der sætter fokus på personer med kronisk sygdom.
Martin Byrial kommer deler de musikalske fortællinger på sin YouTube-kanal.
- Hvis man har en kronisk sygdom, har man noget tilfælles med alle andre med kronisk sygdom – nemlig at der lige nu ikke er nogen behandling. Når man er i den situation, er det som at være i et rum, hvor der ikke er nogen døre ud. Det er meget anderledes fra mange andre sygdomme, og det kræver et unikt mindset at komme igennem, siger Martin Byrial.
Vil bidrage med noget positivt
Martin Byrial har selv kronisk sygdom tæt inde på livet. Hans kæreste har i årevis kæmpet med sygdom, og hun har i dag samme diagnose som Lotte Madsen og cirka 16.000 andre danskere – nemlig sygdommen ME.
Martin har derfor stået på forreste række og været vidne til et sundhedssystem, hvor det nogle gange kan være svært at blive hørt og anerkendt, når man lider af en sygdom, der ikke kan ses med det blotte øje.
HVAD ER ME?
- ME står for myalgisk encephalomyelitis
- Sygdommen rammer nervesystemet, immunsystemet og hormonsystemet
- Symptomerne er blandt andet invaliderende udmattelse, smerter, svimmelhed, hjernetåge og dysfunktion i immunsystem og det autonome nervesystem
- Mental og fysisk anstrengelse forværrer symptomerne
Med koncerten vil han forsøge at vise, hvordan man kan genvinde kontrol i en frustrerende situation.
- Hvad kan vi gøre for at skabe en proces, så man kan rejse gennem vreden og afmagten og komme hen til følelser som for eksempel taknemmelighed? spørger han.
Efterlyser historier
Koncerten, som bliver for strygerorkester og orgel, har fået navnet ”The Gratitude Concert” – på dansk ”Taknemmelighedskoncerten”.
Nu efterlyser Martin Byrial historier fra andre personer med kronisk sygdom, som han kan fortælle via musikken. Alle historier bliver anonymiseret.
Han vil også meget gerne høre fra pårørende.
- Man bliver nødt til at have fortællinger at basere sit liv på. Man er nødt til at have en idé om, at det kan blive bedre, selvom ens læge, samfundet eller ens sagsbehandler siger, at man ikke skal regne med det. Jeg vil insistere på håb, siger han.
For Lotte Madsen betyder projektet meget.
- Alle os med usynlige sygdomme sætter sindssygt stor pris på det arbejde, siger hun.
Hvis man vil være en del af musikken, så kan man skrive til Martin Byrial på mystory@thegratitudeconcert.com.