Klaus og Niels regulerer råger: - Har jeg ramt den rigtigt, er den skudt i hovedet

Aalborg Kommune skyder tusindvis af rågeunger, der larmer og klatter på alt omkring sig.

De er svære at få øje på de sorte rågeunger mellem bladene, men de er der og er ved at forlade reden. Derfor er Aalborg Kommune rykket ud med et hold skytter.

- Grundlaget for at vi skyder dem herinde, det er, at det er bynært, og det handler om menneskers sundhed og trivsel, fortæller skytte i Aalborg Kommune Klaus Godiksen.

I dag gik Aalborg Kommune i gang med at regulere råger. En af Danmarks største kolonier af råger holder nemlig til i træerne omkring Aalborg Zoo og Mølleparken. Her er over 1000 reder, og hvis ungerne ikke bliver skudt nu, så kan de faktisk udgøre en trussel mod sundheden i Aalborg By.

Arkivfoto: Sådan her ser rågen ud, når den skudt helt perfekt.
Arkivfoto: Sådan her ser rågen ud, når den skudt helt perfekt.
Foto: TV2 Nord

- Et år, hvor det var fugleår, så ville man ikke have rågeregulering, og det kæmpede man med i fire fem år bagefter, bare for at komme ned i niveau, fordi man sprang et år over, og ikke fjerner de der par tusinde stykker, fortæller jæger Niels Toft fra Aalborg Jægerklub.

Op til tyve jægere regulerer hver dag rågeunger i Aalborg Kommune. Aalborg Kommune modtager ofte henvendelser om rågeskrig og lort i området.

- Jeg synes, det er helt i orden. Hvis ikke man gør det, så taget det overhånd. De sviner, og de larmer. Det er OK, vi har råger, men ikke for mange, siger Hans Peter Urth, da TV2 Nord møder ham ved hans bil, der tidligere er blevet overskidt af råger.

Det handler om sundhed

Ud over borgere i byen bliver generet af larm og lort, så udgør en stor koloni af råger også sundhedsmæssig risiko.

- Vi regulerer på grund af menneskers sundhed og trivsel, og alt det ekskrementer her er jo ikke sundhed, påpeger skytte Klaus Godiksen.

De mange jægere fortsætter reguleringen af rågebestanden indtil 15. juni. De håber at ramme mellem to og tre tusinde rågeunger.

- Det er den måde, vi kan hjælpe vores borgere bedst, netop ved at regulere ungerne, slutter Klaus Godiksen.

Det er naturstyrelsen, som hvert år skal godkende Aalborg Kommunes ønske om at regulere rågebestanden. Og hvis man undrer sig over, hvad der sker med de mange regulerede råger, så ender de faktisk ofte på middagsbordet, for ungrågebryst skulle ifølge jægerne være lidt af en delikatesse.


Seneste nyt

fra Nordjylland