Lasses datter fik ny lever i tide - nu jubler han efter vigtig afstemning

Efter ni års kamp er det torsdag eftermiddag en glad Lasse Heidelbach, som TV2 Nord fanger over telefonen fra Christiansborg.

Nordjyden, der i 2015 startede organisationen "Organdonation - ja tak", havde netop ved selvsyn konstateret, at 62 medlemmer af Folketinget stemte for regeringens samtykkemodel til organdonation.

Med kun 36 imod-stemmer er loven nemlig en realitet. Det betyder konkret, at alle borgere over 18 år registreres som organdonorer, men at de aktivt skal bekræfte registrering for at blive donor.

- Endelig får vi mere selvbestemmelse. Færre familier skal fremover tage beslutninger om medlemmers liv i akutte situationer, og det er vi naturligvis glade for, fortæller han.

Lasse Heidelbach stiftede Organdonation - ja tak!, efter hans datter Esther som 2-årig fik en sjælden kræftsygdom i leveren, der gjorde, at hun skulle have en ny lever.

Hun nåede heldigvis at få en lever i tide, men det fik Lasse og konen til at kaste sig ind i kampen for, at der skal være flere, der tager aktivt valg, når det kommer til organdonation.

I dag var hele familien samlet for at følge mødet i Folketingssalen. 

- Det vil betyde, at flere rent faktisk kommer til at tage stilling til spørgsmålet (om organdonation, red.). Det viser alle erfaringer fra udlandet, hvor man har samme model, siger Lasse Heidelbach.

Må ikke gå tabt

Den nordjyske familiefar fremsatte i 2015 også et borgerforslag, som fik mere end 60.000 underskrifter. Det blev dog ikke til en lovændring hos politikerne i København.

Lasse Heidelbach mener dog, at det blandt andet banede vejen for, at indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde (V) tidligere i år fremsatte det netop vedtaget forslag.

Ministeren er ligeledes begejstret efter dagens afstemning.

- 28 danskere mistede sidste år livet, mens de ventede på et nyt, livgivende organ, og mere end 400 alvorligt syge står i øjeblikket på venteliste. Det understreger, at vi bliver nødt til at gøre mere og noget anderledes for at sikre, at organer, som kan redde menneskeliv, ikke går tabt. 

- Derfor er jeg utrolig glad for, at et flertal af Folketingets partier i dag har bakket op om beslutningsforslaget. Det er en stor dag for de mange patienter og pårørende, der i årevis har kæmpet for at få ændret samtykkereglerne,  lyder det fra Løhde.

Danmark er i dag et blandt ganske få europæiske lande, som ikke har indført en såkaldt "aktivt fravalgs"-ordning. De højeste donorrater ses da også overvejende i lande, som har indført netop aktivt fravalg.

- Vi ønsker at vende princippet om organdonation om, så vi alle i udgangspunktet er organdonorer, men vi respekterer naturligvis den enkeltes frie vilje og selvbestemmelsesret over egen krop og egne organer. Og derfor vil det – ligesom i dag – være muligt at vælge, at man ikke ønsker at give sine organer til et andet menneske, eller at man ønsker at overlade beslutningen til sine pårørende, uddyber ministeren. 

Med vedtagelsen af beslutningsforslaget vil regeringen senere på året fremsætte et egentligt lovforslag, som skal få flere til at tage aktiv stilling til organdonation




Seneste nyt

fra Nordjylland