Maria og kollegaerne tackler voldelig adfærd hos demente

Et specialiseret demensplejehjem i Aalborg oplever stigende efterspørgsel på pladser som deres.

Ældrecheferne i landets kommuner oplever i stigende grad udadreagerende adfærd hos demente beboere. Det viser en rundspørge, som TV2 har lavet.

Det problem forsøger de at komme til livs hos demensplejehjemmet Tornhøjhaven i Aalborg.

Her har man 15 specialpædagoger ansat, som er specialiseret i at håndtere situationer, hvor borgerne viser udadreagerende adfærd, og ikke mindst arbejde med helt at undgå dem. 

- Vi ser i stigende grad beboere, der får udadreagerende adfærd, og et stigende behov for de her pladser, fortæller Maria Møl Andersen, der er socialpædagog på stedet.

Tålmodighed er nøgleordet

Tornhøjhaven er det største plejecenter i Aalborg Kommune og huser 72 beboere, der alle lider under demens. Stedet er bemandet døgnet rundt, og det er blandt andet afgørende for, at skabe den bedste trivsel for beboerne.

- Vi følger borgernes behov gennem hele dagen. Er det i dag, de skal i bad eller have skiftet trøje? Det kommer an på, om det er i dag de kan rumme det, forklarer Maria Møl Andersen.

- Det kan være vi kan bruge en dagvagt på at få skiftet en trøje. Det kan også være det først er på aftenvagten, at det lykkes, men vi gør det, når de er klar til det.


Hun mener, at problemet med udadreagerende adfærd særligt opstår, når borgere med demens bliver stillet overfor nogle krav, som de ikke kan håndtere eller ikke kan rumme. Derfor er det farligt at arbejde ud fra faste tidspunkter frem for behov.

- Deres hjerne har fået en skade, og derfor ser vi ofte, at de ikke kan følge med i, hvad der sker omkring dem. Og når du ikke forstår, hvad der sker omkring dig, så er det naturligt at reagere, forklarer hun.

- Og man kan ofte få dem til at gøre det nødvendige, så længe man har tålmodighed og venter på, at de er klar til det.





Seneste nyt

fra Nordjylland