Nordjyske piloter modtager medaljer for evakuering i Afghanistan

To piloter og to besætningsmedlemmer fra Air Transport Wing på Flyvestation Aalborg har mandag modtaget den største anerkendelse, der kan opnås for flyvende tjeneste: "Medaljen for udmærket lufttjeneste".

De danske Herculesfly blev fyldt til bristepunktet, da besætningen fra Air Transport Wing i Aalborg trådte til under evakueringen i Afghanistan.

Situationen i august var højspændt, fordi Taliban var lykkedes med at vælte det siddende styre med stor uro til følge i landet og resten af verdenssamfundet.

Mandag modtog de to piloter og to såkaldte "load masters" den største anerkendelse, der kan opnås for flyvende tjeneste: "Medaljen for udmærket lufttjeneste"
Mandag modtog de to piloter og to såkaldte "load masters" den største anerkendelse, der kan opnås for flyvende tjeneste: "Medaljen for udmærket lufttjeneste"
Foto: Air Transport Wing Aalborg

Derfor gjaldt det om at få danskere og afghanere med tilknytning til den danske ambassade i Afghanistan ud hurtigst muligt.

- Vi var næsten ved at lukke bagporten, da de sagde "der kommer lige en mere". Så fik vi den sidste ombord og tog afsted. Så vi har simpelthen kæmpet til allersidste minut med at få så mange som overhovedet muligt med, fortalte piloten "Gir" efter hjemkomsten til Danmark til TV2 Nord. Han er blandt de fire modtagere af den hæder, der mandag blev overrakt i Forsvarsministeriet.

En vanskelig mission uden tab

Besætningen fra Aalborg, der flyver i de store Hercules-fly, modtog medaljerne med følgende begrundelse: 

- Besætningen demonstrerede usædvanlig dygtighed og mod under udførelsen af en særdeles vanskelig mission med flere betydelige risikomomenter. Det var ubetinget afgørende for den succesfulde evakuering af danske og norske diplomater fra en potentiel livstruende situation.

Videre lyder det, at besætningens mission står som "et særligt fortjenstfuldt eksempel til efterlevelse."

Lettede og udmattede

Da TV2 Nord efter hjemkomsten i august talte med besætningen, der havde været afsted, udtrykte de lettelse og udmattelse efter en fuldført mission. 

- Vi vidste jo i princippet ikke, hvad der mødte os, da vi kom derud. Der tror jeg, vi er gode til som soldater at sige: "Sådan er vilkårene" og så få det bedste ud af det. Det synes jeg også, vi gjorde, sagde piloten "Jaz" til TV2 Nord. Han var også en af dem, der mandag blev hædret.

Også Gir fortalte om den uforudsigelighed, de måtte indstille sig på at møde:

- Der var virkelig kaos og ikke nogen, der vidste, hvad der ville ske omkring Kabul Lufthavn på det tidspunkt. Så det var vigtigt, at vi fik evakueret ambassadens folk ud.

Hør piloten fortælle om indsatsen i indslaget her:

Vi mødte piloten Gir fra Flyvestation Aalborg, der havde ansvaret i cockpittet, både da det første og det sidste danske Hercules-fly landede og lettede fra Kabul.

Seneste nyt

fra Nordjylland