Seneste nyt:

Ny operation for diskusprolapser reducerer risikoen for komplikationer

Som det eneste offentlige sygehus i Danmark og Skandinavien tilbyder Aalborg Universitetshospital nu en ny type operation mod diskusprolapser. Hvor operationer mod diskusprolapser tidligere var et større indgreb, kræver den nye type kun et lille snit og samtidig er risikoen for komplikationer langt mindre end tidligere.

Som det første offentlige sygehus i Skandinavien tilbyder Aalborg Universitetshospital en ny og særligt skånsom kikkertoperation for diskusprolapser i lænden.

- Det gør vi i dag med en teknik, hvor vi fører kameraet ind, står og kan se diskusprolapsen, vi kan se nerveroden, der er klemt og irriteret, vi fjerner diskusprolapsen og trækker kameraet ud, og så er vi færdige, siger Morten Steiness, der er specialeansvarlig overlæge på Neurokirurgisk afdeling på Aalborg Universitetshospital.

Indtil nu har det kun været muligt at udføre indgrebet under en såkaldt åben operation, hvor man laver et snit på 5-10 centimeter i lænden. Men nu kan det klares ved en langt mere skånsom kikkertoperation.

- Hudåbningen er kun en halv centimeter, og vi går direkte ind i diskusprolapsen og fjerner den uden af fjerne andre strukturer. Så det medfører at risikoen for problemer efterfølgende er betydeligt reduceret, siger Morten Steiness.

Patient er glad for den nye operationsform

Diskusprolapser er en af de hyppigste årsager til rygsmerter i Danmark, og hvert år bliver mere end 3000 personer opereret for lidelsen. En af dem, der skal opereres med den nye form, er Steen Christensen, der til daglig er produktionschef i Øster Hurup.

- Jeg har daglige smerter ud i ben og ondt i ryggen og kan ikke foretage mig de samme ting, som jeg kunne før, siger Steen Christensen.

Og han er glad for at være blandt de første, der får tilbudt denne type af operation for diskusprolapser.

- Det synes jeg er en god ting, fordi det giver færre komplikationer bagefter, da det kun er ved en lille kikkert i stedet for, at man skal åbne mere i ryggen, siger Steen Christensen.

Morten Steiness: Det er fremtiden

Tidligere skulle man til Tyskland for at få denne type operation, men det kan nu klares i Nordjylland. Det ser Morten Steiness store perspektiver i.

- Jeg synes, at det er stort, fordi der er ingen tvivl om, at det er fremtidens måde at gøre det på. Det er stadig undervejs, men om 10 år, så er jeg ikke tvivl om, at så bliver alle diskusprolapser i hele Danmark opereret på den her måde, siger Morten Steiness.

I begyndelsen vil der være en fast ugentlig operationsdag med 2-3 operationer, men alt efter efterspørgslen vil der kunne blive udvidet til flere operationsdage.


Bilka1

play Skal Bilka til Hjørring? Nu skal politikerne i Hjørring igen tage stilling

Spilt med Heunicke og Hannah

play Brexit kan koste Hannah lægedrøm - nu vil minister se på regler for udenlandske læger

250617 norwegian erstatningskrav

play Ansatte i lufthavn tiltalt for svindel med flybilletter

Tech

Populær uddannelse i Aalborg: Unge vil kombinere bøger og håndværk

Bilka1

play Skal Bilka til Hjørring? Nu skal politikerne i Hjørring igen tage stilling

Spilt med Heunicke og Hannah

play Brexit kan koste Hannah lægedrøm - nu vil minister se på regler for udenlandske læger

250617 norwegian erstatningskrav

play Ansatte i lufthavn tiltalt for svindel med flybilletter

Til forsiden

Til forsiden