Foto: Grafik: Bruno Stagsted

Ny opgørelse afslører: Der er masser af ledige parkeringspladser i Aalborg

Utilfredsheden med parkeringsforholdene i Aalborg Midtby har længe været stor. Men nu kommer en opgørelse borgmesteren og citydirektøren til undsætning - i gennemsnit er kun halvdelen af pladserne besat.

Irritationen over manglende parkeringspladser i det centrale Aalborg er stor hos de handlende.

- Der er ingen p-pladser herinde, og der er masser ude i City Syd, så folk kører bare derud. Det er meget nemmere, så kan vi også gå indenfor i varmen, siger Michael Ovesen fra Aalborg.

Han er langt fra den eneste handlende, der mener, det er svært at finde et sted at stille bilen.

- Det er ikke nemt – det er tit, man skal køre en omvej for at finde en plads, siger Thomas Nielsen - og bliver bakket op:

- Nogle gange skal man køre 10-20 minutter for at finde noget, der ligger 3-4 kilometer væk fra der, hvor du bor, fortæller Kristian Jensen fra Øster Hornum.

Det er jo lidt paradoksalt, at vi på den ene side har p-huse med masser af pladser og samtidig oplever mange mennesker, at de ikke kan finde en parkeringsplads.

Thomas Kastrup-Larsen, borgmester, Aalborg Kommune, Socialdemokratiet.

Men selv om opfattelse er, at der mangler p-pladser, fortæller de reelle tal en anden historie.

En ny opgørelse fra Aalborg Kommunes Teknik og Veje-afdeling viser faktisk, at der blandt de 13 største og mest brugte parkeringspladser i midtbyen kun er en gennemsnitlig belægning på 47 procent.

Sagt med andre ord – så er i gennemsnit mere end halvdelen af pladserne ledige. 

Fakta, som direktør for Aalborg City Forening længe har forsøgt at fortælle de handlende.

- Jeg vedkender mig, at de (parkeringspladserne, red.) ligger ikke alle sammen der, hvor de plejede at ligge, og at man nogle gange skal gå 100 eller 200 meter længere, end man plejede, men der er masser af ledige p-pladser – det er simpelthen helt faktuelt, siger Flemming Thingbak.

På kortet herover kan du trykke på de enkelte parkeringspladser og parkeringshuse for at se belægningsprocenten samt anden info. Grafik: Google Maps og Anna Bjørn.

Facebook-opslag skaber debat

At parkeringspladser er et brandvarmt emne, har borgmester i Aalborg Kommune Thomas Kastrup-Larsen endnu engang fået at føle.

Hans Facebook-opslag med billeder af et tomt p-hus og en undren over den ophedede parkeringsdebat har fået langt over 100 kommentarer – en del af dem kritiske.

- Det er jo lidt paradoksalt, at vi på den ene side har p-huse med masser af pladser og samtidig oplever mange mennesker, at de ikke kan finde en parkeringsplads – også nogle steder med rette, siger borgmesteren.

Nogle gange skal man køre 10-20 minutter for at finde noget, der ligger 3-4 kilometer væk fra der, hvor du bor.

Kristian Jensen, Øster Hornum.

I juledagene i 2019 var det – som enhver anden jul - en anelse sværere at finde et sted at stille bilen.

Alligevel kommer den gennemsnitlige belægning kun op på 34 procent – på de 12 p-pladser, Aalborg Kommune har målt.

Tallene er opgjort i tidsrummet 8 til 22 – så selv om der er klart færre ledige p-pladser i myldretiden, så er kommunen og cityforeningen alligevel enige om, at problemet med en kritisk mangel på parkeringspladser primært eksisterer i folks hoveder:

- Så er der en hel del ledige pladser rundt omkring, det er mere med at få folk til at finde frem til dem. Og så handler det også om folks vilje til at betale for parkering, mener borgmester Thomas Kastrup-Larsen.

Læs også Nyt P-system skal lette parkeringen ved sygehuse

- Det er masser af ledige parkeringspladser, og det er vi bare nødt til kontinuerligt at fortælle, siger direktør for Aalborg City Forening Flemming Thingbak.

Hos de handlende er der dog stadig en følelse af, at parkeringspladser i Aalborg er en by i Rusland.

- Det er enormt svært inde i midtbyen – vi har ikke mange muligheder + du finder ikke bare lige en plads, du skal ligge og køre rundt i 100 år. Og så skal du betale det hvide ud af øjnene for at få lov at holde der.

Der er i alt omkring 5.500 parkeringspladser i Aalborg Midtby - og endnu flere på vej.

Et nyt parkeringsanlæg på Th. Sauers Plads med omkring 90 pladser åbner til efteråret. Og yderligere 40 pladser på Fynsgade, som vil være klar til de handlende senest til februar.

02:08

VIDEO: Se et indslag om de mange ledige parkeringspladser i Aalborg. 

Luk video