LIGE NU:

Russisk spionsag: Det ved vi (måske), selvom sagen holdes for lukkede døre

Mandag er første retsdag i sag mod en 35-årig russisk mand, der er anklaget for at have solgt informationer om dansk energiteknologi videre til en fremmed efterretningstjeneste.

Midt i sommerferien 2020 blev en herboende russisk mand med job i Aalborg anholdt for spionage. Først i december kom det frem i offentligheden, at en mand med russisk statsborgerskab var blevet sigtet for spionage.

- Der er ikke sluppet så meget ud, men det handler om en 35-årig russisk mand, som PET har anholdt, fordi han har haft forbindelser til en russisk efterretningsofficer. Vi ved ikke, hvad det er, han har stjålet, men det drejer sig om energiteknologi, siger André Ken Jakobsson, der er postdoc ved Center for War Studies på Syddansk Universitet.

TIDSLINJE I SAGEN

- Han har taget sin ph.d på DTU og forsket i ting der har med energiteknologi at gøre. Der er behov for at lave en omstilling til grøn energi, og her kan både hans forskning og job ved SerEnergy have interesse for de store nationer, siger André Ken Jakobsson, der forsker i gråzonekonflikter inden for blandt andet spionage.

Han mener ikke, at sagen er enestående, men at der foregår mere af den type spionage mod virksomheder og institutioner, der ligger inde med viden om forskning om særligt teknologi. Det kommer bare ikke frem for offentligheden.

091220 SerEnergy A/S
Foto: Per Frank Paulsen

Den spionagemistænkte mand var kemiingeniør og ansat i energivirksomheden SerEnergy, der ligger i Aalborg og beskæftiger 55 mennesker. SerEnergy udvikler flydende, grøn energi i form af brændselsceller, der fungerer på metanol.

En teknologi med stort potentiale på verdensplan, og professor i energiplanlægning ved Aalborg Universitet, Brian Vad Mathiesen, vurderer også, at viden for millarder kan være blevet kompromitteret.

TV2 Nords journalist Emma Fjordbak har fulgt sagen:

Ekspert: Lukkede døre er normalt

Der er afsat syv retsdage og sagen kører for lukkede døre. Dette af hensyn til Danmarks forhold til fremmede magter, besluttede en enig domsmandsret 1. marts.

Det er helt normalt og nødvendigt, siger Frank Jensen, der er tidligere operativ chef i PET.

- Man mørklægger som udgangspunkt i alle spionagesager. Det gør man i forholdet til den fremmede magt, og fordi man ikke ønsker, at det kommer frem, hvordan PET opererer, siger Frank Jensen, der har et stort kendskab til Ruslands efterretningsvirksomhed, da han i 1981 blev ansat i PET som ekspert i den daværende russiske efterretningstjeneste, KGB.

Frank Jensen er tidligere operativ chef i PET og stoppede i 2012.
Frank Jensen er tidligere operativ chef i PET og stoppede i 2012.
Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix

Frank Jensen understreger, at der ikke er tale om industrispionage, når det er staten, der står bag.

- Det er ikke meget, man ved om den her sag. Men PET mener at have fundet en direkte forbindelse mellem den tiltalte og den russiske efterretningstjeneste. Hvad den forbindelse så går ud på, det ved vi ikke.

- De kan være meget interesserede i teknologi og videnskab, og hvad har man i gang af forskning i vestlige lande, forklarer han.

Store konsekvenser

Energi og grøn omstilling er øverst på den politiske dagsorden, og derfor har fremmede magter agenter, der skal indhente den nyeste viden om emnet, vurderer de to spionforskere.


- Rusland er afhængige af fossile brændstoffer, så de vil måske gerne vide, hvad der er på vej. Alt det med energi og udfasning af fossile brændstoffer er interessant for Rusland, siger Frank Jensen.

quote Rusland er en stormagt når det kommer til olie og gas. De fossile brændstoffer er snart et overstået kapitel, og det ved man godt i Rusland. Så man bliver nødt til at finde ud, om man kan brugde dem på en anden måde.

André Ken Jakobsson, forsker i spionage og postdoc på Syddansk Universitet

Konsekvenserne ved den type teknologispionage kan være store, siger André Ken Jakobsson.

- De mulige konsekvenser jo nærmest uendelige. Det har selvfølgelig konsekvenser ud over den teknologi som de er blevet frastjålet. Det er hele den generelle konkurrencebillede, hvor vesten kan blive udkonkurreret.

Anklagemyndigheden vil have den 35-årige russer udvist samt dømt efter den såkalt milde spionparagraf, der kan give op til seks års fængsel.

Hvis du er interesseret i at vide mere om spionsagen, skal du holde øje med tv2nord.dk. Vi følger sagen og udgiver inden længe en dokumentar. 


290321 FO Klitsag i Skagen - Sønder Strand

play Klit-sag fra Skagen fortsætter: Kommunen kræver erstatning

Serenergy

play Russisk spion skal tre år i fængsel - og bliver udvist af Danmark

PH 100521 IN Restauratører mangler arbejdskraft Still

play Teststeder opsluger ung arbejdskraft: - Nogle restaurationer er desperate

20210510-143629-4-1920x1280we

play Fokus: Nordjysk uenighed om skrottede vacciner

290321 FO Klitsag i Skagen - Sønder Strand

play Klit-sag fra Skagen fortsætter: Kommunen kræver erstatning

Serenergy

play Russisk spion skal tre år i fængsel - og bliver udvist af Danmark

PH 100521 IN Restauratører mangler arbejdskraft Still

play Teststeder opsluger ung arbejdskraft: - Nogle restaurationer er desperate

Til forsiden

Til forsiden