Susannes mand kastede sig ind i brændende bil for at redde familiens hus: - Det er ikke gået op for mig endnu

Elbilen står endnu under vand, og først et døgn efter kan branden betragtes som slukket.

- Jeg vågner, da jeg kan høre en høj lyd. Da jeg hører lyden igen, beslutter jeg mig for at stå op. Jeg går ind i stuen, og så kan jeg bare se flammer ud af stuevinduet. Og så får jeg bare råbt og skreget: "Der er ild!" 

Et sandt flammehav. Sådan beskriver Susanne Sømark det syn, hun vågnede op til natten til tirsdag.

Her var familiens campingvogn og elbil af mærket Opel Mokka brudt ud i brand af ukendte årsager. En skræmmende film af billeder, som nu har sat sig fast på nethinden.

- Da jeg så flammerne, var det bare om at få alle ud. Barnebarnet lå og sov, og de tre hunde skulle ud. 

Gennem ild og vand

Panikslagne handlede Kim og Susanne Sømark uden at tøve for at redde sig selv, deres familie og hus, men det var ikke uden farer, og koste kom det til.

For på vejen Vedbæk i Gug var den brændende elbil parkeret mellem campingvognen og huset.

- Min mand Kim løber ud og vælger så - om det så er klogt eller ej - at hoppe ind i bilen, mens der er ild i den og flytter den væk fra huset.

Som en anden stuntman kastede Kim Sømark sig ind i den brændende elbil og kørte den væk fra huset for at begrænse skaderne - dem har han nu selv pådraget sig.

- Det er derfor, han ikke er her nu. Han er på sygehuset for at få tilset sine hænder, siger Susanne Sømark og fortæller, at han har pådraget sig svære brandskader på samtlige fingre.

Langt værre kunne det dog være gået, og derfor er Susanne Sømark taknemmelig. Trods alt. 

210323 Brand i elbil Susanne og Nadja Sømark viaa 6364

Svære vilkår

Da Susanne og Kim Sømark endelig får ringet efter hjælp og fortæller, at det er en elbil, der er brudt ud i brand, går det hurtigt.

- Det er som om, der breder sig en helt anden slags panik. Pludselig er der fem brandbiler, der holder her ned af vejen. Ja, de er lidt oppe og køre, for det er noget med, at det ikke er til at slukke, når der kommer ild i batteriet, og at det bliver ved med at antænde, siger Susanne Sømark.

Og det giver Nordjyllands Beredskab hende ret i. For selvom brande i elbiler opstår meget sjældent, er de notorisk svære at slukke, hvis branden først spreder sig til køretøjets batteripakke, da det let kan genantænde.

Derfor blev en container, designet til opgaven, fyldt med vand, som elbilen blev hejst ned i ved hjælp af en kran. Og på bunden af containeren ligger elbilen endnu, da det først er efter 24 timer, at man kan betragte branden som slukket. Det forklarer Nordjyllands Beredskab

210323 Brand i elbil Susanne og Nadja Sømark viaa 6365
Foto: Vibe Rosenkrantz Aagaard / TV2 Nord

Mulig brandårsag vækker bange anelser

Et døgn efter virker oplevelsen stadig uvirkelig.

- Det var helt surrealistisk. Jeg tror ikke helt, det er gået op for mig endnu. Det var eddermame uhyggeligt, siger Susanne Sømark, der endnu venter på, at hendes mand kan vende hjem fra sygehuset med de skader, han har pådraget sig. 

Brandårsagen er endnu ukendt, og det er derfor uvidst om, der er tale om en kortslutning i campingvognen, eller om elbilen, der stod til opladning, er skyld i den voldsomme ulykke.

- Hvis det er elbilen, der er skyld i det, så vil jeg nok være noget mere nervøs i fremtiden. Så må vi nok tage en snak om, vi skal have en elbil igen.

Ifølge TjekDet.dks research er elbiler mindre tilbøjelige til at bryde i brand.
Ifølge TjekDet.dks research er elbiler mindre tilbøjelige til at bryde i brand.
Foto: TjekDet.dk

Seneste nyt

fra Nordjylland