Foto: KIM HONG-JI / Scanpix Denmark

00:21

00:20

1 af 3

Sydkoreaner nægter at kende til korruptionsskandale

20-årig Chung Yoo-ra afviser at være indblandet i skandalesagen om økonomisk kriminalitet og magtmisbrug i Sydkorea. Hun mener selv, at hun bliver brugt af myndighederne til at afpresse sin mor.

20-årige Chung Yoo-ra hører til i den absolutte elite inden for hestesport i hjemlandet Sydkorea, ligesom hun er en internationalt kendt dressurrytter.

Netop hestesport og sponsorater hertil var omdrejningspunktet på en del af de spørgsmål, som Chung Yoo-ra i dag skulle besvare under retsmødet i Aalborg. Et retsmøde, hvor retten senere i dag skal tage stilling til, om hun skal udleveres til Sydkorea eller ej.

Myndighederne i Sydkorea vil afhøre hende i forbindelse med skandalesagen, hvor hendes mor, Choi Soon-sil, er involveret. Moren er anklaget for at have manipuleret den sydkoreanske præsident og store virksomheder. Nogle af anklagerne handler om, at Choi Soon-sil har lagt pres på store firmaer som Samsung og Hyundai for at få dem til at donere hundredvis af millioner kroner. Blandt andet penge, der skulle gå til at finansiere datterens interesse for dyre heste.

Læs også Heste for millioner: Sådan endte anholdt sydkoreaner i Nordjylland

Chung Yoo-ra er af myndigheder mistænkt for at have været med til at etablere et skuffeselskab i Tyskland, som modtog penge fra Samsung-koncernen svarende til en sum på 129 millioner danske kroner.

Chung afviser over for politiets anklager David Hvelplund fra Nordjyllands Politi at have kendskab til aftalen.

- Har du tænkt, at der kunne være noget ulovligt i den måde, du blev støttet af Samsung på?

- Nej, jeg har aldrig haft mistanke om noget ulovligt, lød svaret fra den 20-årige sydkoreaner.

De sydkoreanske myndigheder mener, at den 20-åriges mor, Choi Soon-sil, har udnyttet sit venskab med landets tidligere præsident til at presse Samsung til at lave sponsoraftalen.

- Hvordan blev der skaffet kapital til firmaet?

- Det ved jeg ikke. Jeg ved ikke en gang, hvornår det blev stiftet. Jeg fik at vide af min mor, at jeg skulle skrive under på nogle papirer. Og så ejede jeg en del af firmaet. Jeg har bare fået at vide, at det handlede om sportsaktiviteter. Men ikke hvilke aktiviteter, forklarede Chung Yoo-ra.

Læs også Overblik: Den sydkoreanske skandalesag med tråde til Nordjylland

Ifølge Chung Yoo-ra vil myndighederne have fat i hende, for at kunne afpresse moren.

Chung Yoo-ras danske forsvarsadvokat Michael Juul Eriksen mener ikke, at der er grundlag for at udlevere hende til Sydkorea.

- Overordnet er det min opfattelse, at man bør ophæve beslutningen om udlevering, sagde Michael Juul Eriksen i retten.

Læs også Forsvarer: Presset Chung Yoo-ra vil blive i Danmark med sin søn

Nordjyllands Politi fastholder, at den 20-årige skal udleveres, ligesom Rigspolitiet besluttede i midten af marts.

- Vi må antage, at Chung Yoo-ra vil blive behandlet af de sydkoreanske myndigheder i overensstemmelse med menneskerettighederne, sagde David Hvelplund i sin procedure.

Det forventes, at Retten i Aalborg afsiger kendelse om udleveringen senere i dag.