TV2 sætter fokus på ældrepleje: Tiltag fra kommune giver pote - flere fuldtidsansatte på plejecentrene
Foto: Victoria Maj Pedersen
Mille Locher er en af de nye fuldtidsansatte, der er startet i job som SOSU-assistent i Aalborg Kommune.
TV2 sender mandag live fra Nørresundby, når der sættes fokus på ældrepleje.
Aalborg Kommune har taget et opgør med den normale praksis, hvor job i ældreplejen ofte slås op som deltidsstillinger. Og det har virket.
Varme hænder er i høj kurs hos kommunerne landet over. Der er nemlig mangel på SOSU-assistenter, da vi bliver flere og flere ældre.
Tilbage i 2019 besluttede Aalborg Kommune i samarbejde med FOA derfor, at alle SOSU-stillinger fremover skulle slåes op på fuld tid. Før var det ellers kutyme, at mange blev rekrutteret på diverse deltidsstillinger.
- Vi mangler rigtig mange faglærte hænder indenfor sosu-området, og derfor er det selvfølgelig vigtigt for os som arbejdsgiver, at vi får flest muligt timer ud af de faglærte, vi har, for vi kan simpelthen ikke undvære dem, siger Anne Birk Frederiksen, der er konsulent i Ældre og Sundhed i Aalborg Kommune.
Initiativet fra 2019 høster man nu frugterne af. Allerede det første år steg andelen af fuldtidsansatte på kommunens plejehjem nemlig med fem procent.
Det er rart for beboerne, at de kender alle i huset.
Christina Viffert, plejehjemsleder
En af dem, der netop er startet i et fuldtidsjob, er Mille Locher. Da hun blev færdiguddannet, kunne hun vælge og vrage mellem forskellige SOSU-jobs. Hun endte med at tage et fuldtidsjob hos Lundbyescentret i Aalborg.
- Jeg vil gerne arbejde fuld tid, nu hvor jeg er nyuddannet. Man får højere løn og pension. Derudover er det superdejligt at arbejde fuld tid, fordi det tager kortere tid at komme ind på beboerne, og tilmed kommer man hurtigere ind i alle de nye rutiner, når man ofte er på job, siger hun.
Kommer beboerne til gode
Det stigende antal af fuldtidsansatte er ligeledes noget, der behager plejehjemsleder for Lundbyescentret, Christina Viffert. Hun modtager flere ansøgninger, nu hvor de opslåede stillinger er på fuldtid. Beboerne er også glade.
- Det er rart for beboerne, at de kender alle i huset og ikke altid støder på nye mennesker. Det betyder, at de kan få deres egen kontaktperson.
Det nye tiltag medvirker til, at Aalborg er den kommune i landet, hvor der er fjerdeflest SOSU-assistenter i en fuldtidsstilling. Den tendens bør fortsætte, hvis det står til Pia Pedersen, der er næstformand i FOA Nordjylland.
Vi er 86 procent kvinder, og det er i høj grad kvinderne, der tager barsel og arbejder på deltid, og derfor bliver de også virkelig fattige pensionister.
Pia Pedersen, næstformand, FOA Nordjylland
- Vores mantra er, at alle på SOSU-uddannelsen efterfølgende får en fastansættelse på 37 timer, så vi får lavet om på deltidsbegrebet. Ved en fuldtidsstilling bliver man også i højere grad en del af det kollegiale fællesskab, siger hun.
Pia Pedersen håber også, at tiltaget kan være med til at sikre en bedre pension for FOA's medlemmer:
- Vi er 86 procent kvinder, og det er i høj grad kvinderne, der tager barsel og arbejder på deltid, og derfor bliver de også virkelig fattige pensionister. Hvis de ikke får 37 timer, så får de heller ikke pension for 37 timer, og det betyder meget for os som fagforening, at de får de penge, siger hun.
Stadig mangel trods indsats
Trods det stigende antal af fuldtidsansatte mangler Aalborg Kommune fortsat flere hænder. Den seneste undersøgelse viste, at kommunen manglede 60 faglærte SOSU-medarbejdere. Derfor skal der tiltrækkes flere nyuddannede ligesom Mille Locher.
Samtidig skal der gøres en indsats for at fastholde de nuværende medarbejdere, fordi nogle givetvis vil søge mod andre græsgange.
- Jeg ved ikke, om jeg bliver i faget. Måske vil jeg læse videre, da jeg jo stadig er ung, siger Mille Locher.