Udsat for svindel: Frederikke er fejlagtigt stemplet som misbruger

Når først en oplysning er skrevet ind i en patients journal, så kan det ikke slettes igen. Det kan få store konsekvenser for patienter, der er udsat for identitetstyveri.

I Frederikke Johnsens lægejournal står der med versaler, at hun har et MORFINMISBRUG.

I virkeligheden har Frederikke Johnsen aldrig taget morfin. Hendes CPR-nummer er blevet udnyttet af en kvinde, der har svindlet sig til at få ordineret stærke morfinpiller over hele landet. Alligevel kan Frederikke Johnsen ikke få slettet de fejlagtige oplysninger i sin journal.

- Jeg har faktisk præsteret at lime to flænger på mig selv med superlim, fordi jeg ikke turde kontakte vagtlægen - simpelthen fordi de har anklaget mig for at være morfinmisbruger, fortæller hun. 

Siden 2015 har en storsvindlende kvinde bedraget landets lægevagter med flere forskellige personers CPR-numre. I alt har hun formået at få udskrevet flere end 6000 stærke morfinpiller, der også kaldes opioder.

quote I dansk ret er reglerne sådan, at man ikke kan få slettet oplysninger i sin patientjournal.

Kent Kristensen, lektor i sundhedsjura

Frederikke Johnsen fra Aalborg er en af dem, der har fået udnyttet sit CPR-nummer. Hun blev første gang bekendt med svindlen, da hendes læge kontaktede hende i juni 2019 med en mistanke om, at hendes oplysninger blev misbrugt.

- Det er et kæmpe kontroltab, at en fremmed har mit CPR-nummer. Jeg ved ikke, hvad det kan blive brugt til. Jeg kan kun blive klog af skade. Det har stresset mig meget, og jeg har haft det skidt i perioder, men det har været op ad bakke, fortæller hun.

I forsøget på at slippe ud af de fejlagtige oplysningers skygge, har Frederikke Johnsen i syv måneder forsøgt at skifte CPR-nummer. Det vil betyde, at hendes rigtige sundhedsoplysninger heller ikke følger med, men den konsekvens er hun klar til at acceptere.

Frederikke Johnsen blev i 2019 kontaktet af sin praktiserende læge, der havde mistanke om, at hun blev udsat for identitetstyveri. Lægen havde ret - en 42-årig kvinde misbrugte Frederikke Johnsens CPR-nummer 14 gange for at få udskrevet morfinpiller.
Frederikke Johnsen blev i 2019 kontaktet af sin praktiserende læge, der havde mistanke om, at hun blev udsat for identitetstyveri. Lægen havde ret - en 42-årig kvinde misbrugte Frederikke Johnsens CPR-nummer 14 gange for at få udskrevet morfinpiller.
Foto: TV 2

Forkerte oplysninger slettes ikke

Selv om misbruget i dag er stoppet, og den svindlende kvinde afventer en retssag, så er problemerne ikke stoppet for Frederikke Johnsen, der til daglig arbejder som lærer. Hendes journal indeholder flere oplysninger, som ikke er korrekte, men som alligevel ikke kan slettes.

Det drejer sig om oplysningen om, at hun er morfinmisbruger, samt oplysninger om, at man ikke kan stole på, hvad hun siger.

I tre år har Frederikke Johnsen af flere omgange kontaktet lægevagtssekretariatet, men indtil videre er der intet sket, og hun frygter, at det kan få store konsekvenser, hvis ikke oplysningerne slettes fra journalen.

VIDEO: Hør Frederikke Johnsen fortælle om svindlens konsekvenser:

- Jeg frygter, at de forkerte oplysninger i min journal bliver rodet sammen med min egen sygdomshistorik, og det er farligt for mig. Jeg frygter fejlbehandling, og det kan i værste fald være livsfarligt. Og så er jeg blevet forvekslet med svindleren og kaldt morfinmisbruger. Det er utroligt uværdigt og grænseoverskridende, siger Frederikke Johnsen til TV2 Nord. 

Kampen mod systemet og de ukorrekte oplysninger i journalen har drænet hende i tre år.

- Jeg er udmattet - det har været en rigtig lang og opslidende kamp for at rydde op i mit eget liv. Og det er ret meget Sisyfos-arbejde (græsk myte om mand, der som straf skulle rulle en sten op ad en bjergside igen og igen til evig tid, red.). Det tager lang tid at komme bare et lille stykke vej - det bruger jeg nætter, weekender og ferie på, fortæller hun.

Se hele historien om Frederikke Johnsen og andre, der har fået misbrugt deres CPR-nummer i 'Station 2: Pilledronningen' på TV 2 PLAY:

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.


Som loven er i dag, så er der ingen mulighed for at slette oplysninger fra patientjournalen, når først de er skrevet ind. Heller ikke, hvis det viser sig, at der er foregået svindel med identiteten.

Det fortæller Kent Kristensen, der er lektor i sundhedsjura på SDU:

- Patienter, der er udsat for identitetstyveri, hvor nogen indløser recepter i deres navn, de er dårligt stillede. I dansk ret er reglerne sådan, at man ikke kan få slettet oplysninger i sin patientjournal.

Morfinpiller, også kaldet opioider, kan være stærkt afhængighedsskabende. I USA har opioider taget livet af en halv million amerikanere i løbet af de seneste 20 år.
Morfinpiller, også kaldet opioider, kan være stærkt afhængighedsskabende. I USA har opioider taget livet af en halv million amerikanere i løbet af de seneste 20 år.
Foto: TV 2

Kan have store konsekvenser

Den svindlende kvinde er 42 år, og hun har i alt misbrugt 41 personers CPR-numre i hele landet. I Frederikke Johnsens tilfælde brugte kvinden Frederikkes CPR-nummer i 14 opkald, og det lykkedes hende at få udleveret 208 piller.

De fejlagtige oplysninger i Frederikke Johnsens patientjournal har allerede haft konsekvenser. I 2019 vælter hun på cykel og slår hovedet. Lægen tror ikke på hendes historie, da han kan se i journalen, at hun har et pillemisbrug.

- De patienter, det her er gået ud over, lider skade, fordi de fremstår som en person, der misbruger afhængighedsskabende medicin, siger Kent Kristensen, lektor i sundhedsjura.

Det var ofte piller af typen oxycodonhydrochlorid, som den 42-årige kvinde svindlede sig til. Her brugte hun et retorisk trick med at have svært ved at udtale medicinen rigtigt, så hun kom til at lyde mere troværdig.
Det var ofte piller af typen oxycodonhydrochlorid, som den 42-årige kvinde svindlede sig til. Her brugte hun et retorisk trick med at have svært ved at udtale medicinen rigtigt, så hun kom til at lyde mere troværdig.
Foto: TV 2

Forkerte oplysninger om en patients morfinindtag kan have konsekvenser, hvis patienten senere skal opereres og i fuld narkose.

Kirurger giver en dosis, der svarer til, hvad patienten kan tåle, og hvis de kan se, at patienten har fået meget morfin før i tiden, så kan de give en højere dosis end normalt.

- For patienter, der ikke er vant til det, der vil det være en kraftig påvirkning, man får. Man vil føle sig træt, sløv, en del vil få kvalme eller kaste op, og for enkelte patienter kan det betyde regulær overdosering, hvor man falder i søvn og eventuelt bliver påvirket i sin vejrtrækning, siger læge Morten Svenning Nielsen.

Lægevagter taler ikke sammen

Det burde slet ikke kunne ske, at man kan svindle sig til stærke morfinpiller. Som reglerne er i dag, så kan man kun få ordineret afhængighedsdannende medicin ved personligt fremmøde og ikke over telefonen.

- Når vi har de regler, så er det for at undgå, at patienten kommer ud i et misbrug, siger lektor i sundhedsjura Kent Kristensen.

Alligevel er det lykkedes svindleren at narre lægevagter fra alle fem regioner.

quote Jeg er udmattet - det har været en rigtig lang og opslidende kamp.

Frederikke Johnsen

Lægevagter har ikke adgang til journaler fra egen læge eller fra sygehuset, og derfor kan de ikke se, at der er udskrevet store mængder morfin allerede. Samtidig har hver region deres egen lægevagt, og de fem regioners lægevagter taler ikke sammen.

Det kan være grunden til, at kvinden kan ringe til forskellige lægevagter uden at vække opsigt.

Praktiserende læge og medlem af akutudvalget i Praktiserende Lægers Organisation (PLO), Morten Svenning Nielsen, siger til Station 2, at han ærgrer sig over, at det kan ske:

- Jeg kan ikke give dig en forklaring på, hvordan det er lykkedes for hende. Men det er rigtig ærgerligt, fordi det måske skaber et billede af, at det er noget, man bare kan få via lægevagten.

Kræver politisk handling

Mandag fortalte regionsrådsformand i Region Nordjylland, Mads Duedahl (V), at han vil tage kontakt til lægerne samt politikerne på Christiansborg for at få set på, om lovgivningen skal ændres for at sikre, at det ikke sker igen.

Han ønsker en ændring i forhold til identitetstyveri for at sikre, at patienter ikke stemples som misbrugere, hvis der svindles med deres oplysninger. Det glæder Frederikke Johnsen, der håber, politikerne på Christiansborg vil tage sagen op:

- Jeg håber på, at jeg kan få slettet de forkerte oplysninger eller få et nyt CPR-nummer - ikke bare for min egen skyld, men også for alle andre, der også er kommet i klemme. Det er jo farligt for os.


Seneste nyt

fra Nordjylland