LIGE NU:

Vask af legetøj stjal tiden: Nu bruger børnehave stråling

Der er skruet gevaldigt op for rengøringen i de nordjyske daginstitutioner på grund af coronavirus. Legetøjet får flere steder dagligt den helt store omgang med vand og sæbe, men i børnehaven Bitte Bæk i Aalborg har de taget alternative midler i brug for at kunne fokusere på børnene.

I starten af januar flyttede, hvad der ved første øjekast kunne ligne et vinkøleskab, ind hos børnehaven Bitte Bæk i Aalborg. Skabet er en såkaldt UVC-rensestation, som børnehaven bruger til at rengøre legetøj med.

- Vi tager legetøjet, som for eksempel nogle biler her, og sætter ind i skabet. Det er vigtigt, at de ikke rører ved hinanden, fortæller leder af børnehaven Bitte Bæk, Lilo Widell, til TV2 Nord.

Når legetøjet er placeret i skabet, tændes der for den ultraviolette stråling, og efter bare tre minutter kan det rengjorte legetøj tages ud. Strålingen dræber bakterier og virus.  

- Det er for at spare tid, så vi ikke skal stå med vand og sæbe, siger Lilo Widell.

VIDEO: Besøg børnehaven Bitte Bæk og se hvordan UVC-rensestationen virker.

Alt legetøjet i institutionen får en tur om dagen på grund af de skærpede krav for at undgå smitte med coronavirus. Børnehaven Bitte Bæk er en Rudolf Steiner-børnehave, og derfor havde de også ekstra udfordringer sammenlignet med andre institutioner, før de fik deres nye investering.  

- Vi havde meget legetøj, der var pakket væk, fordi det er i træ og uld. Det kunne simpelthen ikke rengøres ordentligt, forklarer Lilo Widell.

Gammel opfindelse

UVC-rensestationen har ifølge folkene bag en drabseffekt på 99,6 procent på coronavirus. Opdagelsen af de ultraviolette stråler skete for mere end 100 år siden. Teknologien er i dag mest udbredt i fødevare- og medicinalindustrien, men den kan også bruges til at rense for eksempel en telefon. 

- Det er meget effektivt at bruge UVC på mange forskellige ting, så længe det ikke er noget levende, fortæller direktør i GC Healthcare, Ulrik Lindkvist, til TV2 Nord.

Skabet er ufarligt at have stående, og for børnehaven Bitte Bæk koster det lidt mere end 600 kroner om måneden i en bindingsperiode på tre år. Det er billigere end at have en medarbejder ansat tre timer om dagen til at rengøre legetøj, og udover et løft i hygiejnen får også børnene glæde af den mere tid, som frigives hos personalet.

- Der er mere tid til at være nærværende og at give børnene den omsorg, som de har brug for. Det er også en svær tid for dem med corona og restriktioner, siger Lilo Widell.

Børnehaven Bitte Bæk regner med at beholde rensestationen, når pandemien er overstået, for rengøring af legetøj er generelt noget, som fylder meget hos daginstitutioner coronavirus eller ej. 

I Aalborg Kommune er der lige nu generelt stor fokus på rengøring i dagtilbud, og man vil i kommunen nu undersøge muligheden for at gøre brug af UVC-teknikken i offentlige daginstitutioner. 


gudstjeneste thumb

play Se med: Frihedsgudstjeneste fra Budolfi kirke

Brand på Kildevej i Sæby

gallery Kraftig brand hærger ejendom ved Sæby: Staldbygninger brænder ned

Teststeder

play Kolossale køer ved teststeder: Nu reagerer regionen

60_percent

play Men In Black demonstrerer i Aalborg: - Når uret bliver ret, bliver modstand en pligt

gudstjeneste thumb

play Se med: Frihedsgudstjeneste fra Budolfi kirke

Brand på Kildevej i Sæby

gallery Kraftig brand hærger ejendom ved Sæby: Staldbygninger brænder ned

Teststeder

play Kolossale køer ved teststeder: Nu reagerer regionen

Til forsiden

Til forsiden