Aalborg Kommune skal spare 85 millioner kroner resten af året

Ved et magistratsmøde i morges blev det besluttet, at forvaltningerne i Aalborg Kommune skal finde 85 millioner kroner, som skal flyttes til næste års budget.

På et udvidet magistratmøde i morges blev det besluttet, at forvaltningerne i Aalborg Kommune skal finde 85 millioner kroner fra indeværende budget, som skal flyttes til næste års budget. 

Årsagen er ifølge rådmand for Skoleforvaltningen i Aalborg Kommune, Tina French Nielsen, frygten for overskridelse af aftalen om kommunernes økonomi på landsplan samt et drastisk fald i kommunekassen over de seneste år på grund af lav beskæftigelse. 

quote Vi sagde i april "bliver det her ikke en udfordring"? Det fik vi at vide, det gjorde det ikke. Nu kommer vi her fire måneder inden året er omme og skal finde 85 millioner kroner. Jeg synes, det ekstremt mangel på rettidigt omhu.

Tina French Nielsen, rådmand for Skoleforvaltningen i Aalborg Kommune.

For Skoleforvaltningen i Aalborg betyder det, at der skal spares 19,3 millioner i løbet af de sidste fire måneder af 2019. Hvor pengene skal findes, det har Tina French Nielsen ikke et konkret svar på endnu. 

- Det har vi ikke besluttet endnu. Nogle af de projekter skolerne har sparet op til i decentralen, der kommer vi til at stoppe de investeringer, siger Tina French Nielsen. 

På nuværende tidspunkt melder Tina French Nielsen ud, at nogle af pengene skal findes på skoleprojekter samt på personaledelen, fordi langt største delen af Skoleforvaltningens budget er lønkroner ifølge Tina French Nielsen. 

Skoleforvaltning kommer til at mangle hænder

Hun konstateter dog samtidig, at disse to tiltag ikke vil kunne dække halvdelen af det beløb, skoleforvaltningen skal finde. Helt konkret kommer besparelsen til at betyde, at skoleforvaltningen kommer til at mangle hænder. 

- Hvis vi har stillinger, der er ubesat, må vi melde et ansættelsestop ud. Det er stillinger, der ikke bliver besat, og de hænder vil komme til at mangle, siger Tina French Nielsen. 

For skoler i Aalborg kommune betyder besparelsen konkret, at skoleprojekter, der er blevet sparet op til, ikke bliver til noget i år alligevel. 

Et konkret eksempel er, at hvis skolerne har sparet op til en legeplads, så kan de ikke kan opføre det i år alligevel. Projekter som dette må derfor vente til næste år, hvis der er penge til det til den tid. 

Rådmand: Mangel på rettidig omhu

Tina French Nielsen lægger heller ikke skjul på, at beslutningen om en besparelse på 85 millioner kroner på tværs af forvaltningerne i Aalborg kom som en overraskelse. Især fordi, der allerede var blevet gjort opmærksom på, at det kunne blive et problem, at skulle overflytte penge til næste års budget. 

- Vi sagde i april "bliver det her ikke en udfordring"? Det fik vi at vide, det gjorde det ikke. Nu kommer vi her fire måneder inden året er omme og skal finde 85 millioner kroner. Jeg synes, det ekstremt mangel på rettidigt omhu, lyder det fra Tina French Nielsen. 

Tina French Nielsen fortæller ligeledes, at der inden magistratsmødet i morges ikke var blevet meldt nogle tal eller informationer ud angående mødets indhold. 

-Jeg får et papir på mødet, men vi har ikke fået nogle konkret tal inden mødet. Det er et meget dårligt grundlag for en demokratisk beslutning, siger hun.

Forvaltningerne skal stå sammen

Frustrationen er ikke helt så store hos Ældre- og Handicapforvaltningen, selvom om de skal finde 26,8 millioner kroner.

- Vi skal lige finde ud af, hvad søren vi gør - om der er nogle steder, hvor vi tror, vi kan finde pengene. Jeg tør ikke at gisne om lige nu, hvorhenne det bliver, men i morgen over middag, så ved jeg garanteret noget mere, siger rådmand for Ældre- og Handicapforvaltningen Jørgen Hein og konkluderer, at besparelserne kan ramme områder lige fra plejehjem til handicaptilbud. 

Selvom 26,8 millioner kroner er mange penge, så bakker Jørgen Hein op om besparelserne, som betyder, at forvaltningerne er nødt til at bremse op og lette foden fra speederen. 

- Jeg synes, det er fornuftigt, at vi gør det. Det er kommunens langsigtede økonomi, vi tænker på. Så her og nu synes jeg, det er en fornuftig beslutning. Det bakker jeg selvfølgelig op om, siger han og tilføjer, at forvaltningerne har besluttet at stå sammen i den her sag. 

- Vi har besluttet, at vi vil stå skulder ved skulder og se, om vi i fællesskab kan løse det her problem for Aalborgs skyld, siger Jørgen Hein. 

Forvaltningernes besparelse

Aalborg Kommune skal spare 85 millioner kroner på tværs af forvaltningerne i indeværende års budget. Se her hvor mange penge de forskellige forvaltninger skal finde: 

 

Borgmesterens Forvaltning: 4,420 millioner kroner. 

 

By- og Landskabsforvaltningen: 3,297 millioner kroner. 

 

Familie- og Beskæftigelsesforvaltningen: 24,006 millioner kroner. 

 

Ældre- og Handicapforvaltningen: 26,817 millioner kroner.

 

Skoleforvaltningen: 19,323 millioner kroner.

 

Sundheds- og Kulturforvaltningen: 6,514 millioner kroner. 

 

Miljø- og Energiforvaltningen: 0,623 millioner kroner. 

 

 

 


Seneste nyt

fra Nordjylland