Danske Regioner skjulte rapport om problemer i psykiatrien

Politikere fra Region Nordjylland kritiserer, at de ikke fik besked om en alarmerende rapport fra Retspsykiatrisk Klinik, men samtidigt holder de selv en nordjysk redegørelse tilbage.

TV2 Nord fortalte i efteråret 2018 om usædvanligt mange drab i Nordjylland, som blev begået af en psykisk syg person. Hele 14 nordjyder mistede i løbet af fem år livet til en psykisk syg gerningsmand. Det er dobbelt så mange, som gennemsnittet i resten af landet.

Samtidigt med TV2 Nords dækning af de mange drabssager blev en rapport fra Retspsykiatrisk Klinik under Justitsministeriet færdiggjort.

Rapporten slår fast, at psykisk syge står bag omfattende kriminalitet som drab og vold, og at 74 pct.  af gerningsmændene ikke fik tilstrækkelig hjælp af psykiatrien inden de begik deres forbrydelser.

Det er flere nordjyske regionspolitikere utilfredse med.

- Jeg blev meget vred over, at så vigtig  viden blev tilbageholdt. Rapporten indeholder jo meget alvorlige konklusioner, og den slags skal man handle på her og nu, siger Anny Winther, Venstre, medlem af Region Nordjylland og medlem af Danske Regioners Psykiatri- og Socialudvalg.

Ulla Astman, Socialdemokratiet, der er formand for Region Nordjylland og 1. næstformand i Danske Regioner føler sig svigtet som politiker.

- Jeg synes, det er utilfredsstillende, og det var ikke sket, hvis vi som politikere var klar over, at rapporten fandtes. Det er en rapport, som vi selv har bestilt, og derfor har vi ingen interesse i at holde den tilbage. Den skal bruges til at forebygge kriminalitet blandt psykisk syge, siger Ulla Astman.

 

Rapporten Fra Retspsykiatrisk Klinik blev først kendt forleden, fordi dagbladet Politiken havde søgt aktindsigt i sagen.

Nu er det kommet frem, at det var den sundhedspolitiske direktør i Danske Regioner, Erik Jylling, der modsatte sig en offentliggørelse.

Rapporten blev angiveligt holdt tilbage af topembedsmanden , fordi den ikke indeholdt anbefalinger på at løse problemerne i psykiatrien. Men det er ikke argument for at holde rapporten tilbage, siger de overlæger, der har lavet rapporten - og politikerne der bestilte den:

- Der har været utilstrækkelig behandling psykiatrisk behandling i 74 procent af de kriminelle forhold, som rapporten har behandlet, så det vil jeg klart påtale, når vi mødes næste gang i Psykiatriudvalget i Danske Regioner, siger Anny Winther, der nu vil forlange øget fokus på psykiatrien hos landspolitikerne. Hun foreslår simpelthen psykiatripakker på linje med tidligere optrapninger af kræft- og hjertebehandlinger.

Samtidigt med kritikken af Danske Regioners syltning af psykiatrirapporten lukker Region Nordjylland selv for indsigt sin egen undersøgelse.

Efter at TV2 Nord havde fortalt om 14 nordjyske drabsofre i løbet af fem år indledte Psykiatrien i Nordjylland deres egen undersøgelse.

Den bliver sat på dagsorden torsdag, når det nordjyske psykiatriudvalg mødes i regionen. TV2 Nord har begæret aktindsigt i redegørelsen, men har fået afslag med henvisning til, at sagen skal behandles politisk først.


Når psykisk syge dræber

psykisk_syg.jpg

Når psykisk syge dræber: Bedre hjælp i vente til nordjyder med svær psykisk sygdom

default_thumb

play Psykiatridirektør efter 14 drab: - Vi har fået et wake-up call

280419 Morten Larsen Bindslev Drab Når psykisk syge dræber

Undersøgelse af drab medfører øget fokus på tværfagligt samarbejde

def_thumb,50_percent

play Når psykisk syge dræber: Regionen er klar med akut psykologhjælp

indlæs flere

Seneste nyt

fra Nordjylland