De selvkørende biler kommer til sommer

00:27

Selvkørende biler på vejene kan snart være virkelighed

Selvkørende biler er meget snart at finde i gadebilledet i Nordjylland, det har et Folketingets partier netop sørget for.

Biler, der kan kører helt selv. Ja, helt selv – også uden dig i, er ikke kun at finde i en utopisk Hollywood fremtidsfilm. For alverdens bilfabrikanter er lige på trapperne med biler, der kan køre uden nogen bag rattet.

I Vesthimmerland har de længe arbejdet på at få lov til at sætte de selvkørende biler fri. Bilerne og teknologien har været klar længe, men lovgivningen har ikke været der. Men med tirsdagens lovforslag om at lave testzoner i Danmark for biler uden fører, er der glæde at finde på rådhuset i Vesthimmerlands hovedstad, Aars.

- Det er en milepæl det her. Det er flot, at så stort et flertal står bag, og så må jeg jo sige, at det er godt at se, at Folketinget er lidt fremme i skoene her. Det kan vi i Vesthimmerland kun være meget tilfredse med, siger Borgmester Knud Kristensen (K), fra Vesthimmerland.

Lovforslaget har fået bred opbakning, og dermed er de førerløse gjort lovlige, og det glæder Transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen (LA).

- Jeg mener, at vi skal tage imod disse muligheder og være åbne over for at tænke tingene på nye måder, så vi sikrer samfundets fremgang. Derfor er jeg meget glad for, at et bredt politisk flertal bakker op om lovforslaget, der giver os mulighed for at gribe den nye teknologis mange potentialer. 

Læs også Læsø drømmer om selvkørende biler

Det er allerede her til sommer, at du kan blive passeret af en tom, men kørende, bil på landevejene i blandt andet Vesthimmerland. Forsøgsordningen træder nemlig i kraft den 1. juli i år, hvor det i første omgang vil være udvalgte veje og områder, hvor de selvkørende biler vil blev kørt i forbindelse med tests.

Bilerne vil blive testet af bilfabrikkerne og andre selvkørende-bil-firmaer, der har interesse i at teste teknologierne på danske vej, før de førerløse biler står klar i din indkørsel. 

- Disse betingelser skal sikre, at forsøg med selvkørende biler på de danske veje sker under kontrollerede forhold.  Det er nemlig altafgørende, at vi har fokus på trafiksikkerheden, og derfor skal alle forsøg levere dokumentation for, at der ikke kommer til at foregå noget, som kan bringe trafiksikkerheden i fare, siger Ole Birk Olesen (LA).

Læs også Vejen er snart banet for selvkørende biler i Vesthimmerland

Det muligvis Olli her (billedet nedeunder), der vil trille rundt i Aars og omegn. Olli kommer fra amerikanske Local Motors i Arizona. Den selvkørerende bil, der nærmere er en minibus, kører på strøm og vil hverken have rat eller pedaler. 

  Foto: Maurizio Gambarini / Scanpix

De leger også med førerløse biler på Aalborg Universitet - der er de bare ikke nået helt så langt: 

Læs også Klubben for selvkørende bilnørder

Forsiden lige nu