Honningindustrien vil have nye mærkningsregler

Danmarks største producent af honning går nu ind i kampen for at stoppet vildledningen af forbrugerne.

Som TV2 Nord har fortalt er biavlerne frustrerede over, at billig udenlandsk honning lovligt kan markedsføres og sælges som danskproduceret. Nu foreslår Jakobsens Honning, at vi gør lige som svenskerne, der tydeligt skriver på etiketterne, hvor honningen er fremstillet.

Jakobsens i Aulum er Skandinaviens største leverandør af honning, og de er kede af, at forbrugerne kan tage fejl, når de køber firmaets produkter:

- For Jakobsens er det også vigtigt, at forbrugerne ved hvad de køber, og Jakobsens mærker har ikke dansk flag eller dansk produceret på medmindre det er 100 procent dansk, siger Helle Reinevald, der er direktør og indehaver af Jakobsens.

Som TV2 Nord har vist, er der blevet solgt udenlandsk honning fra Jakobsen hos Aldi i Fjerritslev med både dansk flag og teksten ”dansk produceret” på hyldeforkanten, og derfor troede forbrugerne da også at den var dansk:

Efter vores indslag har Aldi fjernet den misvisende tekst og dannebrogsflaget fra hylderne. Supermarkedskæden beklager:

- Det drejer sig desværre om en fejl. Allerede i april fjernede vi de danske flag fra etiketter og hyldeforkanter efter en henvendelse fra danske biavlere. Vi beklager meget, hvis der er fundet hyldeforkanter med det danske flag ved honningen i den pågældende butik, siger Aldis kommunikationschef Kristian Jessen

Faktisk tillader Fødevarestyrelsen, at der står "dansk produceret" på den udenlandske honning, hvis den er forarbejdet og hældt på glas i Danmark, selv om det altså snyder forbrugerne. Men ifølge Helle Reinevald kan de danske politikere sagtens ændre reglerne.

- Det har de gjort i Sverige, og der har vi også efterkommet den mærkningsvejledning på vores svenske brands, og det, synes jeg faktisk, ville imødekomme de krav, der er fra forbrugerne, så de ikke føler sig vildledt, siger Helle Reinevald.

På den honning, som Jakobsens leverer til EU-landet Sverige fremgår det tydeligt, om der er tale om svensk honning - eller et importeret produkt - og virksomheden så gerne samme mærkning på alle honningprodukter i Danmark.

- Det fremgår tydeligt af de svenske etiketter, om der er tale om svensk honning eller importeret. Der kan også stå europæisk honning på etiketten, og så burde forbrugeren være i stand til at skelne. Jeg tror, at svenske mærkningsregler kunne løse problemet også her i Danmark, og det har vi faktisk foreslået fødevareministeren, siger Helle Reinevald.

TV2 Nord har forsøgt at få et interview med fødevareminister Mogens Jensen (Soc.dem.) for blandt andet at høre, hvornår der er en afklaring på sagen , men han ønsker ikke at stille op til interview denne søndag.

 


Seneste nyt

fra Nordjylland