Udgravning af kloak fik katastrofale følger: - Jeg begyndte at ryste, så overvældende var det

En gruppe beboere i Vadum har fået store revner i deres huse, efter Aalborg Forsyning gravede ud til kloakker. Nu står de med en regning, som ingen vil betale.

Aalborg Forsyning er i fuld gang med at lave separate kloakeringer på langt over 2.000 kilometers rørnet i Aalborg Kommune - men i Vadum er arbejdet gået knap så glat som forventet.

På den centrale Ellehammersvej i Vadum fik flere af beboerne i sidste uge gravet ud til kloakeringerne.

For at afstive området inden selve gravearbejdet og dermed beskytte husene, besluttede man at nedbanke store jernsveller i jorden. Men noget gik galt.

quote Det skal jo ikke være sådan. Hvis man udfører et stykke anlægsarbejde og påfører andres ejendomme skade, skal der placeres et ansvar, og man skal finde kompensation for de skader, der er påført.

Mads Wilkens, advokat og partner, HjulmandKaptain

I stedet for blot at skulle udholde støjen og rystelserne, fik Pia Tange og hendes naboer en ekstra 'gevinst' med.

- Vi har den store skade deroppe over døren, som var den første skade, jeg så, da jeg blev gjort opmærksom på det i torsdags. Derudover er stukken revnet hele vejen rundt, siger en ærgerlig husejer og peger op mod loftet.

- Jamen, én ting er det kosmetiske, som er rigtig ærgerligt, det andet er følgevirkningerne. Hvad bliver konsekvenserne af det her? Siger hun fortvivlet.

Nabo: - Entreprenøren var bare ligeglad

Det var Pia Tanges nabo, der først havde set de udendørs skader på fire af husene på vejen. Senere viste det sig, at også flere af rummene indenfor var fuld af revner.

Altsammen skader, der var opstået efter blot omkring 45 sekunders rystelser per jernsvelle.

- Jeg fik faktisk også fysiske rystelser, fordi det er så overvældende, sger Pia Tange om øjeblikket, da hun opdagede omfanget af skaderne.

Ialt har fire af bebeoerne på Ellehammersvej fået skader på deres huse efter piloteringsarbejdet i forbindelse med de separate kloakeringer.

- De skader, vi har fået, er den skade over vinduet, som kom i torsdags. Det er selvfølgelig super ærgerligt, siger Belinda Ellen Hansen, der er nabo til Pia Tange. 

Hun var hjemme, da entreprenørens folk vibrerede de 10 meter høje jernstolper i jorden ude foran hendes hus, og hun forsøgte forgæves at stoppe dem.

- Han negligerer mig egentlig bare og siger, at han har sat målere på mit hus, og det her kan ikke gøres på andre måder, fortæller hun.

Bygherre: Alle regler er overholdt

Det er Aalborg Forsyning, der har ansvaret for al kloakeringsarbejde i Aalborg Kommune.

Her understreger man, at der er benyttet en mere skånsom metode på Ellehammersvej, fordi husene står tæt og er gamle.

Og så har entreprenørfirmaet sørget for at holde sig betydeligt under det ellers normalt tilladte niveau af rystelser.

quote Han negligerer mig egentlig bare og siger, at han har sat målere på mit hus, og det her kan ikke gøres på andre måder,

Belinda Ellen Hansen, beboer

- Når vi ser på de tal og den dokumentation, har de respekteret de krav, der er, og har klart holdt sig inden for det felt, de skal holde sig indenfor, siger Bo Laden, der er vicedirektør hos Aalborg Forsynings Vanddivision.

Normalt tillader Aalborg Forsyning rystelser på 5 milimeter per sekund. På Ellehammersvej, hvor husene er gamle og står tæt, har man sat barren lavere, så man her kun har tilladt 3 milimeter per sekund.

Målinger, som entreprenøren har foretaget, viser, at rystelserne ikke oversteg 2 milimeter per sekund - og derfor kan man heller ikke umiddelbart bebrejde dét arbejde, mener man hos Aalborg Forsyning.

Men beboerne er langt fra enige. I dag havde de møde med en advokat, der nu skal køre en sag mod kommunen.

- Det skal jo ikke være sådan. Hvis man udfører et stykke anlægsarbejde og påfører andres ejendomme skade, skal der placeres et ansvar, og man skal finde kompensation for de skader, der er påført, siger Mads Wilkens, advokat og partner hos HjulmandKaptain.

Både de fire beboere på Ellehammersvej og Aalborg Forsyning vil nu melde skaderne på husene til deres respektive forsikringer, som derefter vil vurdere, hvem der skal betale for at udbedre skaderne.


Seneste nyt

fra Nordjylland