Justitsministeriet sylter Boi-sag

Boi har ventet i et halvt år på at få svar fra justitsministeriet. Foto: Per Frank Paulsen

Justitsministeriet sylter en sag om opholdstilladelse. Det siger en advokat, som i et halv år har ventet på svar fra ministeriet i en sag om en 24-årig kvinde med thailandske rødder, som har boet i Danmark siden hun var 11 år gammel.

24-årige Boi Gindeberg ved ikke, om hun er købt eller solgt. Selv om hun har boet i Danmark det meste af sit liv, må hun kun være her på midlertidig opholdstilladelse.

- Det har jeg det skidt med, for man venter i lang tid og man bliver lidt nervøs, fortæller Boi Gindeberg.

Boi Gindebergs advokat har siden foråret forgæves forsøgt at få Boi på listen over personer, der skal tildeles dansk statsborgerskab. 

Advokaten mener, at der er sket så alvorlige fejl i sagen, at annulleringen af adoptionen er i strid med reglerne - og at Boi har ret til dansk statsborgerskab. Det har han bedt Justitsministeriet om at afklare - men han har altså intet hørt i et halvt år.

- Der er desværre ikke sket noget som helst. Det er den 8. maj, at jeg sender det over til justitsministeriet, og jeg har rykket og rykket og intensiveret min rykkerskrivelse på det sidste, siger Bois advokat Kaare Kristensen.

Boi Ginderbergs danske adoptivfar føler, at hun er blevet taget som gidsel, fordi det gennem flere år er blevet sværere at få lovligt ophold i Danmark.

- Det, det kører på nu, er flygtninge og indvandrer og hun er jo ingen af delene. Hun er adopteret, hun er min datter, siger Lars Gindeberg.

Når den danske stat forlanger svar fra Boi Gindeberg får hun typisk 14 dage til at reagere. Der er tilsyneladende ingen svarfrist, når staten selv skal svare på spørgsmål:

- Jeg synes, det er lidt skamløst, at man som ministerium ikke kan svare, siger Kaare Kristensen.

- Hvis ikke min advokat kan få svar, så ved jeg ikke, hvem der kan, siger Lars Gindeberg.

Boi har aldrig fået svar på hvorfor datoen på hendes adoption blev ændret, da hun var barn. En ændring der nu truer hendes fremtid i Danmark.

- Jeg håber da, at det her kan komme lidt op, og der er nogle, der får lidt røde ører, siger Kaare Kristensen.

Boi-sagen

24-årige Boi Gindeberg kom til Danmark som 11-årig, da hun blev adopteret af et dansk ægtepar fra Støvring. Hun blev efter et par års kamp endelig adopteret, og derfor regnede både hun og hendes forældre med, at hun automatisk kunne blive dansk statsborger.
 
Men uden forklaring ændrede Statsamtet i Nordjylland senere tidspunktet for adoptionen og derfor risikerer hun nu at blive smidt ud af Danmark. 

Bois advokat mener, at der er sket så alvorlige fejl i sagen, at annulleringen af adoptionen er i strid med reglerne - og at Boi har ret til dansk statsborgerskab. Det har han bedt Justitsministeriet om af afklare - men han har altså intet hørt i et halvt år.