I denne kommune bliver børnene klimaopdraget

Klima og bæredygtighed kan være svære emner at forstå - især for de yngste. Det stopper dog ikke Vesthimmerlands Kommune.

Hvor meget varme går der til et brusebad? Og hvor meget vand bruges der, når man børster tænder og lader vandet løbe imens?

Det var nogle af de spørgsmål, som børnene i Uhrehøj Plantage torsdag formiddag fik svar på. Her var børn og forældre trukket i overtrækstøjet for at lege i skoven og samtidig lære noget om klimaet på forskellige poster. 

Læring gennem leg

Det er Vesthimmerlands Kommune og Naturekspeditionen, der står bag arrangementet. Efterårsferien var en god anledning for flere familier til at komme ud i den friske luft og lege. 

Blandt andre en familie fra Aalestrup:

- Vi er kommet for at lære børnene noget om klima, lyder det fra moren. 

Familierne er blevet introduceret til forskellige lege. Blandt andet en leg, hvor der skal samles brænde.

- Det er et lille brusebad, og det er et stort brusebad, siger familiens ældste og peger på to bunker med brænde.

Legen skal visualisere, hvor meget varme der går til et langt og et kort brusebad. 

- Det lille brusebad skal have fem stykker brænde, og det store brusebad skal have 15 stykker brænde, siger hun. 

Ifølge Karin Winther, der er naturvejleder i Vesthimmerlands Kommune, så er det nemmere at forstå for både børn og forældre, når man får billeder på sine vaner. 

- De her øvelser er nede på et niveau, hvor alle kan være med, siger hun. 

Kommunen satser stort 

Kommunes plan om et grønnere Vesthimmerland skal blandt andet sikres gennem det nye initiativ 'Grønne Uger'. Ambitionen er, at Grønne Uger skal være en årlig tilbagevendende begivenhed i uge 41 og 42, hvor der sættes fokus på grøn omstilling og bæredygtighed.

Det er i den nye byrådsperiode første gang, at Vesthimmerlands Kommune har haft et Klimaudvalg. Udvalgets klimahandleplan satser stort på klimaet, siger Jakob Vium Dyrman (V), der er formand for Klimaudvalget.

-  Det er for at tage ansvar i forhold til den grønne omstilling, siger han og henviser til DK2020's mål for Danmark om at være klimaneutralt i 2050. 

Jakob Vium Dyrman mener, at samspillet mellem borgerne er altafgørende for, at det kan lade sig gøre:

- Vi kan kun nå målene ved at række hånden ud og lave tiltag som disse. Vi vil gerne plante nogle frø, som giver børnene en forståelse, siger Jakob Vium Dyrmand. 

Ifølge ham er det vigtigt at fortælle borgerne, hvorfor kommunen gør, som de gør, blandt andet når de for eksempel skal udvikle nye, grønnere tiltag. Derudover er borgernes egne vaner noget, han gerne vil skabe opmærksomhed omkring.  

- Det er de små ting, de kan ændre, som kan få en reel og stor indflydelse, slutter han. 


Seneste nyt

fra Nordjylland