Læsø Kommune trækker støtte til øens fibernet

Sådan ser Læsø ud fra oven. Til venstre i billedet kan man ane Frederikshavn, Aalbæk Bugt og længst mod nord Skagen. Foto: Visit Læsø

Fibernettet på Læsø er stadig på vej, men det bliver uden støtte fra Læsø Kommune - NEF vil selv stå for at rulle det ud.

Det kan lyde lidt voldsomt - at Læsø Kommune bare sådan lige beslutter at træde ud af aftalen med Nord Energi Fibernet (NEF) om at støtte det stort anlagte fibernet, der skal komme hele Læsø til gode.

Men det gør kommunen nu engang. Det blev besluttet på et kommunalbestyrelsesmøde mandag aften. Alligevel skal forbrugerne ikke frygte for deres fibernetadgang, lover borgmester Tobias Birch Johansen (V).

- Læsø får sit fibernet. Men vi har fået en henvendelse fra NEF, som står for at rulle det ud, om, at de gerne vil træde ud af aftalen. Det vil de, fordi de vurderer, at der økonomisk ikke er nogen fordel i det for dem at få tilskud til at lave et åbent fibernet, hvor alle udbydere kan være med, siger Tobias Birch Johansen. 

Læs også Fibernet på Læsø får kritik: Vi bliver holdt udenfor

I stedet vil NEF selv stå for at rulle fibernettet ud, men det vil blive et lukket et af slagsen - det vil sige, at kun de udbydere, NEF laver aftaler med, vil få adgang til nettet. Foreløbig vil det derfor være Bredbånd Nord/Eniig, der vil stå få at tilbyde netadgang til læsøboerne.

Beslutningen kommer i kølvandet på kritik fra blandt andet internetudbyderen Skywire, som i december sidste år mente, at der var tale om monopollignende tilstande på Læsø. For Bredbånd Nord ville med forholdet til NEF få et forspring og dermed en fordel med fibernettet, som de andre udbydere ikke ville kunne konkurrere med.

- Det her vil ikke få nogen betydning for vores borgere, lover Tobias Birch Johansen. 

Læs også Læsø først med Danmarks hurtigste internet til alle

- Det betyder i realiteten bare, at vi i kommunen kan spare 10 millioner kroner i støtte til projektet, og det, mener vi, er det mest ansvarlige. Fibernettet kommer, men det bliver på kommercielle vilkår uden om EU og os, siger borgmesteren.

Borgere kan komme med eventuelle bemærkninger til det påtænkte ophør af aftalen frem til den 8. maj. De kan sendes til kommunen på mailadressen kommunen@laesoe.dk. Desuden vil bekymrede og nysgerrige borgere kunne få svar på deres spørgsmål ved et borgermøde onsdag den 3. maj klokken 17.

 

Flere nyheder fra TV2 Nord