Nordjysk bosted for børn og unge kontaktede politiet 39 gange

Bostedet Gården, som er en del af det omdiskuterede Hjorthøjgård, har kontaktet politiet 39 gange siden 2016. Det viser notater fra politiet, som Fagbladet FOA har fået indsigt i.

Nordjyllands Politi har modtaget hele 39 opkald fra bostedet, Gården i Fjerritslev, siden 2016. Det skriver Fagbladet FOA, som har fået aktindsigt i Nordjyllands Politis notater.

Opkaldene handler om salg af hash, overfald og trusler på livet rettet mod beboere og ansatte på bostedet. Politiet er også flere gange blevet kontaktet, fordi beboere er stukket af fra bostedet i selvmordstruet og narkopåvirket tilstand. 

Historien kommer i kølvandet på kritikken af bostedets håndtering af en voldtægtssag, og ifølge Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd er forholdene på stedet dybt problematiske.   

- Når samfundet fjerner et barn fra sine forældre, har samfundet også ansvaret for barnets omsorg og udvikling. Derfor er det et dobbelt svigt, når vi så anbringer børnene et sted, hvor de oplever nye overgreb og nye svigt, siger Tea Torbenfeldt Bengtsson, seniorforsker hos Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd, til FOA. 

Udover sagen, hvor et barn blev udsat for seksuelt overgreb, som ledelsen på Gården ifølge FOAs oplysninger skulle kende til, men ikke gjorde noget ved, har bostedet også været i mediernes søgelys af andre årsager.

Blandt andet efter en ung beboer efter flere svigt fra personale og ledelse dræbte en købmand. Det skriver FOA.

Fagbladet har også afsløret og afdækket, at Socialtilsyn Nord har kritiseret personalet på bostedet Gården for at mangle viden om de anbragte børn og unges sociale og psykiatriske problemstillinger.

Bostedet afviser kritikken

Efter en række kritiske historier i pressen er den nu tidligere leder af Hjorthøjgård, Lars Andreasen, stoppet.

Fagbladet FOA har fremlagt researchen for Søren Lynge-Stensgaard, der er konstitueret som direktør for bostedskæden. Han kan ikke genkende flere af hændelserne, som politiet har noteret fra Gården.

- At der skulle være tale om handel med stoffer, fra Gården, er jeg umiddelbart uforstående overfor, da det ikke er en problemstilling, der er os bekendt. Der har været anmeldt en person, der ikke boede på Gården, der muligvis har tilstræbt salg af hash til unge på Gården. Her har vi en politik, der bygger på ’better safe than sorry’. Der er ingen tilfælde vedrørende euforiserende stoffer efter oktober 2017 jf. institutionen, skriver Søren Lynge-Stensgaard i en mail til FOA.

Han understreger desuden, at beboergruppen på Gården er kompleks, og at det derfor er svært at forhindre, at der opstår konflikter.

- Vi arbejder med en udfordret gruppe unge og kan således aldrig stille garantier for, hvordan de agerer hvert minut af døgnet, mens vi arbejder med at bistå dem i deres udvikling, skriver Søren Lynge-Stensgaard.


Seneste nyt

fra Nordjylland